Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Engedmények a Brexit érdekében

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2019. március 4.   09:57

Szavazatvásárlásba kezd May Emelkedtek pénteken az európai indexek. A FTSE100 0,4%-ot, a CAC40 0,5%-ot, a DAX pedig 0,8%-ot emelkedett. Michel Barnier uniós főtárgyaló további jogi garanciákat biztosítana Nagy Britanniának a...

Szavazatvásárlásba kezd May

Emelkedtek pénteken az európai indexek. A FTSE100 0,4%-ot, a CAC40 0,5%-ot, a DAX pedig 0,8%-ot emelkedett.


Michel Barnier uniós főtárgyaló további jogi garanciákat biztosítana Nagy Britanniának a Brexit érdekében. Ezek a garanciák főleg a keményvonalas kilépéspártiaknak lennének fontosak és támogathatná, hogy sikerüljön megállapodásra jutni a Brexittel kapcsolatban.


May közben 1,6 milliárd font értékű gazdaságélénkítő programot készít elő, amivel a elmaradott térségekben szeretnék a növekedés támogatni. Illetve May is arról beszélt, hogy a kilépési tervezetben a korábbiaknál határozottabban megjelenne, hogy az ír megoldás (Irish border backstop) csak átmeneti. De egyes vélemények szerint pusztán szavazatvásárlásról van szó és ezzel is próbálja meggyőzni képviselőtársait May, hogy szavazzák meg Brexit programját. Minden esetre a hétvége eseményeivel még inkább a Brexit megállapodás irányába mozdultak el a kilátások, ezt támasztotta alá az 1922 bizottság, mint egyfajta kormányzati belső ellenzék előkének, Graham Brady-nek a nyilatkozata is, aki szintén a nézőpontok közeledéséről beszélt.


A Moody’s két fokozattal B3-ról B2 besorolásra javította a görög államadóság besorolását stabil kilátások mellett. A mostani felminősítés ellenére a görög államadóság besorolása továbbra is mélyen spekulatív.


A Deutsche Bank 529 millió eurós hitelt folyósított Ukrajna számára, amit a Világbank garantál. A hitelből 240 millió euró 4 éves hitel, míg a maradék rész 10 éves hitel.

Gyenge autóértékesítések a tengerentúlon

Februárban a legtöbb autógyártó értékesítése csökkent Amerikában. Ennek okai közt a kedvezőtlen időjárás és a kormányzati leállás is szerepel. A Fiat Chrysler csoport eladásai 2%-kal, a VW csoport értékesítései 3,6%-kal estek vissza. A Daimler csoporthoz tartozó eladások 12,5%-kal zuhantak. A BMW viszont stagnálni tudott, 0,2%-kal emelkedtek eladásai.


 

Óriási kárt okozhatnak a vámok

A Volkswagen vezérigazgatója, Herbert Diess szerint a legrosszabb szcenárió megvalósulása esetén a 25%-os amerikai vámok kivetése akár 3 milliárd euróba is kerülhetne az általa vezetett autógyártó csoportnak, ami az elmúlt 1-2 alapján az éves profit negyedét tenné ki. Így érthető, hogy az autógyártó igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy elkerüljék a vámokat, bár a vezérigazgató nyilatkozta alapján sem a 800 millió dolláros amerikai gyárfejlesztést sem pedig a Ford-dal való együttműködést nem politikai okok motiválták, hanem pusztán gazdaági racionalitás áll mögötte.


 

13% volt a bűvös szám a fapadosoknál

A Ryanair csoport 13%-kal növekedett februárban, így már 9,6 millió utast szállították, a kapacitáskihasználtság 96% volt. A WizzAir szintén 13%-os növekedést tudott felmutatni, miközben kapacitás kihasználtságát 94,2%-ra emelte és ezzel lényegében utolérte fő riválisát, a Ryanairt.


 

PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben