Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Trump kinyírta a piacokat

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. május 6.   09:19

Erste kommentár Tegnap este nagy meglepetésre twitteren üzent Trump a kínaiaknak. Mivel lassan haladnak a tárgyalások, ezért péntektől a jelenlegi 10 százalékos vámot 25 százalékra emelné 200 milliárd...

Erste kommentár

Tegnap este nagy meglepetésre twitteren üzent Trump a kínaiaknak. Mivel lassan haladnak a tárgyalások, ezért péntektől a jelenlegi 10 százalékos vámot 25 százalékra emelné 200 milliárd dollárnyi árura. Ezzel már 250 milliárd dollárnyi árun lenne 25 százalék a vám. Ráadásul azt is mondta, hogy a maradék, további 325 milliárd dollárnyi árura is kivetné az vámot, ha a tárgyalások nem haladnak gyorsabban. Ez derült égből villámcsapásként érte a befektetőket, hiszen sokan arra számítottak, hogy a szerdán kezdődő újabb tárgyalási sorozat már a végső lesz, és megállapodással állnak fel a felek a tárgyalóasztaltól. Most az is kérdésessé válhat, hogy lesz-e a héten tárgyalás. Egyelőre a kínaiak nem nyilatkoztak, de egy ilyen lépés, további 0,4 százalékponttal csökkentené a kínai növekedést éves szinten. Csak csendben mondjuk, hogy azért ez az amerikaiaknak is fájna, még ha kisebb mértékben is. Mindenesetre egy erős konteót fel lehet állítani. Az elmúlt nyolc napban az S&P500 és a Nasdaq is sikertelenül ostromolta a korábbi csúcsot, ahonnan érett a lefordulás. Ezt most sikerült megsegíteni. Ugyankkor azt gondoljuk, hogy ez csak „segítség” a piacoknak a korrekcióhoz, hogy később újult erővel, valószínűleg egy megállapodással a zsebben induljanak majd új ostromra.


A mai napon mind a DAX, mind a BUX esetében esést várunk. Az előbbi esetében majdnem megvolt a 12.450-es szint (12 pont hibádzott), ahonnan amúgy is lefordulást vártunk. Hát ez most előbb jött meg.

Korai volt a pénteki öröm

Hamar megvették az amerikai piacokat az elmúlt hét közepi korrekció után. Pénteken a Dow 0,8%-kal, az S&P500 1%-kal, a Nasdaq 1,6%-kal került feljebb. Az öröm azonban úgy tűnik, hogy túl korai volt, ugyanis Trump tegnap megkavarta a kereskedelmi tárgyalások látszólag harmonikus menetét, amit követően 1,5-2% körüli mínuszba estek az amerikai határidős indexek.


Trump váratlanul újabb nyomást gyakorolt Kínára a kereskedelmi tárgyalások túl lassú haladása miatt. Vasárnapi tweetjében azt írta az elnök, hogy e hét pénteken 10%-ról 25%-ra emeli a 200 milliárd dollárnyi kínai importra kivetett addicionális importvámot, majd ezt nemsokára az eddig importvámmal nem sújtott termékek is követhetik. Kína pedig már azt fontolgatja, hogy nem vesz részt a kereskedelmi tárgyalások e hétre tervezett körén. A piacot ez a lépés igen váratlanul érte, mivel már szinte mindenki borítékolta a sikeres megegyezést.


Az ISM feldolgozóipari indexe után a szolgáltatóipari index is alulmúlta a várakozásokat, az áprilisi adat 55,5 pont lett a várt 57 és az előző havi 56,1 ponttal szemben. Ez ugyan még jóval a bővülésnek számító 50 pont felett van, azonban 2017 közepe óta nem látott mélypontot jelent.


Már hónapokkal az indonéziai repülőgép szerencsétlenség előtt tudott róla a Boeing, hogy a 737-es Max gépek egy figyelmeztető berendezése nem megfelelően működik a pilótafülkében, derült ki a cég által közzétett friss jelentésből. Erről azonban sem a vevőit, sem a légiközlekedési hatóságot nem értesítette, ami tovább növeli a cég hitelességét ért erős csorbát.

Óriási fordulatok Ázsiában

Trump fenyegető üzenetét követően nagyot romlott az ázsiai piacok hangulata. A Hang Seng 3,2%-ot, a Shanghai index pedig 5,6%-ot zuhant. A japán részvénypiac nemzeti ünnep miatt továbbra is zárva tart, így az majd csak holnap reagálhat a legújabb eseményekre. A kínai (offshore) jüan az elmúlt 3 év legnagyobb gyengülését mutatta be.


Az esésre reagálva felmerült, hogy a kínai alap stabilizálhatja a részvénypiacot, mint arra a múltban már több alkalommal is volt példa, azonban nem tudni, hogy egyelőre ténylegesen beavatkoztak-e a részvénypiacon, vagy mindössze egy verbális intervenciót láthattunk.


Már a célegyenesben tartottak az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások, amikor Trump váratlanul mindent borított és megfenyegette Kínát, hogy pénteken a 200 milliárd dollárnyi kínai exportra kivetett vámot 10%-ról 25%-ra emelik fel. Mindezt azért, mert szerinte túl lassan haladnak a tárgyalások. Erre reagálva Kína most azt fontolgatja, hogy lemondja a hétre tervezett kereskedelmi tárgyalásokat, ami a megállapodás aláírását megelőző utolsó kör lett volna. A Bloomberg becslése szerint a kínai növekedést az eddig bevezetett intézkedések 0,5 százalékponttal vetették vissza, a vámok emelésével ez a hatás 0,9 százalékpontra emelkedhetne.


Szintén komoly fordulatot mutat Észak-Korea viselkedése is. Bár az elmúlt időszakban az ország próbált politikailag nyitni és Kim Dzsongun több elnökkel, köztük az amerikai és az orosz elnökkel is személyesen találkozott, a hétvégén azonban hosszú időt követően ismét rakétakísérleteket hajtottak végre, ami nagymértékben rombolja az ország nemzetközi megítélését.


Az áprilisi szolgáltatóipari beszerzési menedzser index 54,4 pontról váratlanul 54,5 pontra emelkedett Kínában a Caixin indexszolgáltató szerint.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Nem vizsgált a Moody's

Mégsem vizsgálta Magyarország hitelminősítését a Moody's pénteken. Jelenlegi besorolásunk Baa3, stabil kilátással.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben