Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Negatív hírözön

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. május 23.   09:49

Erste kommentár Ma reggelre ébredve sok okunk nincs az örömre. (i) A tegnapi Fed jegyzőkönyv eloszlatta a kételyeket. A döntéshozók a 2 százalékhoz közeledő, azaz emelkedő inflációt várnak, ami hűti a piaci...

Erste kommentár

Ma reggelre ébredve sok okunk nincs az örömre. (i) A tegnapi Fed jegyzőkönyv eloszlatta a kételyeket. A döntéshozók a 2 százalékhoz közeledő, azaz emelkedő inflációt várnak, ami hűti a piaci kamatcsökkentési várakozásokat. Bizonyos mérések eddig decemberre, mások már szeptemberre mutattak kamatcsökkentést a Fed részéről. (ii) Általános felháborodás és az amerikai termékek kerülése a válasz Kínában az amerikai intézkedésekre. Az elnök, Xi szerint az országnak nehéz időkre kell felkészülnie. Ráadásul Mnuchin amerikai pénzügyminiszter kijelentése alapján jelenleg nincs semmilyen időpont kijelölve a kereskedelmi tárgyalások folytatására. (iii) Az után, hogy May legújabb ötletével (új Brexit népszavazással egybekötött megállapodás elfogadás) sem tud többséget állítani az EU-val kötött megállapodás mögé, a The Times értesülései szerint holnap benyújtja lemondását. Nem világos ki lehet, lesz az utódja. (iv) S csak hab a tortán, hogy a mai adat szerint a japán beszerzési menedzser index a kontrakciós tartományba esett májusban.  


Mindezek fényében a ma reggeli csökkenés a nemzetközi piacokon visszafogottnak mondható. A német beszerzési menedzser indexek, illetve az IFO index délelőtti közlése hozhat valami változást, de alapvetően a nap végéig tartó csökkenésre számítunk. Tegnap a BUX nagyot pattant az OTP, MOL, Richter triumvirátusnak köszönhetően. Ebből kettő, az OTP és a Richter nagyon veszélyes tartományból jött vissza. Már nem kellene visszanézniük oda, de a mai napon kismértékű csökkenéssel zárhatnak. Később folytatniuk kellene az emelkedést.

Nem tart a Fed az alacsony inflációtól

Megmaradtak a nap eleji mínuszok a tengerentúli részvénypiacokon, az S&P500 0,3%-kal, a Dow és a Nasdaq 0,4%-kal esett vissza.


Már nem gondolják a Fed közgazdászai, hogy középtávon az infláció el fogja érni a Fed 2%-os célját, derül ki a jegybank tegnap közzétett jegyzőkönyvéből, ami a három héttel ezelőtti kamatdöntő ülés történéseit foglalja össze. A jegybank szakemberei szerint az infláció annak ellenére fog a jegybanki cél alatt alakulni középtávon, hogy a munkaerőpiac egyre feszesebbé válhat ez idő alatt. Ennek ellenére a jegybankárok nem tervezik csökkenteni az alapkamatot, mivel a többség szerint a 2%-os céltól elmaradó inflációt csupán átmeneti és nem strukturális tényezők okozzák. Ezek többek között a ruházati cikkek, illetve a portfólió menedzsment szolgáltatások árának komolyabb mértékű esése. A gazdasági növekedéssel kapcsolatban továbbra is optimista a jegybank, jóllehet a kamatdöntő ülés 3 nappal azelőtt zárult, hogy az USA és Kína között ismét romlani kezdett a viszony. Így összességében továbbra is a kivárás jellemezheti a tengerentúli monetáris politikát a jegybanki kommunikáció szerint, míg a piac ezzel szemben idén decemberre továbbra is 70% körüli valószínűséggel kamatcsökkentést áraz. A jegyzőkönyvre sem a részvénypiac, sem a dollár nem mutatott érdemi reakciót.


Egyre több nagy elemzőház tulajdonít nagyobb valószínűséget annak, hogy eldurvul az USA és Kína közti kereskedelmi háború. A Nomura például 65%-os esélyt lát arra, hogy az USA idén büntetővámot vet ki a fennmaradó kínai importra is. A Goldman Sachs szerint, ha a következő hetekben nem lesz előrelépés, akkor nekik is ebbe az irányba módosulhat az alapszcenáriójuk.


Ismét 200 dollár alá esett a Tesla árfolyama tegnap, miután a fogyasztói érdekvédelemmel foglalkozó Consumer Report szerint a Tesla-kban lévő önvezető rendszer jócskán elmarad az ember által mutatott vezetési teljesítménytől. A cég szerint az autó többször jobbról is előzött, illetve nagyon élesen vágott be mások elé.

Egyre komolyabb méreteket ölt az USA-ellenes propaganda Kínában

Erős korrekciós hangulat uralkodott ma az ázsiai kereskedésben, miután az USA és Kína közti viszony továbbra is inkább romlik. A Shanghai index 1,9%-kal, a Hang Seng 1,8%-kal esett, míg a Nikkei 0,6%-kal csökkent.


Tovább bírálja az Egyesült Államokat a kínai kommunista párt vezető lapja, a People’s Daily a Huawei-t ért támadásokat követően. Ezúttal azzal vádolja az USA-t, hogy technológiai hidegháborút kezdeményez, amivel más nemzetek technológiai fejlődését is visszavetik, azzal a céllal, hogy ők egyeduralkodók legyenek. Eközben az interneten egyre inkább terjed a hazafias hangvételű posztok száma, amiben arra szólítják fel egymást a kínaiak, hogy amerikai termékek helyett hazaiakat vásároljanak. Tegnap például egy kínai autóipari cég arra szólította fel dolgozóit, hogy ne vezessenek amerikai járműveket, ne használjak amerikai okostelefont és ne egyenek amerikai éttermekben. Ha ez egyre nagyobb méreteket ölt, az komoly gondot okozhat a nagy kínai kitettséggel rendelkező amerikai cégeknek, mint például az Apple.


Ismét 50 pont alá ment a japán feldolgozóipari index májusban az előzetes adatok szerint. Az index 49,6 pontra esett az előző havi 50,2 pontot követően, így megszakadt a két hónapja tartó visszapattanás egy hosszabb csökkenés után. Ez pedig rossz előjel a jövőre nézve, főként úgy, hogy az új megrendelések immáron ötödik hónapja mutatnak visszaesést, ráadásul az export megrendelések gyorsabb ütemben estek vissza, mint egy hónappal korábban.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott az amerikai és az európai határidős piacokon is ma reggel.

Ma forog utoljára osztalékszelvénnyel az OTP

Az osztalék 220,68 forint részvényenként, a kifizetés június 3-án kezdődik.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben