Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nagyot estek a technológia részvények

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. június 4.   09:51

Erste kommentár Nagyot estek a technológiai részvények az USA-ban arra a hírre, hogy alapos versenyhatósági vizsgálatot kapnak a nyakukba. Úgy tűnik, hogy jóval nagyobbat, mint amekkorát a hír igazándiból...

Erste kommentár

Nagyot estek a technológiai részvények az USA-ban arra a hírre, hogy alapos versenyhatósági vizsgálatot kapnak a nyakukba. Úgy tűnik, hogy jóval nagyobbat, mint amekkorát a hír igazándiból indokolna. Ez pedig általában a gyengeség jele. Vagyis van egy negatív jelzésünk. Ugyanakkor a Dow és az S&P500 index a rossz ISM indexek ellenére is nulla környékén tudott zárni, ami két szempontból is pozitív. A negatív makrogazdasági hírre nem volt számottevő negatív reakció (illetve csak átmeneti volt), másrészt a technológiai szektor mélyrepülése nem ragadt át más szektorokra, vagyis elszeparált maradt ez a viselkedés. Ez pedig azt jelenti, hogy valójában csinálja mindenki a maga dolgát, ami inkább a normál piacok sajátossága szokott lenni.


A DAX tegnap elért egy ellenállás vonalat, ahonnan korrigál a reggeli órákban, de a rövidtávú dinamikus indikátorok alapján van még tere az emelkedésnek. Ezért napközben ma is fordulatra számítunk. A BUX index esetében oldalazás mellett kis emelkedést várunk.

Eltúlzott pánik a nagy tech-papírokban?

A nagy technológiai papírok meredek esése nyomta tegnap rá a bélyegét a részvénypiaci hangulatra, aminek következtében a Nasdaq 1,6%-kal esett vissza. Eközben az S&P500 csupán 0,3%-kal esett, míg a Dow stagnált.


A Wall Street Journal értesülései szerint komoly vizsgálatok kezdődnek az USA-ban a nagy technológiai cégek versenykorlátozó magatartását illetően. Az Igazságügyminisztérium és a Nemzeti Kereskedelmi Bizottság megállapodott egymással abban, hogy előbbi a Google anyavállalatát, az Alphabet-et és az Apple-t, míg az utóbbi az Amazont és a Facebook-ot vizsgálja át. Az ügyhöz közel álló források szerint a Google és a Facebook élveznek prioritást. Az Igazságügyminisztérium Google-t érintő vizsgálata már pénteken napvilágot látott, azonban a két intézmény összehangolt akciója kisebb pánikot okozott tegnap ezen részvények piacán. A Facebook 7,5%-kal, az Amazon 4,6%-kal, az Alphabet 6%-kal, az Apple 1%-kal esett. Ha abból indulunk ki, hogy az Európai Unióban már régóta a szabályozó hatóságok kereszttüzében állnak ezek a cégek, és ennek ellenére sem kellett érdemben változtatniuk üzleti modelljükön, akkor a tegnapi esés eltúlzottnak tűnhet. Ezt talán az okozhatta, hogy éppen egy relatíve negatív piaci hangulat közepette érkeztek ezek a hírek. Ha például a Google esetét nézzük az Európai Bizottsággal, az látható, hogy az utóbbi két évben nagyjából 8 milliárd eurónyi büntetést szabott ki rá az intézmény, ami részvényenként nagyjából 13 dollárnak felel meg, tehát nem számottevő, eközben üzleti modelljén nem kellett érdemben változtatnia. A Facebook esetében pedig az volt látható, hogy a vállalat sikerrel adaptálta a szigorúbb EU-s adatvédelmi szabályozásokat, úgy, hogy ez nagyobb negatív hatást nem gyakorolt a hirdetési bevételeire.


A Markit közel zsugorodást mutató feldolgozóipari beszerzési menedzser indexét követően az ISM hasonló indexe is alulmúlta az elemzői várakozásokat májusban. Az index 52,1 pontra esett a korábbi 52,8 és a várt 53 ponttal szemben, ami újabb mélypontot jelent 2016 vége óta. Ez pedig arra utal, hogy tovább folytatódhat az ipari termelés növekedési ütemének lassulása, ami immáron 7-dik egymást követő hónapja tart, és lassan stagnálásba megy át. Enyhe öröm az ürömben, hogy az új megrendelések alindex 52,7 pontra ugrott a korábbi 51,7 pontról, ami a jövőre nézve enyhe pozitívum.


A demokraták mellett több republikánusnak sem tetszik Trump újonnan belengetett importvámja Mexikó ellen, így azt fontolgatják, hogy megvonnák Trumptól a nemzeti vészhelyzetre való hivatkozási jogot, így nem lenne jogalapja kivetni ezeket a vámokat. Ezt korábban a mexikói határra tervezett fal finanszírozása kapcsán egyszer már megtette a Képviselőház, amit aztán a republikánus többségű Szenátus is jóváhagyott 59:41 arányban, 12 republikánus átszavazásával. Ezt azonban Trump még meg tudta vétózni, mivel nem volt meg a 2/3-os többség. Könnyen lehet, hogy ezúttal sem tudna így sokkal többet elérni a Szenátus. Az esetből mindenesetre jól látszik, hogy Trump kezdeményezéseit sokszor saját pártja sem támogatja, ami talán kisebb féket jelenthet hatalmi harcaiban.


A vártnál jobban alakultak az autóértékesítések az USA-ban májusban, miután évesített alapon 17,3 millió autót adtak el a várt 16,9 és az előző havi 16,4 millióval szemben.

Lépett az ausztrál jegybank

Csökkenés jellemezte ma is az ázsiai részvénypiacokat. A Nikkei 0,2%-ot, a Hang Seng 0,6%-ot, a Shanghai index 0,9%-ot emelkedett.


Az ausztrál jegybank a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 1,25%-ra csökkentette az alapkamatot, miután 3 éven át 1,5%-on állt az irányadó ráta. A közlemény leszögezi még, hogy közelről kísérik a munkaerőpiaci folyamatokat és szükség esetén készen állnak a monetáris politika további változtatására a fenntartható növekedés támogatása érdekében.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Végleges a MOL osztaléka

A MOL közzétette a fizetendő osztalék pontos összegét. Az egy részvényre jutó 142,44 forintot június 27-től fizetik, osztalékszelvénnyel június 14-én forog utoljára a papír.

MOL marzsok

A MOL 3,6 dollár/hordós finomítói marzsot és 414,7 euró/tonnás petrolkémiai marzsot ért el májsuban. 2019. I. negyedévében 3,1 dollár/hordó és a 415 euró/tonna, 2018 májusában pedig 5,4 dollár/hordó és a 318 euró/tonna volt az árrés. Hó/hó alapon javultak a marzsok, de a finomítói árrés még így is gyengébb, mint tavaly ilyenkor. Hó elején még kedvezőtlen volt az Ural-Brent különbözet, de a hónap második felére normalizálódott. Egyébként indul a szezon, így emelkedő marzsok várhatóak a következő hónapokban is.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben