Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Beléptünk a nyárba

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. június 17.   09:26

Erste kommentár Kitört a vakáció országszerte, és kezdődnek a szabadságolások. Így van ez külföldön is, néhány hét csúszással. Vagyis egyre inkább lanyha kerekedésre...

Erste kommentár

Kitört a vakáció országszerte, és kezdődnek a szabadságolások. Így van ez külföldön is, néhány hét csúszással. Vagyis egyre inkább lanyha kerekedésre számíthatunk, pedig az indexek nem állnak rosszul. A DAX és a BUX is emelkedhet a héten a technikai indikátorok alapján. Ha itthon nézünk körül, akkor az OTP elvileg egy dupla fenék szerű alakzatot hoz létre éppen, amiből a korábbi csúcs lenen a cél. A MOL ma már osztalékszelvény nélkül forog. Azaz kiesik az emelkedő trendcsatornából. Abba elvileg meg kéne próbálnia visszamenni, azaz az elkövetkező napokban ledolgozni a mintegy 140 pontos mínuszt, amit az osztalék szelvény vágás okoz teoretikusan.


Németországból jött egy Lufthansa eredmény figyelmeztetés az alacsony jegyárakra fogva. Viszont a légitársaság részvényeinek a súlya a DAX indexben 1 százalék körül van, azaz ettől még a pozitív tartományban zárhat az index, amire számítunk is. A BUX esetében is emelkedést várunk.

Kedvező makroadatok a kamatdöntés előtt

Kis csökkenéssel búcsúztatták az előző hetet a vezető amerikai részvényindexek. A Dow 0,1%-kal, az S&P500 0,2%-kal, a Nasdaq 0,5%-kal esett vissza.


A relatíve jó kiskereskedelmi adatokat követően a májusi ipari termelési adatok is jók lettek pénteken az USA-ban, ami kissé ellentmond a gyenge feldolgozóipari beszerzési menedzser indexeknek. Hó/hó alapon 0,4%-os bővülést mutatott az adat az iparban, ami felülmúlta a konszenzus 0,2%-os várakozását és az előző havi 0,4%-os visszaesést. A kapacitáskihasználtság 78,1%-ra emelkedett a korábbi 77,9%-ról, ami több hónapos csökkenő trendet szakított meg.


A kedvező kiskereskedelmi és ipari adatok mellett a Michigani Egyetem júniusi előzetes fogyasztói bizalmi indexe sem okozott negatív meglepetést, miután 97,9 pont lett a várt 98 ponttal szemben. Ez ugyan visszaesés az előző havi 100 pontos értékhez képest, de továbbra is az utóbbi sokéves csúcsok környékén tartózkodik az index.


Ezen adatok fényében nem lesz könnyű dolga a Fed-nek a holnap kezdődő kétnapos kamatdöntő ülésén, ahol a jegybankárok a jövőbeli kamatpályára vonatkozó várakozásaikat is közzéteszik. A pénteki adatok előtt mind a hangulatindexek, mind a tényleges reálgazdasági aktivitást mérő makroadatok gyengülő képet festettek, ez azonban most kissé megváltozott. Az atlantai Fed valós idejű GDP-előrejelző modellje például most már 2,1%-os növekedést jelez előre a második negyedévre szemben a korábbi 1,4%-kal. Kérdés, hogy ezek fényében mennyire fogja megnyitni az utat a Fed egy potenciális kamatcsökkentés előtt, amiből a befektetők már háromszor 25 bázispontot is várnak az idei évre.

Ismét óriási tömegdemonstráció volt Hongkongban

Kisebb emelkedéssel indították a hetet az ázsiai részvényindexek. A Nikkei 0,1%-ot, a Shanghai index 0,2%-ot emelkedett, az elmúlt napokban lemaradó Hang Seng pedig 0,8%-ot emelkedett.


A hétvégén ismét hatalmas tömegdemonstrációt tartottak Hongkongban. A szervezők szerint közel 2 millió, de a rendőrség szerint is több, mint 300 ezer ember vonult utcára a 7 millió lakosú térségben. Azt követelik, hogy az új kínai tervezetet ne csak elhalasszák, hanem teljesen vonják vissza, továbbá követelik Carrie Lam, Hongkong vezetőjének lemondását is.


India sem hagyta válaszlépés nélkül, hogy körülbelül 1000 indiai termékre az USA vámot vetett ki. Trump ugyanis néhány hete már nem adja meg Indiának a feltörekvő országoknak járó vámmentességet. Az indiai lépés 28 amerikai importterméket érint és vasárnappal lépett életbe. India 217 millió dolláros vám bevételre számít, vagyis a válaszlépés inkább csak jelzés értékű, nincs igazán komoly gazdasági súlya.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Mától osztalékszelvény nélkül forog a MOL

Az osztalék 142,44 forint részvényenként, a kifizetés június 27-én kezdődik.

Richter osztalék

A Richter közzétette az egy részvényre jutó osztalék pontos összegét. A 100,2084 forintot június 27-től fizetik, osztalékszelvénnyel június 18-án forog utoljára a papír.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben