Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A kitörés megvan…

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. július 2.   09:25

Erste kommentár Tegnap megtörtént az, amit az előző napok árfolyam mozgása és a hétvégi megállapodás alapján sejteni lehetett. Kitört az S&P500 és annak ellenére sikerült megtartania ezt az állapotot,...

Erste kommentár

Tegnap megtörtént az, amit az előző napok árfolyam mozgása és a hétvégi megállapodás alapján sejteni lehetett. Kitört az S&P500 és annak ellenére sikerült megtartania ezt az állapotot, hogy a kereskedelmi háborúban jött egy kis negatív esemény. Nevezetesen az USA 4 milliárd dollárnyi termékkel növelte a potenciális 21 milliárd dolláros listát, amelyre vámot vethet ki az EU-val szemben, ha a WTO vizsgálat véget ér. Az S&P500-nak ma az a feladata, hogy megőrizze a tegnapi, kicsit gyengécskére sikerült kitörést. Ez lenne a megerősítés, amelyből folytatódhatna az emelkedés.


A DAX index esetében a kezdeti pozitív nyitást követően csökkenés jöhet a rövid periódusú MACD indikátorok alapján. A BUX-nak viszont nem kellene már visszaesnie, legalábbis számottevően a 20-30 napos mozgóátlagok környékéről.

..., de kellene egy megerősítés

Az erős kezdés után döcögős folytatás követte a tegnapi kereskedést az amerikai részvénypiacon. Az S&P500-nak sikerült új történelmi zárócsúcsot beállítania (+0,8%), de a Dow Jones-nak (+0,4%) és a Nasdaq-nak (+1,1%) ez nem sikerült. Az S&P500 esetében 2.954 pontnál kialakult egy fontos technikai szint, ami jó mércéje lehet annak, hogy tartós lesz-e a mostani megindulás. Ha sikerül e szint felett maradni, sőt egy kicsit el is távoldoni tőle a héten, az megerősítheti a kitörést, ha azonban visszaesnénk ez alá, akkor könnyen egy korrekció érkezhet.


Ugyan az előző havi 52,1 pontról tovább esett az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe júniusban az USA-ban, ennek mértéke kisebb volt, mint amire az elemzők számítottak. Az index 51,7 pontra esett vissza a várt 51 ponttal szemben, így jobb képet fest, mint amit sok hasonló régiós index júniusban mutatott az USA-ban. Sőt, a Markit végleges adatai is tegnap jöttek ki, amik az előzetes 50,1 pont után 50,6 pontot mutattak. A fő kérdés továbbra is az, hogy egy esetleges kiegyezés az USA és Kína között meg tudja-e fordítani a tavaly év közepe óta tartó csökkenő trendet az iparban.


Újabb 4 milliárd dollárnyi európai importot vett fel az USA arra a listára, amely termékekre potenciális büntetővámot vethet ki, ezzel ez az érték nagyjából 25 milliárd dollárra duzzadt. Az USA ezt annak fényében teszi, hogy a WTO a nyáron dönthet arról, hogy mekkora válaszlépést eszközölhet az USA az EU ellen az Airbusnak nyújtott, versenyt korlátozó állami támogatások miatt. Egy hasonló vizsgálat egyébként a Boeing ellen is folyik, amit az EU kezdeményezett. Ezek a folyamatok a WTO által megszabott keretek közt zajlanak, és nem hasonlítanak arra, amit Trump például Kína ellen folytat.


A Kínával való kereskedelmi tárgyalásokat illetően Trump tegnap azt nyilatkozta, hogy ismét égnek a vonalak a két nagyhatalom között, és ezzel ismét a sínen vannak a dolgok. A Mexikóval szembeni korábbi fenyegetésről az elnök azt mondta, hogy a potenciális büntetővámok kivetésének terve lekerült az asztalról.

Gyorsabban liberalizál Kína

Nem tartott sokáig az öröm a kínai részvénypiacon az USA és Kína közti békülést követően, a Shanghai index ma reggel 0,3%-os visszaesést mutat. A Nikkei 0,1%-kal emelkedik, míg a Hang Seng 1,2%-kal.


Li Keqiang kínai miniszterelnök-helyettes, a kereskedelmi tárgyalások vezetője tartott beszédet tegnap a Világgazdasági Fórumon. Li azt mondta, hogy Kína nem fog további masszív fiskális stimulust alkalmazni és a jüant sem fogja leértékelni a gazdasági növekedés serkentésének érdekében, ugyanis ezeknek hosszabb távon negatív következményei lehetnek. A jelenleg érvényben levő, idénre nagyjából 2.000 milliárd jüanra rúgó stimuluson nem kíván változtatni az állam. A pénzügyi szektor liberalizálása a tervezettnél egy évvel korábban végbe mehet, így már 2020-tól eltörölhetik a külföldi tulajdon korlátozását a kínai székhelyű brókercégekben, illetve biztosítókban. A J.P. Morgan és a Nomura márciusban már engedélyt kapott arra, hogy többségi tulajdonú brókercégeket hozzanak létre az országban.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

A MOL júniusi marzsai javultak, a kilátások is jobbak

A MOL júniusban 4,1 dollár/hordó finomítói és 463 euró/tonna petrolkémiai marzsot ért el, ami meghaladja az előző havi 3,6 dollár/hordó, illetve 415 euró/tonna marzsokat. A június erősebb volt a negyedév átlagánál is, ami 3,5 dollár/hordó, illetve 422 euró/tonnát jelentett. A cég kilátásai javulnak, az IMO2020 okozta többlet dízel kereslet miatt javuló nyereségrátára számítunk. A júniusi magasabb árrés főleg a gyengébb olajárnak voltak köszönhető.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben