Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Mindenki fél a Japán mintától

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. július 19.   09:25

Erste Kommentár Noha a Japán jegybank évek óta nagyon komoly monetáris stimulussal igyekszik lángra lobbantani az ottani inflációt, a ma megjelent friss adatok szerint az élelmiszeráraktól tisztított adat ezzel együtt is...

Erste Kommentár

Noha a Japán jegybank évek óta nagyon komoly monetáris stimulussal igyekszik lángra lobbantani az ottani inflációt, a ma megjelent friss adatok szerint az élelmiszeráraktól tisztított adat ezzel együtt is 2 éves mélypontra, 0,6%-ra süllyedt, szemben a 2%-os céllal. Az inflációs folyamatok pedig idén nemcsak Japánban, hanem az USA-ban és az eurozónában is relatíve visszafogott képet mutattak, így úgy tűnik, hogy egyre inkább az EKB és a Fed is szembesülhet a japán problémával. Az EKB ehhez már jóval közelebb áll, így itt a negatív kamatok ellenére további kamatcsökkentés, a felduzzadt jegybanki mérleg ellenére akár további eszközvásárlások következhetnek. A Fed ennél egy fokkal szerencsésebb helyzetből várja a folytatást, azonban tegnap két fontos monetáris tanácstag is a kamatcsökkentést sürgette, akik nem is olyan régen még kiváró politikát támogattak. A japán mintát látva érdekes, hogy mindenki fejvesztve rohan az újabb monetáris stimulusba, miközben ez ott sok látványos hatást nem fejtett ki (persze senki sem tudja, hogy mi lett volna enélkül). Elképzelhető, hogy ha a jelenlegi helyzet hosszabb távon is fennmarad újra kell majd gondolni akár az inflációs célkövetéses rendszer létjogosultságát, akár a monetáris és fiskális stimulusok koordinálásának fontosságát, ami talán segíthet elmozdulni ebből a gödörből. Ez pedig egy újabb jó példája lehet annak, hogy a közgazdaságtanban egy valami állandó, az pedig a változás.

Továbbra is a felhők felett jár a Microsoft

Enyhe emelkedés jellemezte a tegnapi tengerentúli kereskedést. A Nasdaq 0,3%-kal, az S&P500 0,4%-kal került feljebb, míg a Dow stagnált.


1 milliárd dollárral a várt feletti 33,7 milliárd dolláros árbevételt ért el a Microsoft a gazdasági negyedik negyedévben, ami június 30-án ért véget. Ez 12%-os növekedést jelent év/év alapon. Az egy részvényre jutó tisztított profit 1,37 dollár lett a várt 1,21 dollárral szemben. Az Azure névre keresztelt felhőalapú platform, amelyen más cégek saját szoftvereket fejleszthetnek ismét jól teljesített, miután az innen származó bevétel 64%-kal nőtt év/év alapon. Ez ugyan elmarad az előző negyedéveket jellemző 75% körüli ütemtől, de ez a lassulás természetesnek mondható. Az Office csomag felhőalapú verziója, az Office 365 szintén jól teljesített, 31%-kal nőttek az innen jövő bevételek hasonlóan az első negyedévhez. Érdemi lassulást ezekben a trendekben pedig nem vár a cég a most kezdődött gazdasági évben sem, ugyanis kétszámjegyű növekedést prognosztizál mind árbevétel, mind üzemi eredmény szinten. A most kezdődött negyedévre 32 milliárd dolláros árbevételt jósol a cég, ami megegyezik a konszenzussal. Az árfolyam 2,7%-kal emelkedett piaczárás után.


Két állandó szavazótag, Richard Clarida, Fed kormányzó és John Williams, New York-i Fed elnök is felszólalt tegnap a nyilvánosság előtt, mindketten az esetleges monetáris stimulus fontosságára hívták fel a figyelmet. Clarida szerint nem érdemes addig várni a kamatcsökkentéssel, amíg a makroadatok ténylegesen romlani kezdenek, ennek elébe kell menni. Williams is hasonlóan fogalmazott, és azt mondta, hogy ebben a helyzetben, amikor alapvetően nincs sok mozgástere a jegybanknak, akkor megéri gyorsan cselekedni, mintsem várni a tényleges lassulást. A hírekre 40% fölé emelkedett a piac által becsült valószínűsége annak, hogy a július 30-31-ei ülésen nem 25, hanem 50 bázisponttal csökkent kamatot a Fed. Erre a részvénypiac emelkedéssel, a dollár gyengüléssel reagált.

2 éves mélyponton a japán infláció

Erőteljes emelkedést mutattak az ázsiai indexek a hét utolsó kereskedési napján. A Nikkei 1,9%-ot, a Hang Seng 1,1%-ot a Shanghai index pedig 0,8%-ot emelkedett.


A várakozásoknak megfelelően alakult júniusban a japán infláció. Az infláció 0,7%-on stagnált, de az élelmiszerárak nélkül kalkulált mutató a várakozásokkal összhangban 0,6%-ra süllyedt, ami 2 éves mélypontot jelent. A rendkívül alacsony infláció a japán jegybankra is nyomást helyez, hogy tovább lazítsa monetáris politikáját.


Tegnap telefonon egyeztetett egymással az amerikai és a kínai tárgyalódelegáció a két ország közti kereskedelmi kapcsolatokról. A megbeszélésről részletek nem jelentek meg, de valószínűleg egy személyes találkozót készítenek elő a felek.


 

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben