Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Divergencia

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. július 5.   09:43

Erste kommentár Ma is rosszabb adat jött Németországból, hiszen az ipari rendelésállomány a várakozásoknál nagyobb mértékben esett vissza. S ez már akkora, amire a 2008-as válás óta nem volt...

Erste kommentár

Ma is rosszabb adat jött Németországból, hiszen az ipari rendelésállomány a várakozásoknál nagyobb mértékben esett vissza. S ez már akkora, amire a 2008-as válás óta nem volt példa. Mindeközben a befektetők bíznak a jegybankokban. A piac az USA-ban idénre továbbra is három, az EMU-ban pedig két kamatvágást áraz idénre. Olyannyira bíznak a befektetők a jegybankokban, hogy a gyenge makrogazdasági adatok ellenére pl. a 10 és a 2 éves amerikai államkötvény hozamkülönbözet magasabb értéken van most, mint az év nagy részében volt. Csak emlékeztetőül: sokéves tapasztalat, s gyakorlatilag az elmúlt 50 évben mindig működött, hogy ha az indikátor átment a negatív tartományba, akkor néhány negyedéven belül jött a recesszió. Vagyis nagy a jövőbe és a jegybankokba vetett bizalom. Ennek fényében a nagyon bika technikai alakzatok, amelyeket látunk az S&P500, vagy éppen a DAX index esetében, indokoltak. Legalábbis ha a jegybankok intézkedéseinek köszönhetően tényleg elindul valami javulás az év vége felé a reálgazdaságban. Így nem meglepő az sem, hogy ma az S&P500 valószínűleg áttöri a 3.000 pontos lélektani szintet. Míg a DAX még korrigálhat, azaz itt maradhat 12.600 pont körül. A BUX-nak is inkább korrigálnia kellene a rövidtávú technikai indikátorok alapján.

A munkaerőpiaci adatra fókuszál az USA

A Függetlenség napja miatt zárva tartottak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, ma azonban már ismét a megszokott módon zajlik a kereskedés. Még szerdán új csúcsokkal mentek pihenőre az indexek, amit a határidők állása szerint továbbra is tartanak.


Ma egyértelműen a magyar idő szerint kora délután megjelenő munkaerőpiaci adatokra irányul a figyelem a tengerentúlon. Az adatok a legutóbbi hónapban a vártnál jóval kisebb mértékű új foglalkoztatottság bővülésről tanúskodtak. A mai adatokból kiderülhet, hogy ez már annak a jele-e, hogy tényleg nagyon feszessé vált az amerikai munkaerőpiac és egyre nehezebb szakképzett munkaerőt találni, vagy ismét csak egy egyszeri leszúrást láthattunk és visszatérnek a 150-200 ezer közötti értékek. Akárhogyan is van, ezzel egyre inkább felértékelődik a munkanélküliségi ráta és a bérnövekedés jelentősége, amiket szintén ezzel egyidőben publikálnak.

Újabb borús negyedév a Samsungtól

Többnyire a pozitív tartományban zajlott a mai kereskedés az ázsiai részvénypiacokon. A Nikkei 0,2%-kal, a Shanghai index 0,6%-kal erősödött, a Hang Seng stagnált.


Újabb rendkívül gyenge negyedévről számolt be a Samsung. Dél-Korea legnagyobb vállalatának üzemi eredménye a második negyedévben több mint feleződött év/év alapon, és ezzel 6.500 milliárd koreai vont tett ki. Ez ugyan jobb lett a 6.100 milliárd vonos várakozásnál, azonban ebben egy egyszeri, az elemzők által 800-900 milliárd vonra becsült tétel is közrejátszott. E nélkül jóval a várakozások alatt lenne az eredmény. Részletes számok később érkeznek a hónap során. A cég számait továbbra is a gyengélkedő okostelefon- és memóriapiac tartják nyomás alatt.


Eközben Japánban 4 éve nem látott ütemben növekedett a háztartások kiadása májusban, 4%-kal nőtt év/év alapon a várt 1,5%-kal és az előző havi 1,3%-kal szemben. Ezzel hatodik egymást követő hónapja mutatott növekedést a mutató. Ebben ugyan az is közrejátszott, hogy a hó elején a szokásosnál hosszabb munkaszüneti periódus volt, de a számok ezzel együtt is meglepően jók lettek.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a pozitív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak. Az FTSE mínuszban, a DAX pluszban volt.

5% alá ment a BlackRock a Richterben

A BlackRock Richter részvényekhez kapcsolódó szavazati joga 5% alá csökkent. A bejelentés előtt a részesedésük 5,17% volt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben