Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Itt az új csúcs?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. július 1.   09:44

Erste kommentár Csúcsok után csúcs? A reggeli határidős árak alapján úgy tűnik, hogy az S&P500 indexben ma meglesz az új csúcs. Ha pedig a várható kitörés megerősítésre kerül, akkor cirka...

Erste kommentár

Csúcsok után csúcs? A reggeli határidős árak alapján úgy tűnik, hogy az S&P500 indexben ma meglesz az új csúcs. Ha pedig a várható kitörés megerősítésre kerül, akkor cirka 3.500 pontig emelkedhet az index egy év távlatában. A DAX is átugrotta a 12.450-es szintet, és egyből a következő ellenállásnál kopogtat, 12.620 pontnál. Miközben a nemzetközi piacok lekövetik ezt a jó teljesítményt, addig a magyar piac lemaradó. Ugyanakkor itt is javuló lehet a teljesítmény, hiszen komoly támaszszinteken van például az OTP vagy a MOL árfolyama. Különösen az OTP-ben kellene egy komolyabb emelkedésnek jönnie, hiszen érdemtelenül esett az elmúlt hetekben. A Richter pedig mintha már megkezdte volna a fordulót. A nemzetközi jó hangulat kitarthat a mai napon.

Jól sikerült a Trump-Xi találkozó

Pénteken részben megelőlegezték a piacok a kereskedelmi tárgyalások pozitív kimenetelét, a Dow 0,3%-kal, az S&P500 0,6%-kal, a Nasdaq 0,5%-kal került feljebb.


Szombaton Donald Trump és Xi Jinping abban egyezett meg, hogy az USA és Kína ismét folytatják a korábban félbeszakadt kereskedelmi tárgyalásokat. A két fél ezzel tűzszünetet is kötött, és megállapodtak abban, hogy újabb büntetővámokat nem vetnek ki. Sőt, Donald Trump azt is kilátásba helyezte, hogy amennyiben sikerül megegyezniük, akkor az amerikai cégeknek ismét megengedi, hogy beszállítsanak a Huawei-nek. Ez az amerikai félvezető szektornak kifejezetten jó hír, ugyanis több cég (Micron Technology, Western Digital, Qualcomm, Broadcom, Skyworks Solutions, stb.) relatíve nagy kitettséggel rendelkezik a Huawei felé. A hírekre az amerikai határidős piacok 1-1,5% közötti pluszba ugrottak.


A többi indexhez hasonlóan a chicagói feldolgozóipari beszerzési menedzser index is gyenge lett júniusban, 49,7 pontra esett a várt 53,5 és az előző havi 54,2 ponttal szemben. Kérdés, hogy a kereskedelmi tárgyalások újraindulása elég lesz-e ahhoz, hogy megforduljon az utóbbi hónapok negatív tendenciája.


A Conference Board gyenge fogyasztói bizalmi indexével szemben a Michigani Egyetem indexe jól tartotta magát júniusban a végleges adatok szerint, így 98,2 ponttal továbbra is sok éves csúcsok környékén tartózkodik a mutató.

Ismét kontrakcióban a kínai ipar

Örülnek az ázsiai piacok a kereskedelmi tárgyalások újraindulásának, a Shanghai index 2,8%-kal, a Hang Seng 0,7%-kal, a Nikkei 2,1%-kal emelkedik.


A várt 50,1 és az előző havi 50,2 pontot követően 49,4 pontra esett vissza júniusban a kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser index a Caixin adatai szerint, ezzel ismét kontrakcióba esett az ottani ipari termelés. A vállalatok erre a munkaerő további csökkentésével reagáltak, illetve visszafogták alapanyag vásárlásaikat. A cégek főként a kereskedelmi háború kiújulására panaszkodtak, talán a hétvégi híreket követően ismét jobbra fordul az üzleti bizalom. A hivatalos állami adat szintén 49,4 pontos érétket mutatott, ami stagnálás az előző hónaphoz képest. Ugyanez az adatsor a szolgáltatóiparra 54,2 pontos értéket mutatott, ami szintén nagyjából stagnálást jelent és megfelelt a várakozásoknak.


Tovább esett az üzleti bizalom a második negyedévben a nagy japán ipari cégeknél a Tankan friss felmérése szerint. Az index értéke 12 pontról 7 pontra esett a várt 9 ponttal szemben, ami 2016 harmadik negyedéve óta nem látott alacsony érték.


Donald Trump az első amerikai elnök, aki Észak-Koreába látogatott, miután vasárnap a két Korea közti demilitarizált zóna észak-koreai oldalán találkozott Kim Dzsongunnal. Ezúttal jól zajlottak a tárgyalások a két fél között, és a vietnámi összezörrenés után úgy tűnik ismét jó irányba haladnak a dolgok.


Második egymást követő hónapja nőtt a makaói kaszinók szerencsejáték bevétele, júniusban 5,9%-kal emelkedett év/év alapon szemben a konszenzus által várt 1,8%-kal. Ebből az látszik, hogy kereskedelmi háború ide vagy oda, a kaszinók bevételeit ez kevésbé érinti érzékenyen.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben