Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A karmester!

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. május 16.   09:56

Erste kommentár Kettőből kettő, mondanák a sportpályán vagy a játékteremben. A konteókban hívő spekulánsok most dörzsölhetik a tenyerüket. Trump viszonylag hosszú idő után akkor szólalt meg, amikor az amerikai...

Erste kommentár

Kettőből kettő, mondanák a sportpályán vagy a játékteremben. A konteókban hívő spekulánsok most dörzsölhetik a tenyerüket. Trump viszonylag hosszú idő után akkor szólalt meg, amikor az amerikai piacok (S&P500 és Nasdaq) megragadtak a korábbi történelmi csúcsok környékén, és amúgy is érett a korrekció. A kínai árukra kivetett magasabb vám pedig olaj volt a tűzre, ami olyan heves korrekciót indított el, hogy gyakorlatilag egy hét alatt máris az első komolyabb támaszokhoz érkeztek az indexek. Itt jött az újabb fordulat, hiszen kiderült, hogy az európai és japán autógyártók nagy valószínűséggel hat hónapig fellélegezhetnek, ez komolyabb örömöt hozott a piacokra. Így az összeesküvés elméletekben hívők tapsolhatnak, bejött a tét, hozza a hasznot. A hírek szerint ugyanakkor az első esetben a kínaiak szerződés tervezete verte ki a biztosítékot az amerikai elnöknél, míg a második esetben lehetőséget szeretne teremteni arra, hogy maguk a gyártók vezessenek be valamiféle önkorlátozásokat, vagyis tényleg csak a vámok bevezetésének hat hónapos kitolásáról van szó. Különben hasonlót láthatunk az olajpiacon is a közel-keleti politikával kapcsolatban, de ennek már évtizedekre visszanyúló hagyománya van a különböző szankciók szigorításával vagy éppen lazításával, vagyis ez kevésbé meglepő, mint a részvénypiacokra vonatkozó erős hatás.


A tegnapi bejelentés pozitív hangulatot hozott a piacokra, melynek köszönhetően a DAX a 30 napos mozgóátlagig emelkedett. Innen ma korrekcióval indított, ami nem baj. Ugyanakkor a rövid indikátorok semmilyen túlvettséget nem mutatnak, inkább csak semleges állapotba kerültek a túladottság után. Így a mai nap olyan szempontból lesz fontos, hogy mekkora lesz a csökkenés. Ha kismértékű, az rendben van, hiszen az egy természetes rövid korrekciót jelent a 2 napos erőteljesebb emelkedés után. Ugyanakkor egy nagyobb esés azt sugallaná, hogy megváltozott a kotta, kezd az index átmenni eső trendbe. Vagyis technikai szempontból fontos a mai nap. Különben mi azt gondoljuk, hogy relatíve kisebb csökkenést láthatunk majd zárásban. A BUX index esetében az OTP, MOL, Richter triumvirátusnak, sőt még az Mtel-nek is jó oka lehet az emelkedésre. Az előbbiek a támaszokról fordulnak, míg az utóbbi az osztalék után sok esetben megpróbálta a múltban a kialakult rés betöltését. Idén erre eddig nem sok jelet mutat az Mtel.

Amerikai cégek is nyöghetik a Huawei korlátozását

Emelkedéssel zárták a tegnapi napot a vezető amerikai részvényindexek, a Nasdaq 1,1%-os emelkedésével felülteljesítő volt. Az S&P500 0,6%-kal, a Dow 0,5%-kal került feljebb.


A tegnapi jó hangulatot követően a határidők már 0,5% körüli mínuszt indukálnak, miután Trump a vártnak megfelelően újabb lépést tett a Huawei korlátozásával kapcsolatban. Ugyan a rendeletben nem lettek konkrétan megnevezve cégek, de az Amerikai Kereskedelmi Minisztérium már feketelistára tette a Huawei-t, így rá már ez vonatkozik. Eszerint amerikai vállalatok csupán külön engedéllyel szállíthatnának be a vállalatnak, ami a Huawei-en kívül amerikai cégeket is érintene. Becslések szerint a vállalat költségeinek ötöde amerikai cégekhez köthető. Többek között a Micron Technology, a Qualcomm vagy a Marvell Technology lehetnek azok a félvezetőgyártók, akiket egy szigorú korlátozás érzékenyen érinthetne, mivel fontos beszállítói a Huawei-nek.


Kedvező gazdasági harmadik negyedéves gyorsjelentést közölt a Cisco tegnap amerikai piaczárás után. Az árbevétel 13 milliárd dollár lett, amin 0,78 dolláros tisztított EPS-t ért el a cég, mindkét esetben minimálisan felülmúlva a várakozásokat. A most kezdődött gazdasági negyedévre év/év alapon 4,5-6,5% közötti árbevétel-növekedést vár a menedzsment, ami szintén enyhén jobb a konszenzusnál. Külön pozitívum, hogy az előrejelzésbe Trump által újonnan megemelt importvámok is bele vannak kalkulálva. A vezérigazgató szerint különösen az IT-biztonsági megoldásokra látható élénk kereslet a vállalatok részéről.

Szabad kezet hagy Trump rendelete

Nem döntötte le a lábáról Trump újabb elnöki rendelete az ázsiai részvénypiacokat. A Hang Seng és Shanghai 0,2%-kal emelkedett, míg a Nikkei 0,6%-kal csökkent.


A vártnak megfelelőn Donald Trump tegnap közzétette új elnöki rendeletét, amiben az IT és telekommunikációs szektorban rejlő nemzetbiztonsági kockázatoknak szeretné elejét venni, valószínűleg főként kínai vállalatok korlátozásával. Eszerint amerikai vállalatok a kockázatokat jelentő cégeknek csupán külön engedéllyel szállíthatnának be. Ezen cégek amerikai értékesítése nem lenne teljes mértékben korlátozva, azonban a Kereskedelmi Minisztérium szigorúbban vizsgálná azokat a vállalatokat, akik üzletelnek velük. A rendeletből összességében az látszik, hogy nagyon nagy szabad kezet ad a törvényhozóknak, így a konkrét hatásokat egyelőre nem igazán lehet felmérni. Tegnap a rendelet közzétételét követően nem sokkal már feketelistára is került a Huawei, így neki már számolnia kell az esetleges korlátozásokkal. Ha például megtiltanák amerikai vállalatoknak, hogy a szükséges eszközöket beszállítsa a Huawei-nek, azzal akár az 5G hálózatok kiépítését is komoly mértékben visszavethetnék világszerte, de erre valószínűleg nem fog sor kerülni.


Márciushoz hasonlóan áprilisban is megközelítőleg 0,6%-kal emelkedtek a kínai lakásárak hó/hó alapon. Év/év alapon az újlakás árak 11,4%-kal emelkedtek, ami továbbra is azt mutatja, hogy erős a lakáspiaci kereslet.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacok a negatív tartományban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben