Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Elértük az ellenállás szinteket

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. május 17.   09:23

Erste kommentár Elértük az ellenállás szinteket, legalábbis ami az S&P500-at, a Nasdaq-ot, a MOL-t és EURHUF-ot illeti. Az első három esetében a 20-30 napos mozgóátlaghoz érkezett az árfolyam, ahol...

Erste kommentár

Elértük az ellenállás szinteket, legalábbis ami az S&P500-at, a Nasdaq-ot, a MOL-t és EURHUF-ot illeti. Az első három esetében a 20-30 napos mozgóátlaghoz érkezett az árfolyam, ahol ellenállás szintek is vannak. Míg az előbbiekről lefordulást várunk, addig az utolsó esetében inkább a kitörésre készülünk. S hogy fundamentális oldalról is megerősítést nyerjen ez a mozgás – az elmúlt napok emelkedésének korrekciója – most éppen a kínaiak keményítettek be egy picit a tárgyalásokon. Különben a MOL esetében javulnak a fundamentumok, legalábbis olyan értelemben, hogy az Ural és Brent olaj árkülönbözete visszajött nullára. Vagyis e szerint javult a cég jövedelmezősége. Ez pedig azt jelenti, hogy a mai várható csökkenést csakugyan a megindult emelkedés korrekciójának tekinthetjük.


A DAX ugyan tegnap még semleges volt a rövid indikátorok szerint, viszont a tegnapi erőteljes emelkedést követően kicsit túlvetté vált, azaz a mai csökkenést korrekciónak tekinthetjük, de ez valószínűleg egy pár napig eltarthat. A BUX esetében is csökkenésre számítunk.

Vegyes kilátások az Nvidia-nál

Ismét emelkedni tudtak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow 0,8%-kal, az S&P500 0,9%-kal, a Nasdaq 1%-kal került feljebb. A határidők mostanra azonban 0,5% körüli mínuszt mutatnak, miután USA és Kína között tovább élesedik a feszültség a kereskedelmi tárgyalások kapcsán.


A vártnak megfelelő 2,2 milliárd dolláros árbevételen (-31% év/év, részben a kriptodevizapiac összezuhanása, részben az adatközpontok és számítógépes játékok piacának átmeneti gyengélkedése miatt) 0,88 dolláros tisztított EPS-t ért el az Nvidia az első negyedévben, felülmúlva a 0,81 dolláros konszenzust. A most kezdődött negyedévre 2,5-2,6 milliárd dollár közötti árbevételt vár a cég, a sáv közepe megegyezik az elemzői várakozásokkal. Pozitív, hogy a vállalat a kínai kereslet felől érkező rosszabb hírek ellenére is tartja magát korábbi negyedéves céljaihoz, negatív viszont, hogy az éves várakozás kicsit pesszimistább, mint amit még pár hónapja gondoltak. Ezt azzal indokolták, hogy az adatközpontokhoz gyártott videokártyáik iránti kereslet a várakozásaikkal ellentétben nem kezdett el érdemben növekedni, és továbbra sem látszik, hogy mikor jöhet el ez a pont. Vannak nagy ügyfelek, akik növelték megrendeléseiket, vannak azonban olyanok is, akik visszavágták, így egyelőre bizonytalan a környezet. A számítógépes játékokhoz gyártott videokártyákban felhalmozódott addicionális készletek a második-harmadik negyedév tájékán leépülhetnek, ami megegyezik a cég korábbi várakozásával. A vegyes hírek ellenére 2%-kal került feljebb a részvény piaczárás után, mivel komolyabb negatív meglepetés nem érkezett és továbbra is körvonalazódni látszik a fordulat.


Csalódást okozott első tőzsdei gyorsjelentésével a Pinterest, 15%-kal esett az árfolyam piaczárás után. Az első negyedéves árbevétel ugyan 202 millió dollár lett (+54% év/év) a várt 200 millió dollárral szemben, azonban a teljes évre 1,06-1,08 milliárd dollár körüli árbevételt vár a cég, ami elmarad az 1,09 milliárd dolláros konszenzustól. Ami ennél fontosabb, hogy a teljes évre 45-70 millió dollár közötti veszteséget vár a cég EBITDA szinten, míg az elemzők 28 millió dollár mínuszt vártak.

Bekeményített Kína

Gyengélkednek a kínai piacok a kereskedelmi tárgyalások felől érkező hírek hatására. A Shanghai index 2,3%-kal, a Hang Seng 1,2%-kal esik. A Nikkei ezzel szemben 0,9%-kal emelkedni tudott, amit az is segíthetett, hogy a japán gazdasági miniszter szerint az USA nem tervezi korlátozni a japán autók exportját, amit telefonon meg is erősített neki Robert Lighthizer, az amerikai kereskedelmi tárgyalások egyik vezetője.


Minden bizonnyal nem tetszik Kínának, hogy az importvámok megemelése után a mai naptól az USA már életbe is lépteti a Huawei elleni szankciókat, így még keményebb retorikát alkalmaz az amerikai féllel szemben. Az állami médiában lehozott írás szerint Kína nem látja addig értelmét a kereskedelmi tárgyalások folytatásának, amíg az USA nem mutatja jelét annak, hogy őszintén szeretne egyezségre jutni. A kínai Kereskedelmi Minisztérium szóvivője azt nyilatkozta, hogy nincsenek információik arról, hogy amerikai tárgyalódelegáció érkezne Kínába további tárgyalásokat folytatni. Korábban az USA-ban olyan hírek terjedtek, hogy folytatódnak a tárgyalások.

Határidős piacok

Az amerikai és az európai határidős piacokon is negatív hangulat uralkodott ma reggel.

OTP osztalékfizetési rend

Az OTP 220,68 forint osztalékot fizet részvényenként. A kifizetés június 3-án kezdődik, osztalékszelvénnyel május 23-án forog utoljára a papír.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben