Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Pozitív Bézs könyv, maradó várakozások

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. június 6.   09:15

Erste kommentár A tegnap este közzétett Bézs könyv pozitívabb hangnemet üt meg, mint a legutóbbi jelentés másfél hónappal ezelőtt. Alapvetően minden régióban erősödő növekedésről számoltak be,...

Erste kommentár

A tegnap este közzétett Bézs könyv pozitívabb hangnemet üt meg, mint a legutóbbi jelentés másfél hónappal ezelőtt. Alapvetően minden régióban erősödő növekedésről számoltak be, amit a gépjármű eladások gyengélkedése és az agrárium húzott vissza valamelyest. Ugyanakkor a foglalkoztatottság tovább bővült, és voltak szegmensek (pl. acél) ahol az árak csökkentek. Ugyanakkor néhány esetben a nyersanyag árak nagyobb mértékben nőttek, mint a termék árak. Összességében pozitív kilátásokat fogalmaztak meg az egyes kerületek az elkövetkező hónapokra.


Mindezek ellenére nem nagyon változott a piac által vizionált kamatpálya. Maradt a három kamatcsökkentési várakozás idénre. Ugyanakkor már Európában is 10 bázispontos kamatcsökkentést vizionál a piac, december közepére. A mai EKB ülésen akár mínusz 25-40 bázispontos kamatköltségről is dönthetnek a 2020-as TLTRO kapcsán, azaz a bankok komoly pénzt nyerhetnek ezzel, de nyilván nyújtani kell valamit cserébe. Ezt is ma tudhatjuk meg.


A mai napon a DAX már inkább csökkenhet, viszont a BUX esetében inkább emelkedést várunk.

Nincs gond az USA-ban a Bézs könyv szerint

Folytatódott tegnap az amerikai részvénypiacok felpattanása, a Dow és az S&P500 0,8%-kal, a Nasdaq 0,6%-kal került feljebb.


Tegnap a Fed publikálta az április és május közepi időszakot felölő Bézs könyvét. Összességében mérsékelt ütemű gazdasági növekedésről számoltak be az egyes körzetek, míg az elmúlt időszakban ennél kicsit óvatosabban fogalmaztak. Sok körzetben a munkaerőpiacot továbbra is a szakképzett munkaerő hiánya jellemzi, a bérek azonban továbbra is csak közepes mértékben emelkednek. Az ipari aktivitás a körzetek többségében továbbra is jól alakul, de egyes helyeken lassulás jelei mutatkoztak. A fogyasztói kiadások általánosságban továbbra is kedvezően alakultak.


A vártnál jobban alakult az ISM szolgáltatóipari indexe az USA-ban májusban, ami arról tanúskodik, hogy az ipar gyengélkedésével szemben a szolgáltatószektor az erős belső fogyasztásnak köszönhetően jól tartja magát. Az index 56,9 pontra emelkedett a korábbi 55,5 pontról, míg a konszenzus 55,4 pontot várt. Ez egyébként kissé ellentmond a Markit hasonló adatsorának, ami májusban nagyobb esést mutatott és 50,9 pontra csökkent.


A jelenleg is tartó tárgyalások során egyelőre nem sikerült megállapodnia egymással az USA-nak és Mexikónak az illegális bevándorlókról és a drogkereskedelemről. Trump tweetje szerint a mostani álláspont még kevés ahhoz, hogy ne kerüljön bevezetésre az 5%-os importvám minden mexikói termékre jövő hétfőtől, ami megegyezés hiánya esetén havonta 5 százalékponttal emelkedhet egészen 25%-ig. Ennek ellenére tárgyalásokat vezető mexikói külügyminiszter egyelőre optimista hangnemet ütött meg. A tárgyalások ma folytatódnak a Fehér Házban.

Lépett az indiai jegybank

Viszonylag vegyes teljesítmény jellemezte az ázsiai indexeket. A Nikkei stagnált, a Hang Seng 0,1%-ot, a Shanghai index pedig 0,9%-ot csökkent.


A várakozásoknak megfelelően idén már harmadik alkalommal csökkentette a kamatokat az indiai jegybank. A betéti és a hitel kamatot is 25 bázisponttal csökkentették 5,5% illetve 5,75%-ra, míg a tartalékrátát, szintén a várakozásoknak megfelelően 4,0%-os szinten tartották. A kamatcsökkentés fő oka, hogy a növekedés 5 éves mélypontra csökkent, bár még így is 5,8% volt az első negyedévben, miközben az infláció várhatóan továbbra is elmarad a jegybank 4%-os inflációs céljától.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek a negatív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak. A DAX is mínuszos volt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben