Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nem lesz „no-deal” Brexit

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. március 14.   09:27

Erste kommentár Megszavazták, sőt azt szavazták meg, hogy megállapodás nélkül egyáltalán nem lehet kilépni az EU-ból. Mindeközben az EU továbbra sem akarja újranyitni a tárgyalásokat. Azaz a mai napon...

Erste kommentár

Megszavazták, sőt azt szavazták meg, hogy megállapodás nélkül egyáltalán nem lehet kilépni az EU-ból. Mindeközben az EU továbbra sem akarja újranyitni a tárgyalásokat. Azaz a mai napon valószínűleg megszavazásra kerülő kilépési határidő eltolásának ellenére sem látszik az, hogyan fog megoldódni a patthelyzet. Ugyanis a brit miniszterelnök továbbra is ódzkodik egy új referendum kiírásától. Mindenesetre most mégis ez tűnik a legvalószínűbb kimenetnek, miközben a felmérések azt mutatják, hogy jelenleg az EU pártiak győznének egy ilyen szavazáson. Ugyanakkor a június 30-i kilépési céldátum nem tűnik túl észszerűnek az európai parlamenti választások miatt. Így vagy egy jóval távolabbi, vagy egy közelebbi (május 23. előtti) időpontot kellene kijelölni. Nyilván az utóbbinak nem sok értelme van. A hírekre a font újra erősödésnek indult.


Ma súlyozzák át a CECE és a BUX indexet is. Az előbbi esetében bekerül az ANY és kikerül a Waberer’s. A BUX index esetében a 4IG, az Autowallis és a BIF bekerül, míg az Émász és a Rába kikerül az indexből. A Richter súlya 2 százalékponttal 20 százalék fölé emelkedik. Így a zárásban a szokásosnál nagyobb forgalomra számítunk. A BUX és a DAX index is oldalazhat a mai napon, potenciális pozitív tartományban történő zárással.

Az USA-ban sem repülhetnek a balesetet szenvedett Boeingek

Noha átmenetileg sikerült tegnap az S&P500-nak az erős, 2.815 pontos ellenállás fölé kerülnie, a kereskedést végül ez alatt zárta, így még várat magára az, hogy megnyíljon az út a szeptemberi történelmi csúcsok felé. Az index végül 0,7%-kal került feljebb, ugyanúgy ahogy a Nasdaq, míg a Dow 0,6%-kal emelkedett.


Nincs kegyelem a Boeingnek, tegnap Kanada és az USA is bejelentette, hogy átmenetileg nem repülhetnek a 737 MAX típusú gépek. A hatóságok az után döntöttek így, hogy a repülési adatok alapján úgy tűnik, az Etiópiában lezuhant gépnél is hasonló probléma léphetett fel, mint az 5 hónappal ezelőtti indonéziai katasztrófánál. Ez komoly nehézségek elé állíthatja a Boeinget, ugyanis ez a típus az üzemi eredmény harmadát adja, és már 600 milliárd dollárnyi megrendelése van rá a cégnek. Több légitársaság már jelezte, hogy a vizsgálatok eredményétől függően akár vissza is mondhatják korábbi megrendeléseiket.


A Johnson&Johnson is nyomás alatt, ugyanis egy oaklandi bíróság 29 millió dolláros bírságot szabott ki a cégre, miután úgy találta, hogy a vállalatnak felelőssége van egy amerikai nőnél kialakult halálos daganatban. A bíróság szerint a cégnek figyelmezetnie kellett volna a hölgyet, hogy az általuk árult hintőpor karcinogén, azaz rákkeltő anyagokat tartalmazhat. Már régóta folyik a vita arról, hogy a vállalat által gyártott hintőpor kismértékben azbesztet tartalmazhat, amiről ráadásul munkavállalók is tudhattak. Legutóbb a Reuters oknyomozó cikke világított rá erre, amire nagyobbat is esett az árfolyam, ezt azonban már részben ledolgozta. A vállalat továbbra is tagadja a vádakat. A mostani bírság ugyan elenyésző a cég számára, de ha precedenst teremt, akkor az nagyon komoly következményeket jelenthetne a cég számára, ugyanis jelenleg több mint 13 ezren perelik emiatt. A hírekre 2%-kal esett az árfolyam piaczárás után.

Nem jött még el a fordulat Kínában

Többnyire a negatív tartományban zárták a kereskedést a vezető ázsiai indexek. A Shanghai index 0,7%-kal csökkent, a Hang Seng 0,1%-kal, míg a Nikkei stagnált.


A vártnak megfelelően 8,2%-kal bővült év/év alapon a kiskereskedelmi forgalom Kínában februárban, ami további komolyabb lassulást jelent az előző havi 9%-os növekedést követően. Ez egyébként 2012 óta nem látott mélypont. Az ipari termelés 5,3%-os növekedést mutatott év/év alapon, ami szintén nagyobb visszaesés az előző havi 6,2%-ot követően, és elmaradt az 5,6%-os elemzői konszenzustól. A gazdasági lassulás pedig a munkaerőpiacon is meglátszik, a háztartások felmérésével készített munkanélküliségi ráta 5,3%-ra ugrott a korábbi 4,9%-ról februárban. Ez egyébként egybevág a feldolgozóipari beszerzési menedzser indexekkel, amik arról tanúskodnak Kínában, hogy az iparban már több hónapja munkaerőt építenek le a cégek. Az állam igyekszik ezt a negatív hatást stimulussal kompenzálni, amit a befektetett eszközökbe való beruházások 6,1%-os év/év alapú növekedése mutat, a januári 5,9%-ot követően. Ezeknek azonban még idő kell, hogy végiggyűrűzzenek a gazdaságon. Mindenesetre a részvénypiac már elkezdte megelőlegezni ezt.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacok a negatív tartományban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben