Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ma újra szavaznak a britek

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. március 29.   09:55

Erste kommentár A brit alsóházban ma szavaznak a kilépési dokumentumról, melyből kivettek egy politikai megállapodást (függelék). Ha ez elbukik, akkor április 12. lesz a kilépés határideje, és a briteknek...

Erste kommentár

A brit alsóházban ma szavaznak a kilépési dokumentumról, melyből kivettek egy politikai megállapodást (függelék). Ha ez elbukik, akkor április 12. lesz a kilépés határideje, és a briteknek részt kell venniük az európai parlamenti választásokon, ha hosszabbítani akarnak. Ha nem bukik el, akkor május 22. a határidő, addig kell valamit kezdeni a függelékben levő politikai megállapodással, s még számos kilépéshez szükséges törvényt is meg kell hozni. Egyelőre úgy néz ki, hogy nagyobb a valószínűsége az újabb kudarcnak.


A dezinfláció továbbra is jelentős lehet, hiszen pl. az európai áram árak az elmúlt hetekben szinte lefeleződtek. A gáz árfolyama is jelentős csökkenésen ment keresztül. Mindeközben a szolgáltatóipari infláció is csökken. Ez azt sugallja, hogy ez a dezinflációs hatás előbb vagy utóbb hozzánk is begyűrűzik. Vagyis nem várunk egyelőre újabb lépéseket a jegybanktól, így a forint is gyengülhetne. De! Az elmúlt napokban ellenállási szinthez ért az EURHUF kereszt, ami átmenetileg pihenőre késztetheti az árfolyamot.


A pozitív nemzetközi hangulatban a mai napon emelkedhet a DAX és a BUX index is. Ugyanakkor a két index eltérő fázisban van. Technikailag a BUX még egy darabig elpiheghet a jelenlegi árfolyamszinteken, vagy még akár csökkenhet is, míg a DAX egyre inkább emelkedésre készül.

Komoly siker lett a Lyft IPO-ja

Továbbra is kitartottak a fontosabb támaszszintek a vezető amerikai indexeknél, ezzel a nap eleji gyenge kezdést követően ismét fordulatot láthattunk. Az indexek 0,3-0,4% közötti emelkedést mutattak.


Végül a megemelt 70-72 dolláros részvényenkénti sáv tetején jegyezték le a Lyft részvényeit a mai tőzsdei debütálás előtt, amiből az látszik, hogy a befektetők már nagyon ki voltak éhezve egy nagyobb technológiai IPO-ra. Ráadásul az előzetesen megcélzott 30,8 millió részvénnyel szemben 32,5 millió részvényen adott túl a cég. A 72 dolláros részvényenkénti árfolyam megközelítőleg 25 milliárd dollárra értékeli az utazásmegosztó vállalatot. Ezzel tavalyi árbevételének több mint 10-szeresén keltek el a részvények, ami annak fényében elég optimistának tűnik, hogy a vállalat továbbra is veszteséges, sőt évről-évre egyre nagyobb mértékben. A részvényekkel ma kezdődik a kereskedés a Nasdaq-on LYFT ticker alatt.


Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter szerint újabb konstruktív tárgyalásokat folytatott az USA és Kína. Az ügyhöz közel álló források azt mondják, az USA akár hetekkel-hónapokkal is hajlandó megnyújtani a tárgyalásokat, hogy egy a számukra is elfogadható döntés szülessen.


John Williams, a befolyásos New York-i Fed elnöke szerint sem idén, sem jövőre nincs megnövekedett esélye annak, hogy recesszióba forduljon az amerikai gazdaság. Williams szerint a Fed alapkamat jelenleg nagyjából az egyensúlyi szintnél van.


James Bullard, a St. Louis-i Fed elnöke is hasonló véleményen van, szerinte korai még ezen a ponton kamatcsökkentésről beszélni, amit egyébként már idén év végére áraz a piac. Szerinte a második negyedév és a második félév már jobban fog alakulni az amerikai gazdaság szempontjából, mint az évkezdet.


A Morgan Stanley elemzője szerint a német Infineon profitwarningja a héten jól példázza a félvezető szektor jelenlegi állapotát, ami alatt azt értik, hogy még korai lenne az idei második féléves komoly fundamentális fordulatra számítani. Ez alapján szerintük a részvényárfolyamok emelkedése a szektorban az idei évben túlzó volt.


1.500 alkalmazottjától válik a meg a Fiat Chrysler Kanadában, miután az ott gyártott egyterűek iránti kereslet visszaesést mutatott az utóbbi időkben.

Érme feldobáshoz hasonlít a japán ÁFA emelés

Emelkedés jellemezte a hét utolsó kereskedési napján az ázsiai részvénypiacokat. A Nikkei 0,8%-ot, a Hang Seng 1%-ot, a Shanghai index pedig 3,1%-ot emelkedett. A Shanghai index emelkedéséhez hozzájárult, hogy pozitív, de részleteket nélkülöző üzenetek jelentek meg a kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatban.


Februárban a japán munkanélküliségi ráta váratlanul 2,3%-ra csökkent a várt 2,5%-os stagnálás helyett.


A gyenge gazdasági adatok miatt a Morgan Stanley szerint 50-50% az esély arra, hogy Japánban végül elmarad az októberi ÁFA emelés. Az ÁFA kulcsot 8%-ról tervezik 10%-ra felemelni, de a rossz tapasztalatok miatt (a legutolsó ÁFA emelés recessziót okozott Japánban) a gyenge gazdasági környezetben nagyon vonakodnak az emelés meglépésétől.


A februári előzetes adatok alapján a japán ipari termelés a várakozásokkal összhangban 1,4%-kal bővült hó/hó alapon, éves szinten pedig 1,0%-kal csökkent.


A japán kiskereskedelmi forgalom szintén februárban 0,4%-kal haladta meg a tavalyi értéket, miközben a piac ennél nagyobb, 1%-os növekedésre számított.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben