Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Szerződést kötött a Richter

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. május 24.   09:57

Erste kommentár A Richter ma reggel jelentette be, hogy a Seqirus nevű céggel szerződést kötött a cariprazine ausztrál és új-zélandi értékesítésére. A Richter szállítja a...

Erste kommentár

A Richter ma reggel jelentette be, hogy a Seqirus nevű céggel szerződést kötött a cariprazine ausztrál és új-zélandi értékesítésére. A Richter szállítja a terméket, a partner pedig törzskönyvezi és értékesíti majd az adott országokban. A Richter mind a szerződés aláírásakor, mind a későbbiekben mérföldkő bevételekre tesz szert. Ugyan a hír pozitív, de ne feledkezzünk el arról, hogy Ausztráliában 24,6, míg Új-Zélandon 4,9 millióan élnek. Ráadásul a gyógyszerfogyasztási szokások inkább a magyarhoz hasonlítanak, ami nem túl erős nemzetközi összehasonlításban, és 300-400 dollár per főt jelent évente. Ezzel szemben az Egyesült Államokban az egy főre eső éves gyógyszerfogyasztás 1300-1400 dollár körül van. Ez azt sugallja, hogy néhány év távlatában az adott régióban a cariprazine becsült értékesítése valószínűleg nem fogja meghaladni a 20 millió dollárt. Így a Richter eredményére gyakorolt hatás sem lesz valószínűleg több 1-2 százaléknál. Így a bejelentés értéke részvényenként 10 forint körül lehet (inkább kevesebb). Azaz a mai árfolyam emelkedés inkább a részvény „szétadottságának” szól, a pozitív hír, mint katalizátor hatására.


A mai napon a DAX a pozitív tartományban zárhat, de egyelőre még a korrekciós fázisban van, azaz átmenetinek látjuk ezt az emelkedést. Ráadásul az elmúlt napok makrogazdasági adatai (IFO index, USA beszerzési menedzser indexek) sem segítenek. Vagyis még sok minden kellene egy komolyabb fordulathoz. A BUX az erős kezdés ellenére inkább oldalazhat a mai napon.

Hirtelen lassulás az amerikai gazdaságban

Kitartottak a kezdeti mínuszok tegnap az amerikai tőzsdeparketten, vagyis tovább tart a korrekció. Az S&P500 1,2%-kal, a Dow 1,1%-kal, a Nasdaq 1,6%-kal esett. Az S&P500 ezzel ismét a 2.815 pontos technikai szintre esett, ami ha elesne, akkor a 2.776 pontnál lévő 200 napos mozgóátlagig nyílna meg az út lefelé.


Az előzetes adatok szerint váratlanul gyengék lettek májusban az amerikai beszerzési menedzser indexek. A feldolgozóipari index 50,6 pont lett a várt és az előző havi 52,6 ponttal szemben, míg a szolgáltatóipari index 50,9 pont volt a várt 53,5 és az előző havi 53 ponttal szemben. Ezzel a feldolgozóipari index közel 10 éves mélypontra esett, míg a szolgáltatóipari index 3 éves mélypontra. Rossz jel, hogy az új megrendelések volumene a legalacsonyabb értékre süllyedt az adatsor 2009 októberi első publikálása óta. A kompozit mutató 50,9 pontos értéke 1,2%-os évesített GDP növekedésnek felelne meg, ha a historikus adatokat nézzük, ami nagy visszaesés lenne az előző negyedévi 3,2%-ot követően. Ezek az adatok nagy felkiáltójelet jelenthetnek az USA számára, ugyanis ezidáig úgy tűnt, hogy az Egyesült Államok relatíve jól vészeli át a globális gazdasági lassulást. A mostani hirtelen visszaesést talán egy kis fenntartással érdemes kezelni, ugyanis kérdéses, hogy az újonnan éleződő kereskedelmi konfliktus mennyire befolyásolta negatívan a mostani eredményeket. A hírekre a dollár gyengülésbe kezdett, míg a részvénypiac érdemben nem reagált.


Donald Trump szerint a Huawei is tárgyát képezheti az USA és Kína közt potenciálisan kötendő kereskedelmi megállapodásnak. Pontos részleteket Trump nem közölt, ez mindenesetre érdekes fejlemény lehet a két nagyhatalom közti csatározásban.


Újabb importvámokat vethet ki az USA a jövőben olyan országok ellen, melyek tudatosan leértékelik fizetőeszközeiket. A listán egyelőre egyetlen ország sem szerepel.

Átmeneti hatások Japánban

Oldalazás jellemezte ma az ázsiai piacokat. A Nikkei és a Shanghai index is 0,1%-ot csökkent, míg a Hang Seng 0,2%-ot emelkedett.


A japán infláció a várakozásoknak megfelelően alakult. Az infláció 0,9%, a maginfláció pedig 0,6% lett. Az emelkedésben az utazási költségek megugrása játszott szerepet, ugyanis áprilisban volt az elmúlt évtizedek leghosszabb egybefüggő nemzeti ünnep sorozata. A turizmushoz kapcsolódó költségeken kívül még az üzemanyagár emelkedés növelte az inflációt. Mivel átmeneti tényezők hajtották az inflációt, az összességében továbbra is nyomottnak tekinthető.


A Citigroup véleménye szerint hiába volt kiugróan jó az első negyedéves japán GDP adat, a második negyedévben 0% körüli növekedés várható. Ennek magyarázata, hogy az első negyedévben főleg technikai okok növelték a GDP-t, mind például készletezési hatás, ami könnyen visszájára fordulhat a második negyedévben.


Donald Trump tegnap ismét arról beszélt, hogy a Huawei veszélyes, ugyanakkor jó esélyt lát arra, hogy az USA és Kína között létrejöjjön egy kereskedelmi megállapodás, ami a Huawei-re is kiterjedne. Ez nekünk inkább azt sugallja, hogy a Huawei sokkal inkább kiváló állatorvosi lova a mostani konfliktusnak, mint amennyire veszélyesnek állítják be a céget.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Mától osztalékszelvény nélkül forog az OTP

Az osztalék 220,68 forint részvényenként, a kifizetés június 3-án kezdődik.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben