Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Félidőben

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. április 26.   10:06

Erste kommentár Megérkeztünk a gyorsjelentések sűrűjébe, legalábbis ami az USA-t illeti. Az S&P500 cégeinek már majdnem a fele jelentett, s a kép egyre kedvezőbb. Az eddig jelentő 218 cég eredménye 4,3 százalékkal...

Erste kommentár

Megérkeztünk a gyorsjelentések sűrűjébe, legalábbis ami az USA-t illeti. Az S&P500 cégeinek már majdnem a fele jelentett, s a kép egyre kedvezőbb. Az eddig jelentő 218 cég eredménye 4,3 százalékkal növekedett, ami 5,8 százalékpontos meglepetés. A legjobb teljesítményt a fogyasztói szolgáltatások, a telekommunikáció és a közmű szektor mutatta 10 százalék feletti bővüléssel, míg a leggyengébben teljesítő cégek eddig az olaj és gáz, az alapanyag-kapcsolt és a technológiai vállalkozások, amelyek csökkenő eredményekről számoltak be. Mindent összevetve a várt csökkenés-stagnálással szemben a növekedés majdnem eléri a szokásos, 10 százalék körüli növekedés felét. Ráadásul az év további részében gyorsuló profit növekedést várnak a piaci szereplők. Így talán nem is meglepő a piacok elmúlt időszakban látható jó teljesítménye, persze a csúcs közelében megszédültek a magaslati levegőn, amit profit realizálásnak, erőgyűjtésnek tekintünk a későbbi remélhető pozitív folytatás előtt.


A DAX is egyre közelebb kerül egy ellenállási szinthez, ami 12.450 pont környékén van. Szerintünk ezt a közeljövőben illene megnéznie, hogy aztán egy kicsit hosszabb korrekciós periódus kezdődjön, legalábbis ami az MACD-t illeti. A BUX esetében az OTP lehet a kulcs, az pedig még egy darabig korrigálhat. Az árfolyamcsökkenést vagy a 30 napos mozgóátlag, vagy az alatta lévő két kisebb szint egyike állíthatja meg. Ezek 12.620 és 12.450 pont környékén vannak. Egy szó, mint száz, a korrekció nagyobb részén / felén már nagy valószínűséggel túl vagyunk. A mai napon a DAX befejezheti rövidtávú korrekcióját, a BUX pedig oldalazhat.

Megtört az Intel lendülete a szerverpiacon

Vegyesen teljesítettek tegnap a vezető amerikai részvényindexek. A Dow 0,5%-kal csökkent, az S&P500 stagnált, míg a Nasdaq 0,2%-kal emelkedett.


A vártnak megfelelő számokat jelentett az Intel az első negyedévre, azonban az egész éves előrejelzése nem kápráztatta el a befektetőket. A vállalat 16,1 milliárd dolláros árbevételen 0,89 dolláros tisztított EPS-t ért el, mindkét érték stagnálást mutatott év/év alapon. Az adatközpontokhoz kapcsolódó bevételek, (amik főként processzor eladásokból származnak, és ahol a vállalatnak tavaly év végén még 98% körüli piaci részesedése volt) 6%-kal estek év/év alapon 4,9 milliárd dollárra, míg januárban még 9%-os év/év alapú bővülés volt tapasztalható. A rivális AMD új chipjei komoly versenyt támasztanak ebben a szegmensben, ami a jövőben a piaci részesedés további csökkenéséhez vezethet. Ráadásul 2019-re az Intel azt várja, hogy visszaesést fog mutatni az árbevétel ebben az üzletágban év/év alapon, amit főként azzal magyaráz, hogy a kínai megrendelések komoly visszaesést mutatnak év/év alapon (árbevétel negyede innen származik). A most kezdődött negyedévre így csupán 15,6 milliárd dollár körüli árbevételt vár a cég szemben a konszenzus 16,9 milliárd dolláros prognózisával, a teljes 2019-es évre pedig 69 milliárd dollárt szemben a konszenzus eddigi 71,3 milliárd dolláros becslésével. Amennyiben ez megvalósulna, az árbevétel 3%-ot esne év/év alapon. Eközben a PC szegmens, ahonnan továbbra is a bevételek többsége származik, 5%-kal 8,6 milliárd dollárra nőtt év/év alapon. Itt is vannak problémák, ugyanis az Intel már hónapok óta nem tudja utolérni magát a megrendelésekben. A bizonytalan kilátásokra 7%-kal esett piaczárás után az árfolyam.


Továbbra is húzzák a felhőalapú szolgáltatások az Amazon eredményét, az innen származó bevételek 41%-kal nőttek év/év alapon a vártnak megfelelő 7,6 milliárd dollárra, pont ugyanannyival, mint a Microsoft esetében. Összességében 17%-kal nőtt az árbevétel a vártnak megfelelő 60 milliárd dollárra, míg az egy részvényre jutó profit 7,09 dollár lett a várt 4,72 dollárral szemben. Ez főként annak köszönhető, hogy az árbevétel egyre inkább a magasabb marzsú felhőalapú szolgáltatások és online hirdetési bevételek felé tolódik. Ez utóbbiak esetében kisebb csalódást keltő számot közölt a cég, ugyanis az egyéb bevételek, amik főként ezt a kategóriát tartalmazzák „csupán” 34%-kal nőttek év/év alapon szemben az előző negyedévek rendre 60% feletti növekedési ütemével. Ezt a szépséghibát leszámítva összességében továbbra is pozitív az összkép, az árfolyam 1%-kal emelkedett piaczárás után.


Beérni látszanak a régóta ígért költségcsökkentések a Fordnál, miután 0,44 dolláros tisztított EPS-t jelentett az autógyártó a várt 0,26 dollárral szemben. Mindezt 37,2 milliárd dolláros árbevételen érte el a cég szemben a 37 milliárd dolláros konszenzussal. A költségcsökkentések mellett a pickup truckok töretlen népszerűsége is segíti a céget. A jelentést követő elemzői tájékoztatón a vezérigazgató további optimizmust sugallt az év hátralévő részére, így az árfolyam 7%-kal került feljebb piaczárás után.


Kedvező számokkal rukkolt elő a Starbucks is a gazdasági második negyedévre, miután 0,60 dolláros tisztított EPS-t jelentett a várt 0,56 dollárral szemben. Mindezt a vártnak megfelelő 6,3 milliárd dolláros árbevételen. A legalább egy éve nyitva tartó üzletekben a bevételek 3%-kal nőttek év/év alapon, ami megfelelt a vártnak. A kínai piacon, ahol sokan gyengébb teljesítménytől tartottak, 2%-os növekedés volt tapasztalható, ami megfelelt a várakozásoknak. A cég a teljes gazdasági évre vonatkozó egy részvényre jutó profitvárakozását a 2,75-2,79 dolláros sávra emelte, ami felülmúlja a 2,72 dolláros elemzői konszenzust. Az árfolyam 1%-kal emelkedett piaczárás után.

Recesszióba süllyedhetett Japán

Oldalazó mozgás jellemezte az ázsiai piacokat. A Hang Seng 0,2%-ot emelkedett, míg a Nikkei 0,3%-ot csökkent a Shanghai index értéke pedig nem változott érdemben.


Az előzetes adatok alapján rendkívül gyenge lett a japán ipari termelés, év/év alapon 4,6%-kal zuhant a várt 3,8%-os visszaesés helyett. Hó/hó alapon nézve a várt stagnálás helyett 0,9%-os volt a csökkenés. A gyenge ipari termelés azzal fenyeget, hogy az első negyedévben recesszióba süllyedhetett a japán gazdaság, ami veszélybe sodorhatja az októberre tervezett ÁFA emelést is (a jelenlegi 8%-ról 10%-ra).


Márciusban a japán munkanélküliségi ráta is a várt fölött alakult, a korábbi 2,3%-ról 2,5%-ra emelkedett.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel. A Dow, az S&P és a DAX mínuszban, a Nasdaq és az FTSE pluszban volt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben