Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az MNB-n a „világ” szeme

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. március 26.   09:22

Erste kommentár A nemzeti bank a mai napon az évekig tartó laza monetáris politikát követően a szigorítás útjára léphet. Az ok az adószűrt maginfláció 3 százalék fölé emelkedése...

Erste kommentár

A nemzeti bank a mai napon az évekig tartó laza monetáris politikát követően a szigorítás útjára léphet. Az ok az adószűrt maginfláció 3 százalék fölé emelkedése és a növekvő bérinfláció lehet. Ugyanakkor azt gondoljuk, hogy az infláció lanyhulása az EU-ban komoly dezinflációs hatással bír itthon is. Így az MNB csak „névleges”, viszonylag marginális lépést tesz, ha lép valamit. Ez pedig az lehet, hogy pl. az egynapos betéti rátát emeli mínusz 15 bázispontról mínusz 10 vagy mínusz 5 pontra. Ha ezt lépi, akkor gyengülhet a forint. Ha netán a deviza csereügyletekhez nyúlna, azaz csökkentené a forint likviditást a bankrendszerben, az BUBOR emelkedést hozna, amely „ceteris paribus” hitel drágulást okozna, s ezen keresztül szigorítaná a monetáris kondíciókat. Mivel ennek a hatása komolyabb tud lenni, ezért ez inkább forint erősödést hozhatna.


Mindeközben az angoloknál a parlament vette át a hatalmat. Nem kötelező jelleggel szavaznak hét indítványról, amely lefedi a teljes spektrumot, nevezetesen a hard Brexittől a bent maradásig minden benne van. Ha megvan az a verzió, amely mögé fel tud sorakozni a többség, akkor abba az irányba mennek tovább és kidolgozzák a részleteket.


A mai napon mind a DAX, mind a BUX index esetében emelkedést várunk. A BUX tegnap különben a kitörési szintig esett vissza.

Nem okozott akkora szenzációt az Apple

A múlt pénteki negatív hangulatot követően kivárás jellemezte tegnap az amerikai tőzsdéket. Az S&P500 és a Nasdaq 0,1%-kal került lejjebb, míg a Dow ugyanennyivel emelkedett.


Az Apple lerántotta a leplet az AppleTV+ névre keresztelt új streaming szolgáltatásáról. Saját tartalmak előállításhoz olyan neveket sikerült szerződtetnie, mint Oprah Winfrey vagy Steven Spielberg, azonban a nagyérdemű talán ennél is többre számított. Az alkalmazáson keresztül nem csak saját tartalmakat, hanem például az HBO-t is lehet majd nézni. Emellett az Apple News+ is egy új alkalmazás lesz, amivel havi 10 dollárért lehet majd több, mint 300 magazin friss és egyben régi tartalmait elérni. Az online játékok felfutásából sem akar kimaradni a cég, így egy olyan alkalmazást is piacra dob, amelyen keresztül kezdetben több mint 100 játékok lehet offline üzemmódban játszani. Végül pedig a Goldman Sachs-szal közösen fejlesztett hitelkártyát is piacra dobnak, amivel más versenytársak kártyáihoz hasonló kedvezményeket lehet majd elérni. Sajnos fontosabb részletek (pl.: a streaming szolgáltatás árazása, illetve hogy a cég mennyit költ majd tartalmakra) nem láttak napvilágot a bemutató eseményen, így egyelőre még a sötétben tapogatózunk, hogy mekkora sikert arathatnak a cég által bejelentett új szolgáltatások a jövőben. Ennek megfelelően az árfolyam sem reagált érdemben a hírekre. Az mindenesetre pozitív, hogy ezzel az Apple egy újabb nagyobb lépést tesz a szolgáltatások felé, melyek jelenleg az árbevétel 15%-át adják.


A dallasi Fed indexével immáron a harmadik régiós Fed feldolgozóipari index mutat visszaesést az új megrendelésekben márciusban. A mostani index esetében ez ráadásul 2016 decembere óta nem látott mélypontot jelent. Az index 8,3 pont lett a várt 8,9 és az előző havi 13,1 pontot követően. Ez nagyjából egybevág a Markit múlt pénteken közzétett feldolgozóipari beszerzési menedzser indexével, ami szintén csökkenő trendet mutat az utóbbi hónapokban. Kérdés, hogy mikor jön el a fordulat.


Több nagy amerikai elemzőházhoz hasonlóan a bostoni Fed elnöke, Eric Rosengren szerint sem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani annak, hogy tegnap átmenetileg invertálódott az amerikai hozamgörbe. Ő arra számít, hogy a gyengébb első negyedév után 2-2,5% között lehet a növekedés az USA-ban az év hátralevő negyedéveiben, így a hosszabb hozamok ismét elindulhatnak majd felfelé. A kamatpolitikát illetően Rosengren a többséghez hasonlóan jelenleg kivárást támogat.

Jelentős üzletek Kína és Franciaország között

Vegyesen teljesítettek az ázsiai indexek. A Nikkei 2,2%-ot emelkedett, a Shanghai index 1,6%-ot csökkent, míg a Hang Seng lényegében stagnált.


Franciaországi látogatásának alkalmával a kínai elnök jelentős üzleti megállapodásokat is kötött. A megállapodások közt szerepel például 300 Airbus beszerzése polgári repülésre, a francia baromfiexport tilalmának feloldása és 1 milliárd eurós szélerőmű építése Kínában.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek a pozitív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak. A DAX szintén pluszban volt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben