Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Draghi, Trump és Powell

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. június 19.   09:43

Erste kommentár Draghi megvédte a piacokat. A sintrai konferencián bejelentette, hogy ha a gazdaság nem javul, akkor újabb élénkítő lépésekre lesz szükség az EKB részéről. Továbbra is az...

Erste kommentár

Draghi megvédte a piacokat. A sintrai konferencián bejelentette, hogy ha a gazdaság nem javul, akkor újabb élénkítő lépésekre lesz szükség az EKB részéről. Továbbra is az eszköztár részét képezi az eszközvásárlási program újraindítása és a kamatcsökkentés lehetősége. Ezekre a mondatokra a piacok felrobbantak, hiszen ez jelentősen csökkenti a lefelé mutató kockázatokat. Ugyanis ha a gazdaság javul, akkor azért kell megvenni a piacokat, ha pedig nem, akkor jön a stimulus, és akkor meg azért. Vagyis a shortosok valószínűleg menekültek a pozícióikból, ami látszott az indexek emelkedésén is. Ettől függetlenül a technikai indikátorok alapján hosszabb emelkedést várunk az indexben, annak ellenére is, hogy teljesen természetes dolog, ha ma vagy az elkövetkező napokban csökken egy picit a tegnapi nagy emelkedést követően. Draghi szavaira egyrészt történelmi mélypontra estek az európai hozamok és emelkedtek a tőzsdék, másrészt Trump rátett egy lapáttal azzal, hogy bejelentette és pozitívan nyilatkozott a Xi elnökkel való jövő heti találkozójáról. Így az USA-ban a korábban várt idei három kamatcsökkentés kettőre módosult. A Fed ma egyébként remélhetőleg fog beszélni a kamat kilátásokról a kamatdöntő ülés után, ahol a kamatok szinten maradhatnak. A BUX index esetében a mai nap emelkedéssel záródhat.

Izzott tegnap Trump körül a levegő

Megmaradtak a kezdeti pluszok a tengerentúlon tegnap, a Dow és a Nasdaq 1,4%-kal, az S&P500 1%-kal került feljebb.


Twitteren jelentette be tegnap Donald Trump, hogy valóban sor kerül egy külön találkozóra közte és a kínai elnök, Xi Jinping között a június 28-29-én megrendezett G-20 csúcstalálkozón Japánban. A két elnök telefonon beszélt tegnap egymással, ezt követően a kínai média is megerősítette, hogy Xi is szeretne tárgyalni amerikai kollégájával. Trump emellett tegnap hivatalosan is bejelentette, hogy 2020-ban ismét indul az elnöki posztért.


Trump szintén twitteren ellenérzéseit fejezte ki Mario Draghi további potenciális stimulust pedzegető beszéde miatt, amit követően az euró gyengülésnek indult a dollárral szemben. Trump szerint ezzel jogtalan előnyt szereznek az európai cégek az amerikaiakkal szemben.


Az ügyhöz közel álló források szerint Trump korábban arról kérdezett ügyvédeket a Fehér Házban, hogy milyen lehetőségei lennének arra, hogy esetlegesen eltávolítsa Jerome Powellt a Fed elnöki székéből. Tegnap újságírói kérdésekre azzal kapcsolatban, hogy továbbra is bizalmat szavaz-e Powellnek azt válaszolta, hogy „meglátjuk, mit csinál majd”.


A mai napon a Fed-re fog szegeződni az amerikai piacok szeme, ugyanis magyar idő szerint este 8 órakor ér véget a jegybank kétnapos kamatdöntő ülése, amit a Fed elnök sajtótájékoztatója is követ. A piaci várakozások alapján a mostani ülésen már kéne valamiféle arra utaló kommunikáció a jegybanktól, hogy mérlegeli az alapkamat csökkentését. Ha ez esetleg elmaradna, az nagyobb csalódást okozhatna a részvénypiacnak.

Kis hír is elég volt a felpattanáshoz

Felpattantak az ázsiai indexek. A Shanghai index 1,4%-ot, a Nikkei 1,8%-ot, a Hang Seng pedig 2,4%-ot ugrott a mai kereskedésben, alapvetően a pozitív nemzetközi hangulat és a készülődő amerikai-kínai elnöki szintű kereskedelmi tárgyalás hírére.


Májusban hatodik hónapja csökkent a japán export. Év/év alapon az idei évben az eddigi legnagyobb mértékben, 7,8%-kal csökkent az export, de még így is jobban teljesített, mint a 8,2%-os visszaesésre számító elemzői várakozás. Az import várt 1%-os bővülése ugyanakkor elmaradt, és év/év alapon 1,5%-kal esett vissza. Az export jelentős visszaesését elsősorban a félvezetők és az autóalkatrészek iránti zuhanó kereslet okozta.

Határidős piacok

Alapvetően pozitív hangulat uralkodott a főbb határidős piacokon ma reggel, egyedül a Dow és az FTSE volt minimális mínuszban.

Mától osztalékszelvény nélkül forog a Richter

Az osztalék 100,2 forint részvényenként, a kifizetés június 27-én kezdődik.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben