Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Már érzéketlenek

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. június 13.   10:05

Erste kommentár Az USA tegnap tette közzé a májusi inflációs adatot, amely a várakozásoknál nagyobb mértékű csökkenést mutatott. Az áprilisi 2 százalék után a piac 1,9 százalékot...

Erste kommentár

Az USA tegnap tette közzé a májusi inflációs adatot, amely a várakozásoknál nagyobb mértékű csökkenést mutatott. Az áprilisi 2 százalék után a piac 1,9 százalékot várt, ezzel szemben 1,8 százalék lett az érték. Ráadásul maginfláció a szinten maradó növekedéssel szemben kisebb mértékben emelkedett, azaz ebben is lassulás mérhető. Ugyanakkor ez már nem hatott a kamatcsökkentési várakozásokra. A piaci szereplők ugyan éppen csak, de akkor is és továbbra is áraznak egy harmadik kamatcsökkentést decemberre. Egy szó, mint száz, a várakozásoknál alacsonyabb infláció már nem mozgatta meg a kötvénypiacot, így nem meglepő, hogy a részvénypiacot sem. Innen igazándiból inkább fölfelé vihet az út, legalábbis ami a kamatcsökkentési várakozásokat illeti.


Míg tegnap nagyot esett az olaj ára a növekvő készletadatokra, addig mostanra jelentős emelkedésbe kapcsolt arra a hírre, hogy két tanker is kigyulladt az Ománi-öbölben. A piaci szerelők attól félnek, hogy Irán keze van a dologban, és esetleg lezárhatja a Hormuzi-szorost. Ez azért lenne kellemetlen, mert a világ kőolaj kitermelésének mintegy 40 százaléka itt halad át. Azaz ha lezárnák a szorost, annak jelentős hatása lenne a kőolaj árfolyamára nézve, és ezt szerintünk a fejlett országok, élükön az USA-val nem hagynák szó nélkül!


A mai napon oldalazásra számítunk mind a DAX, mind a BUX indexnél. Az előbbi esetében kis csökkenés, míg az utóbbi esetében kis emelkedés lehet a nap vége.

Nem tudtak emelkedni az indexek a gyenge inflációs adatra

Kockázatkerülés jellemezte tegnap a kereskedést az amerikai részvénypiacon, miután a pénzügyi és technológiai szektor (a félvezetőkkel az élen) alulteljesítő volt, míg a közműcégek és az egészségügyi szektor felfelé lógtak ki. Az S&P500 és a Dow végül 0,2%-os eséssel zárt, míg a Nasdaq 0,4%-kal került lejjebb. Ebből az látszik, hogy hiába a tegnapi vártnál gyengébb inflációs adat, ami növelheti egy potenciális kamatcsökkentés esélyét az USA-ban, ez már nem volt elég a részvényeknek a további emelkedéshez. Ez pedig egybevág azzal, hogy amikor az amerikai jegybank már kamatcsökkentésre kényszerül, akkor már általában komolyabb a baj a reálgazdaságban, ami a részvényeket is magával rántja.


1,7%-kal estek tegnap a Facebook részvényei. A Wall Street Journal értesülései szerint Mark Zuckerberg már a Cambridge Analytica botrány kirobbanása előtt tisztában volt azzal, hogy nem megfelelő a facebook adatkezelési rendszere, ennek ellenére nem tettek érdemi intézkedéseket. A Facebook tagadja a vádakat.


2%-kal esett tegnap a Qualcomm árfolyama, miután egy amerikai bíróság a Kereskedelmi Bizottságot követően szintén úgy határozott, hogy a cég megszegte a versenyellenes szabályokat azzal, ahogy szabadalmai licenszét árazta más vállalatok számára.


Év/év alapon 39%-kal nőtt tovább az amerikai költségvetési deficit a gazdasági év első 8 hónapjában, miután a májusban további 208 milliárd dollárral nőtt a hiány az áprilisi 147 milliárd dolláros növekmény után.

Kitartanak a hongkongi tüntetők

Tovább estek az ázsiai részvényindexek. A Nikkei 0,8%-ot, a Hang Seng 0,9%-ot csökkent, míg a Shanghai értéke nem változott jelentősen.


A hongkongi tőzsde annak ellenére volt ismét alulteljesítő, hogy az óriási tömegtüntetéseket kiváltó törvényjavaslatról szóló vitát elhalasztották. A helyzet azonban továbbra is feszült, mert a halasztás ellenére nem vonták vissza a tervezetet, így folytatódnak a tüntetések.


Shinzo Abe és Xi Jinping, a japán miniszterelnök és a kínai elnök a G20 csúcsot megelőzően június 27-én találkozhat egymással.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben