Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Izgalmas hét előtt állunk

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. március 11.   09:39

Erste kommentár Fontos dolgokat tudhatunk meg a Brexit kapcsán a hét folyamán. Nevezetesen holnap dönt az alsóház az európai megállapodásról. Ha ezt elutasítanák, akkor holnapután szavaznak a rendezetlen Brexit...

Erste kommentár

Fontos dolgokat tudhatunk meg a Brexit kapcsán a hét folyamán. Nevezetesen holnap dönt az alsóház az európai megállapodásról. Ha ezt elutasítanák, akkor holnapután szavaznak a rendezetlen Brexit elfogadásáról. Ha arra is nemet mondanak, akkor az azt követő napon döntenek a március 29-i határidő eltolásáról. Utána pedig egy hosszú hétvége jön itthon, a nemzeti ünnep miatt. Mindeközben az indexek sok esetben a 20 napos mozgóátlagokig csökkentek az elmúlt hét folyamán, ahonnan fordulhatnak. Így a mai napon emelkedésre számítunk, de a hét egészében inkább az oldalazás a valószínű mozgás. Itthon változások jönnek a BUX indexben. Bekerül 4IG, az Autowallis és a BIF, és kikerül a Rába és az Émász részvénye. Ugyanakkor a Richternek kicsit pozitív, hogy a közkézhányad 74,7 százalékra történő emelkedése a korábbi 63,7-ről, mintegy 2 százalékponttal növeli a súlyát az indexben. Így egy pici vételi erő megjelenhet akár már a március 18-i (záró) átsúlyozás előtt.

Újabb hirtelen fordulat a Tesla-nál

Ledolgozták a kezdeti 1% körüli mínuszok nagyobb részét az amerikai részvénypiacok pénteken, a Dow végül 0,1%-kal, az S&P500 és a Nasdaq 0,2%-kal esett vissza.


Az USA-ban tegnap átálltak a nyári időszámításra, míg idehaza ez március 31-éig várat majd magára. Így mostantól három hétig magyar idő szerint 14:30-kor fognak nyitni az amerikai részvénypiacok.


Mégsem zárja be autókereskedéseinek nagy részét a Tesla, ahogyan azt nemrégiben bejelentette. Cserébe átlagosan 3%-kal emeli modelljei árát világszerte. A döntésre a Wall Street Journal értesülései szerint azért kerülhetett sor, mert a vállalat lízingszerződései a legtöbb autókereskedésre 5-10 évre szólnak és a lízingbeadók nem lennének hajlandók elállni a szerződéstől, így pedig nem jönne létre a várt költségcsökkentés. Ez az eset újabb példája annak, hogy továbbra is hiányzik a kellő stratégiai megfontoltság a vállalat esetében, amit az utóbbi hetekben a részvényárfolyam is tükröz.


Lezuhant egy Boeing 737 Max a hétvégén Etiópiában, a tavaly októberi szintén tragikus kimenetelű indonéziai szerencsétlenséget követően. A hírek hatására több légitársaság, köztük a kínai is elrendelte az összes ilyen repülőgép földre szállítását. Amennyiben bebizonyosodna, hogy a mostani szerencsétlenséget is az indonéziaihoz hasonló technikai hiba okozta, akkor sokaknak meginoghat a Boeingbe vetett eddigi feltétlen bizalma, s ezt nem lesz könnyű helyreállítania a cégnek.


A CBS-nek adott interjút a hétvégén a Fed elnöke, Jerome Powell. Kihangsúlyozta, hogy az inflációs nyomás továbbra is mérsékelt, míg az alapkamat durván az egyensúlyi szintnél van, így a jegybank továbbra is kiváró politikát folytathat. Az európai és kínai gazdasági lassulás csak alátámasztja ezt az elképzelést.

Bizonytalan lépések a megállapodás útján

A pénteki gyenge teljesítmény után emelkedéssel kezdték a hetet az ázsiai indexek. A Nikkei 0,5%-ot, a Hang Seng 0,7%-ot, a Shanghai index 2,0%-ot emelkedett.


A kínai jegybank elnöke szerint kritikus jelentőségű megállapodások születtek az amerikai és a kínai tárgyalófelek között. Megállapodtak például abban, hogy nem használják a devizaárfolyamot a versenyképesség javítására. A Fehér Ház gazdasági tanácsadója, Larry Kudlow is optimista a tárgyalások menetét illetően. A pozitív lépések ellenére a kínai fél lemondta a március végére tervezett elnökök közti találkozót, ugyanis addigra még nem fognak elkészülni a megállapodassal. Ami azt is jelenti, hogy a két elnök következő találkozóján már végleges megállapodásra lehet számítani.


A kínai infláció februárban a vártnak megfelelően 1,5%-ra fékeződött a korábbi 1,7%-ról. Termelői oldalról minimális az inflációs nyomás, a termelői árindex mindössze 0,1%-kal emelkedett.

Határidős piacok

A Dow kivételével pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

MTel közgyűlés

Április 9-én tartja éves rendes közgyűlését a Magyar Telekom. A napirenden a szokásos pontok szerepelnek.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben