Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megálltak a főbb piacok

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. március 5.   09:31

Erste kommentár Dinamikus emelkedést követően ellenállási szintek közelébe értek a vezető indexek. Így nem meglepő, hogy tegnap az amerikai piac csökkenéssel zárt, amit az ISM index vártnál nagyobb...

Erste kommentár

Dinamikus emelkedést követően ellenállási szintek közelébe értek a vezető indexek. Így nem meglepő, hogy tegnap az amerikai piac csökkenéssel zárt, amit az ISM index vártnál nagyobb mértékű csökkenésére is rá lehet fogni. A DAX is a negatív tartományban nyitott, de a nap folyamán befejezheti a technikai korrekciót, és emelkedéssel zárhatja a napot. Hasonló igaz a BUX indexre is. Budapesten izgalmas dolgok történnek: miközben az OTP kitöréshez készül, addig a Richter az „életéért” küzd. Tegnap megpróbált a kritikus 5.350 forintos szint fölé visszamenni, de ez nem sikerült. Ma ezt még megint megpróbálhatja, de minél tovább tartózkodik a szint alatt, annál inkább növekszik a valószínűsége a további lejtmenetnek. pedig fundamentális oldalról szerintünk attraktív a részvény.

Továbbra is keresettek a felhőalapú szolgáltatások

Hosszabb idő után tegnap ismét visszatért a volatilitás az amerikai részvénypiacra, az S&P500 2%-os tartományban mozgott napon belül. A pozitív kezdést erős visszaesés követte, majd a kereskedés második fele már a felpattanásról szólt. Ezzel összességében 0,4%-os visszaeséssel zárt az index és felülről továbbra is az erős, 2.815-ös ellenállásszint, míg alulról a 2.750 pontnál lévő 200 napos mozgóátlag fogják közre. Rövidtávon az lehet a meghatározó, hogy melyik szint kerül elsőként át-/letörésre. A Dow tegnap alulteljesítő volt 0,8%-os csökkenéssel, főként a United Health egészségbiztosító gyenge teljesítménye miatt. A nagy egészbiztosítók továbbra is egy olyan demokrata kezdeményezés miatt vannak eladói nyomás alatt, ami megfoszthatná őket profitábilis üzleteik nagy részétől, ugyanis az amerikaiak többségét egy állami egészségbiztosítási rendszerbe terelné. Ennek egyelőre nincs realitása, de a 2020-as elnökválasztási kampányban ez könnyen kulcskérdés lehet a demokratáknak. Tegnap kiderült egyébként, hogy a 2016-os váratlan vereség után 2020-ban nem indul újra Hillary Clinton. Végül pedig a Nasdaq 0,2%-kal esett vissza, itt főként a Facebook és az Amazon jó teljesítménye ellensúlyozta az indexet kitevő részvények többségének gyengélkedését.


Továbbra sem törte meg a trendet az ügyfélkapcsolatok kezeléséhez felhőalapú szolgáltatásokat nyújtó piacvezető Salesforce, miután ismét a várt feletti tisztított EPS-ről számolt be a negyedik negyedévben. Ez pontosan 0,70 dollárt jelent a várt 0,55 dollárral szemben, mindezt a vártnál minimálisan nagyobb, 3,6 milliárd dolláros árbevételen (+26% év/év). A most kezdődött negyedévre 0,60-0,61 dolláros tisztított EPS-t vár a cég, ami kissé elmarad a konszenzus 0,63 dolláros várakozásától. Fontos azonban hozzátenni, hogy a cég az elmúlt negyedévekben rendre nagyobb mértékben múlta felül saját korábbi várakozásait. A teljes 2020-as gazdasági évre is frissítette, minimális mértékben megemelte előrejelzését a cég. Árbevétel fronton 16 milliárd körüli érétket vár, ami 20% körüli növekedés lehet év/év alapon. Ez talán továbbra is kissé konzervatív a most zárult negyedév 26%-os növekedési üteme után. A befektetők piaczárás után ugyan profitrealizálásba kezdtek (2,7%-os árfolyamesés), azonban érdemi változás a jó fundamentális képben nem történt.


Június 5-ig nem kell aggódni az amerikai adósságplafon miatt, ugyanis a március 1-jei határidőt követően a pénzügyminisztérium Steven Mnuchin vezetésével képes még nagyjából három hónapig biztosítani a lejáró állampapírok visszafizetését.

Fiskális lazítás ellenére is lassuló kínai növekedés

Vegyes teljesítményt nyújtottak az ázsiai indexek ma reggel. A Nikkei 0,4%-ot csökkent, míg a Hang Seng 0,2%-ot, a Shanghai pedig 0,9%-ot emelkedett.


Ma kezdődik és március 15-ig tart a Kínai Népi Kongresszus, azonban a fontosabb gazdasági vonatkozású bejelentéseket és javaslatokat már ma megismerhettük. Kínában hivatalosan is 6-6,5% közé csökkentették az idei GDP növekedési várakozást. Amennyiben csak a sáv alsó élét sikerül elérni, az az elmúlt 30 év leglassabb növekedését jelentené. Ez összhangban van a piac 6,2%-os növekedési előrejelzésével.


A növekedés élénkítése érdekében mintegy 300 milliárd dolláros adócsökkentést is bejelentettek. Ennek legfontosabb eleme az ÁFA csökkentés, ami leginkább a felső kulcs 3 százalékponttal való csökkentésében testesül meg, ez főleg a feldolgozóipar számára pozitív. A fiskális stimuluson túl a kisebb bankok számára előírt kötelező tartalékrátát is csökkenteni tervezik, ami a hitelezésen keresztül támogathatja a gazdasági növekedést. A kínai vezetés ígéretet tett arra is, hogy a jüan árfolyamát igyekeznek stabilan tartani, ami elsősorban Trump felé egy gesztus.


A 2019-es kínai tervekben is nagy hangsúlyt fektetnek a katonai kiadások növelésére, 7,5%-kal többet terveznek katonai kiadásokra költeni, mint 2018-ban. A cél továbbra is az, hogy az amerikai hadsereg erejét sikerüljön utolérniük.


Az ausztrál jegybank a várakozásoknak megfelelően 1,5%-on tartotta az alapkamatot.

Határidős piacok

Vegyes teljesítményt mutattak a határidős piacok ma reggel. A DAX és a Dow mínuszban, az S&P és a Nasdaq pluszban volt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben