Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Kritikus hangok

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. július 23.   09:46

Erste Kommentár Egyre pesszimistábbak a nagy házak. A Goldman elemzői szerint az S&P500 index a fair értékén van így nem várható további jelentős emelkedés tőle, míg a Morgan Stanley elemzői szerint a recesszió...

Erste Kommentár

Egyre pesszimistábbak a nagy házak. A Goldman elemzői szerint az S&P500 index a fair értékén van így nem várható további jelentős emelkedés tőle, míg a Morgan Stanley elemzői szerint a recesszió kialakulásának a valószínűsége 20 százalékra növekedett az elkövetkező egy éven belül, mert szerintük a várható monetáris lazítás nem feltétlenül éri el azt a pozitív hatást, amelyet a piac remél tőle. Sőt ha a kereskedelmi háborús lépések fennmaradnak, vagy akár eszkalálódig a helyzet, akkor még tovább is növekedhet ez a valószínűség, elsősorban a lakossági fogyasztás erőteljes visszaesésen keresztül. Ez az első hang, amely a még el sem kezdődött kamatcsökkentéseket nem tarja elégségesnek a gazdasági fellendülés fenntartására. Ez azért érdekes, mert eddig a piacok úgy működtek, hogy nincs lefelé mutató kockázat, mert ha lassulás van, akkor a jegybankok segítenek, míg ha nincs lassulás, akkor viszont minden ok. Mi azt gondoljuk, hogy Trump-nak az érdeke a megállapodás és a kínaiak is hasonló cipőben járnak. Az időben meglépett lazító intézkedések pedig meghozzák gyümölcsüket.


Technikailag a DAX komolyabb emelkedésre készül, az elkövetkező hetekre nézve. A BUX pedig a nem túl távoli jövőben áttörheti a 41 700 körüli ellenállás szintet, még akkor is ha ma alulteljesítőnek bizonyul.

Megoldódott az adósságplafon problémája

A technológiai szektor vezetésével emelkedtek tegnap az amerikai részvénypiacok. A Nasdaq 0,7%-ot, az S&P 0,3%-ot, a Dow pedig 0,1%-ot emelkedett.


Trump bejelentette, hogy az amerikai költségvetési vitát 2 évre ismét sikerült megoldaniuk, megállapodtak a következő 2 év sarokszámairól, így nem kell a nominálisan fixált költségvetési plafon miatt aggódni. Ezzel elhárult az a kockázat, hogy szeptembertől, az adósságplafon elérése miatt automatikusan életbe lépjenek a kormányzati kiadásokat csökkentő intézkedések, ami például a hadsereg kiadásait érintették volna. A megállapodást formálisan még a Képviselőháznak is el kell fogadnia.


Judy Shelton akit Trump a Fed megüresedő helyére jelölt támogatná az 50 pontos kamatcsökkentést a jegybank következő ülésén, sőt szerint ezt már korábban meg kellett volna lépnie a Fed-nek. Eddig sem volt kétséges, hogy Trump a laza monetáris politikát támogató személyeket igyekszik majd jelölni.


A Wall Street Journal és a Bloomberg értesülései szerint az Apple tárgyalásokat folytat az Intel-lel, hogy megvásárolnák tőle a mobiltelefonoknál használt modemek gyártásával foglalkozó üzletágát. A tranzakció értékét legalább 1 milliárd dollárra becsülik. Ezzel az Apple szabadalmakhoz és mérnöki tudáshoz is jutna, hogy a chipeket saját maga állítsa elő, ezzel csökkentené függését a Qualcommtól.


A Goldman Sachs vezető elemzője szerint az S&P 500 index a fair értéke környékén foroghat, így már nem lát benne jelentős emelkedési potenciált. Az alacsony kamatok pozitív hatását szerinte ellensúlyozzák a politikai bizonytalanságok és a romló eredménykilátások.


Meglehetősen pesszimista véleményt fogalmaztak meg a Morgan Stanley elemzői is, szerintük az amerikai kamatcsökkentés nem biztos, hogy elég lesz a gazdaság talpra állítására, ezért 20%-ra teszik a recesszió esélyét a következő 12 hónapon belül. Főként egy eszkalálódó kereskedelmi háborút ítélnének meg negatívnak, ami a lakossági fogyasztáson keresztül gyors visszaesést eredményezhetne.


A Fitch a korábbi stabil-ról negatívra rontotta a Boeing hitelminőségének kilátását, ugyanakkor nem változtatott az „A” hitelminősítésen.

Szinten tartotta a likviditást a kínai jegybank

Japán vezetésével emelkedtek az ázsiai részvénypiacok. A Nikkei 1,1%-ot , a Hang Seng és a Shanghai index pedig egyaránt 0,2%-ot emelkedett.


Közel 500 milliárd jüannyi, átszámítva több mint 70 milliárd dollárnyi likviditást nyújtott a bankrendszernek a kínai jegybank 1 éves futamidőre. Ezzel szinten tartotta a likviditást, hiszen hasonló összegű jegybanki hitel járt ma le.


7 amerikai technológiai vállalat részvételével tegnap a Fehér Házban megvitatták a Huawei eszközök újboli értékesítésének a lehetőségét. Bár az egyeztetésen részt vevő válallatok bizonyos kérdésekben osztották a nemzetbiztonsági aggályokat támogatták Trump azon törekvését, hogy a Kereskedelmi Bizottság a lehetőségekhez képest hamar hozzon döntést a kérdésben.


 

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacok a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben