Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Fordulat?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. május 14.   09:38

Erste kommentár A MOL bejelentette, hogy a hó közepétől újra jön az uráli olaj Oroszországból. Ez pedig a naptár szerint holnap vagy a közeli napokban lehet. Mindeközben néhány napja elkezdett esni az...

Erste kommentár

A MOL bejelentette, hogy a hó közepétől újra jön az uráli olaj Oroszországból. Ez pedig a naptár szerint holnap vagy a közeli napokban lehet. Mindeközben néhány napja elkezdett esni az uráli és a brent típusú kőolaj ára közti különbség, ami korábban majdnem 1 dollár környékére emelkedett. Vagyis a kedvezőtlen uráli ár megkezdte a visszatérést a szokásos szint felé. Az pedig az 1-2 dollár negatív árkülönbözet. Nem kell mondanunk, hogy ez a MOL számára kedvező fejlemény. S így talán nem is lepődünk meg, hogy a 200 napos mozgóátlagról fordul a részvény árfolyama.


Tegnap az amerikai piacok idei második legnagyobb esésüket szenvedték el, hiszen az év elején is sikerült hasonló zuhanást produkálniuk. A befektetők megijedtek Trump újabb bejelentésétől (vámtarifa emelés 300 milliárd dollárnyi termékre), na meg a 60 milliárd dolláros kínai válaszától. Erre viszont Trump ijedt meg és békülékenyebb hangot ütött meg. Szerinte lehet amerikai-kínai megállapodás a június végi G20-as csúcstalálkozóra.


Az MSCI tegnap este tette közzé a változtatásokat. A magyar piacot nem érinti, viszont a lengyel Bank Handlowy kikerül a fő indexből. Az átsúlyozásra május 28-án a zárásban kerül majd sor.


A Bayer 3 százalékos eséssel nyitott annak köszönhetően, hogy elvesztett egy glifozát pert (2 milliárd dollár). Ez pedig „ceteris paribus” 18 pont mínuszt jelent a DAX indexben. Ennek ellenére emelkedést várunk a német index esetében, mivel tegnap egy komolyabb támaszszintig esett az árfolyam. Itthon is emelkedés jöhet, még annak ellenére is, hogy a Jefferies a korábbi 5.570-ről 4.460 forintra csökkentette a Richter célárfolyamát.

Trumpnak már sok az esés

Heves esést mutattak tegnap az amerikai részvényindexek, miután Kína válaszlépéseket jelentett be az USA-val folytatott kereskedelmi háborúban. A Dow és az S&P500 is 2,4%-kal esett vissza, míg a Nasdaq 3,4%-kal. Az S&P500 ezzel a 2.815 dolláros támaszszintre esett vissza, ahonnan esetleg következhet egy felpattanás.


Úgy tűnik, hogy a részvénypiaci esés Trump ingerküszöbét is elérte, ugyanis tegnap azt tweetelte ki, hogy szerinte nagyon sikeres tárgyalásokat fognak majd folytatni a június végi G-20 csúcstalálkozón Xi Jinping kínai elnökkel. Valószínűleg ez lesz az az alkalom, amikor megállapodhatnak a végleges egyezségről a felek. A hírekre a határidős indexek csakugyan emelkedtek, de csak 0,5%-kal.


Eközben a Trump-adminisztráció felfedte részletes terveit arra az esetre, ha akkor sem sikerülne megállapodni. Ez konkrétan a fennmaradó 300 milliárd dollárnyi kínai importra kivetni tervezett 25%-os addicionális importvámot jelenti.


Nagyot esett tegnap a Teva árfolyama (-15%), miután az USA-ban az államok nagy része keresetet nyújtott be 20 nagy gyógyszergyártó ellen kartellezés miatt, amelynek középpontjában az izraeli gyógyszergyártó állhatott. Egy 5 éves vizsgálat végére került most pont, ahol a források szerint perdöntő bizonyítékokat hoztak fel a gyógyszergyártók ellen. Amennyiben nagy amerikai gyógyszergyártók nevei is elkezdenek felbukkanni az ügyben, ami könnyen lehetséges, az további nyomást helyezhet a már szebb napokat is megélt szektorra.


Még túl korai lenne messzemenő következtetéseket levonni a kereskedelmi háború újabb eszkalálódásából a bostoni Fed elnöke, Eric Rosengren szerint. Annyi azonban bizonyos, hogy a növekvő importvámok az árak emelkedésével járhatnak, amit más piaci szereplők kihasználhatnak, hogy szintén árat emeljenek. Ez pedig hozzájárulhat az infláció gyorsulásához a tengerentúlon. A gazdasági növekedésre jóval kisebb hatást gyakorolnak a vámok.


Felülmúlta ugyan a gazdasági negyedik negyedéves egy részvényre jutó profitvárakozásokat a Take-Two Interactive (0,78 dollár vs. 0,74 dollár), azonban a most kezdődött gazdasági évre jóval gyengébb várakozást tett közzé. Ez 3,75-4 dollár közötti EPS-t jelent a várt 4,84 dollárral szemben. Mindezt 2,5-2,6 milliárd dolláros árbevételen várja a cég, a várt 2,8 milliárd dollárral szemben. Az árfolyam 2%-kal esett piaczárás után.

Kína visszavág

Továbbra is a kereskedelmi háború kockázata tartja nyomás alatt az ázsiai piacokat. A Shanghai index 0,2%-ot, a Nikkei 0,7%-ot, a Hang Seng 1,5%-ot csökkent.


A Reuters értesülései szerint Kína június 1-től 5000 amerikai termékre vet ki vámot. Ezzel újabb 60 milliárd dollárnyi termék kerül büntető vám alá, melynek mértéke termékcsoportonként eltérő, 5% és 25% között. A mostani kínai lépésből is látszik, hogy a masszív külkereskedelmi többlet miatt Kína már nem tudott azonos mértékű lépéssel visszavágni az USA-nak. Vagyis ami a klasszikus vámpolitikát jelenti, Kína kezd kifogyni a lehetőségekből, és a következő válaszlépéseket már más területen kell meghoznia, például a Kínában működő amerikai tulajdonú vállalatok szabályozásán keresztül.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Mától osztalékszelvény nélkül forog a Magyar Telekom

Az osztalék 25,21 forint részvényenként, a kifizetés május 24-én kezdődik.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Az AutoWallis és a Waberer’s is bekerül a régiós indexbe
ELEMZÉS

Az AutoWallis és a Waberer’s is bekerül a régiós indexbe

Szeptember 23-ól lépnek életbe a régiós CECE index...

Élelmiszerár-sok(k)
AGRÁR SAROK

Élelmiszerár-sok(k)

Statisztikákkal ugyan nehéz alátámasztani, de nincs olyan, akinek ne lenne ismerőse, aki a határokon túli boltokba jár vásárolni. Pláne nincs...

2024. szeptember 16.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben