Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Trumpon és Xi-n a világ szeme

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. június 28.   09:53

Erste kommentár Holnap találkozik egymással a két vezető, s már előzetesen elkezdődött az egymásnak feszülés. Xi egy „követelés” csomaggal érkezik, amelynek része a Huawei elleni szankciók azonnali...

Erste kommentár

Holnap találkozik egymással a két vezető, s már előzetesen elkezdődött az egymásnak feszülés. Xi egy „követelés” csomaggal érkezik, amelynek része a Huawei elleni szankciók azonnali feloldása is, mint a tárgyalások további folytatásának előfeltétele. Mindeközben Trump állítólag komoly kereskedelmi megállapodást hozott tető alá az indiaiakkal és a japánokkal. Mintha ezzel akarná gyengíteni a kínaiakat. Ugyanakkor azt gondoljuk, hogy érdekében áll a mielőbbi megállapodás Kínával. Vagyis így vagy úgy, de nagy valószínűséggel folytatódni fognak a tárgyalások. Ha az S&P500 grafikonjára nézünk, akkor olyan technikai formációt látunk, amely azt sugallja, hogy még egy kevésbé jó hírre is újabb emelkedési hullámot láthatnánk. Egy esetlegesen jó hírre pedig valószínűleg komolyabb emelkedés jönne. A DAX és a BUX indikátorok is emelkedést sugallanak a mai napra, ami azonban visszafogott lehet a csúcstalálkozó előtt.

Nagyvonalú osztalékok a bankoknál

Emelkedést mutattak tegnap az amerikai részvényindexek. A Nasdaq 0,7%-ot, az S&P 0,4%-ot emelkedett, míg a Dow stagnált.


Tegnap piaczárást követően a Fed közzétette a stresszteszt második körének eredményét, amely meghatározza a bankok számára az osztalékfizetés és részvényvisszavásárlások mértékét. A teljes részvényesi tőkejuttatás (részvényvisszavásárlás és osztalékok együtt) 173 milliárd dollárra rúghatnak a vizsgált 18 nagy amerikai banknál, ami jelentősen meghaladja a piac által várt 150 milliárd dolláros összeget. A bankok közül mindegyik átment, igaz a Credit Suisse amerikai leánya csak feltételekkel, nekik október 27-ig szükséges javítaniuk veszteség előrejelző képességüket.


Bár a JP Morgan-nek csökkenteni kellett kifizetési terveit, de még így is ez a bank jelentette be a legnagyobb programot összesen 41,1 milliárd dollár értékben, így is közel 10 milliárd dollárral meghaladta a piaci várakozásokat. A BofA-é a második legnagyobb program összesen 37 milliárd dollár értékben. A Wells Fargo részvényenként a tavalyi 45 centről 51 centre növeli az osztalékot és 23,1 milliárd dollár értékben vásárol vissza részvényeket. A Citi 17,1 milliárd dollár értékben vásárol vissza részvényeket és 51 centre emeli az osztalékot.


Elvétette a célt a Nike. Bár az amerikai sportszergyártó először zárt 10 milliárd dolláros árbevétel fölötti negyedévet, eredmény tekintetében alulmúlta a várakozásokat. A várt 66 cent helyett mindössze 62 centes egy részvényre jutó eredményről számolt be. A Nike 2012 óta először teljesítette alul a piaci eredményvárakozást, így érthető, hogy zárás után negatív árfolyam reakció volt tapasztalható, amit azonban gyorsan vissza is korrigált az árfolyam. A vártnál gyengébb eredmény oka a növekvő költségek és a megugró effektív adó. A kereskedelmi háború szempontjából pozitív, hogy a Nike által gyártott cipőknek csak 26%-át tartják Kínában és a termelés mindössze 10%-a lenne érintett a kereskedelmi háborúban, vagyis ekkora az a mennyiség, amit Kínában gyártanak, de az USA-ban értékesítenek.


A Boeingnek további legalább három hónapra van szüksége, hogy a Boeing 737 MAX újabb szoftverhibáját kijavítsák. Ez további késéseket eredményez a szállításoknál, így a repülőgépgyártó mellett a típust választó légitársaságoknak is kedvezőtlen az újabb csúszás.


Az amerikai Kongresszus újabb adócsökkentésen dolgozik, amit várhatóan jövőre, az elnökválasztást megelőzően élesítenének. A javaslat szerint a tőkenyereséget az inflációhoz indexálnák, így csökkenne az effektív adó.

Trump Indiával és Japánnal is megállapodna

Feszültség és csökkenés jellemezte az ázsiai piacokat a holnap reggeli amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalást megelőzően. A Nikkei 0,5%-ot, a Hang Seng 0,7%-ot, a Shanghai index pedig 0,9%-ot csökkent.


Donald Trump egy „nagyon nagy” kereskedelmi megállapodás bejelentésére készül Indiával és Japánnal, miután személyesen tárgyalt az országok vezetőivel a G20 csúcstalálkozó keretében. A két ázsiai ország számára egyértelműen pozitív a készülő megállapodás, de Kína esetében aggodalmat okozhat, hogy ez nem-e annak az előjele, hogy Kínával viszont vérre menő, rendkívül nehéz tárgyalás ígérkezik magyar idő szerint szombat hajnalban.


A japán munkanélküliségi ráta a vártnak megfelelően 2,4%-on stagnált májusban. Viszont az ipari termelés év/év alapon a várt 2,9% helyett csak 1,8%-kal csökkent az előzetes májusi adatok alapján. Az ipari termelés hó/hó alapon mért 2,3%-os növekedése az elmúlt év leggyorsabb javulását jelenti a kedvezőtlen nemzetközi hangulat ellenére is. Főként az autóipar talált magára, melynek termelése 5,2%-kal ugrott meg az előző évhez képest.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel. A Dow, az S&P és a DAX pluszban, a Nasdaq mínuszban volt.

Az OTP kötvénykibocsátást tervez

Az OTP ún. Tier 2 tőkeképes, alárendelt EUR kötvényeket fog kibocsátani: 500 millió euró névértékben 10 éves futamidővel, 5 év utáni visszaválthatósággal. A roadshow hétfőn indul. A kibocsátás nem újdonság, az IV. negyedéves eredménykor és a közgyűlésen is utaltak már rá. Valószínűleg nem refinanszírozáshoz kell, hanem új kibocsátásról van szó a tőke megfelelés (CAR) növelése érdekében a végrehajtott akvizíciók miatt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben