Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Öröm

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. március 12.   09:36

Erste kommentár Tegnap este felszállt a füst Brüsszelben. Olyan kiegészítés született a tartalék megállapodás kapcsán, amely garantálja, hogy a „backstop” megállapodás életbe...

Erste kommentár

Tegnap este felszállt a füst Brüsszelben. Olyan kiegészítés született a tartalék megállapodás kapcsán, amely garantálja, hogy a „backstop” megállapodás életbe lépésének esetén sem maradnak a britek örökre a vámunióban, így már számos Brexit párti képviselő számára elfogadható lehet a megállapodás. Ugyan részleteket nem tudunk, de ez azt jelenti, hogy jelentősen megnövekedett a valószínűsége annak, hogy ma este megszavazzák a megállapodást és március 29-én elhagyja az uniót az Egyesült Királyság. Ebben az esetben az élet gyakorlatilag ugyanúgy menne tovább, mint eddig, hiszen ebben az esetben 2 év van a bilaterális szerződések újratárgyalására és a tényleges kilépésre, legalábbis gazdasági szempontból. Ha netán így sem megy át a megállapodás, akkor holnap jön a rendezetlen kilépésről történő szavazás, és ha azt sem fogadják el, akkor a kilépés eltolása. Ebben az estben május 23-ig tolhatják a kilépést. Ha ezt a határidőt túllépik, akkor viszont a briteknek is részt kell venniük az EU parlamenti választásokon.


A mai napon mind a BUX, mind a DAX esetében emelkedésre számítunk.

Biztonságosnak találja az amerikai Légiközlekedési Testület a lezuhant Boeinget

Nagyobb emelkedéssel zárták a tegnapi napot a vezető amerikai indexek. A Nasdaq 2%-kal, az S&P500 1,5%-kal, a Dow 0,8%-kal került feljebb.


Hivatalos közleményt adott ki tegnap az amerikai Szövetségi Légiközlekedési Testület (FAA), amelyben repülésre alkalmasnak minősítette az Etiópiában lezuhant Boeing 737-es Max típusú gépet. A testület azonban azt javasolta, hogy legkésőbb áprilisig eszközöljenek változtatásokat a Boeing a 737 MAX 8, és a Boeing a 737 MAX 9 típusú gépeken. Ezek a pilótafülkében található automatikus rendszereket és kijelzőket érintik, többek között a repülésvezérlő szoftvert. A Boeing emellett a pilóták képzésén és a géptípus kézikönyvén is változtatásokat tervez. A vállalat szerint ezzel egy biztonságos repülőgépet tesznek még biztonságosabbá. Az amerikai FAA ajánlása ellenére Kína, Indonézia és Szingapúr egyelőre felfüggesztette a 737 Max típusú gépek repülési engedélyét. A hivatalos vizsgálat az Etiópiában lezuhant gép esetében még csak most kezdődött, az első hírek szerint azonban itt is hasonló probléma lehetett, mint az októberben lezuhant gép esetén. Még ha ki is derül, hogy ezúttal is inkább a pilóták nem megfelelő tájékozottsága vezetett a katasztrófához, ez mindenképpen bizalomvesztés a Boeingnek. Hogy valójában mekkora, azt majd főként az idei repülőgép-rendelések számából szűrhetjük le.


Jó néven vették a befektetők az Nvidia történetek legnagyobb méretű felvásárlását tegnap, amivel nagy adatközpontok információ-feldolgozását gyorsító videokártyákra tette rá a kezét a cég. Az árfolyam 7%-kal került feljebb.

Pozitív hírekre tovább veszik Ázsiát

Tovább emelkedtek az ázsiai piacok. A Shanghai index 1,1%-ot, a Hang Seng 1,4%-ot, a Nikkei pedig 1,8%-ot emelkedett.


A kereskedelmi háborúval kapcsolatban ma is kitartott a pozitív hírfolyam. Az amerikai és a kínai fél telefonon egyeztetett, és már javában a megállapodás szövegezésén dolgoznak, ami azt sugallja, hogy heteken belül, valószínűleg áprilisban megszülethet a megállapodás.


Februárban ismét gyenge hónapot zártak a kínai autókereskedők. Az új autó eladások 13,8%-kal maradtak el a tavalyi értéktől. Vagyis az év elejétől életbe lépő vámcsökkentés továbbra sem hozott keresletbővülést.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Szétválasztanák az elnöki és a vezérigazgatói pozíciót az OTP-nél

Az OTP április 12-én tartja közgyűlését. Az előterjesztésből kiderül, hogy a nemzetközi terjeszkedésre és az új piaci kihívásokra való hivatkozással megteremtenék az elnöki és a vezérigazgatói pozíció szétválasztásának a lehetőségét. Kiemelték, hogy a lépés adminisztratív jellegű, Csányi Sándor utódlása egyelőre nincs napirenden. Mi úgy gondoljuk, hogy közép távon azonban részben visszavonulhat a most 65 éves elnök-vezérigazgató, és csak az elnöki pozíciót tarthatja meg. Hasonlót láttunk pár éve a Richternél is.

MOL közgyűlés

A MOL április 11-én tartja közgyűlését, a napirenden a szokásos pontok szerepelnek.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben