Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Közeledünk a megoldás felé

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. február 27.   09:44

Erste kommentár Tegnap újabb lépést tettek a britek a rendezetlen kilépés elkerülése felé. Abban az esetben, ha a parlament nem fogadja el az EU-brit megállapodást március 12-ig, akkor 13-án a képviselők...

Erste kommentár

Tegnap újabb lépést tettek a britek a rendezetlen kilépés elkerülése felé. Abban az esetben, ha a parlament nem fogadja el az EU-brit megállapodást március 12-ig, akkor 13-án a képviselők szavazhatnak a rendezetlen kilépésről, s ha azt is leszavazzák, akkor a következő napon szavazhatnak a március 29-i határidő eltolásáról, ami lehet két hónap vagy akár két év is a levegőben keringő különböző megoldások szerint. Mivel jelentősen csökkent a rendezetlen Brexit esélye, ezért a font erősödik az euróval szemben, ami a nagyobb exporthányaddal rendelkező brit vállalatokra negatívan hat, ezért a FTSE index inkább lefelé mozog.


Közben a kínai-amerikai kereskedelmi háború is megoldódni látszik, sőt Trump ma tárgyal Kim Dzsongunnal, azaz az észak-koreai kérdésben is lehet előrelépés. Ami viszont a legpozitívabb hír, hogy nagyot ugrott a Conference Board fogyasztói bizalmi indexe, amelyet tegnap tettek közzé. Sőt a Goldman konjunktúra indexe is fordulatot mutatott be, így a befektetési bank szakértői már azt vizionálják, hogy a lassulás nehezén már talán túl vagyunk. Ez egy erős jóslat, hiszen a világ gazdasági szereplőinek nagy része még mindig, sőt jövőre is lassulást vár. A Goldmanhoz hasonlóan nem oly rég a német pénzügyminiszter, Olaf Scholz mondta azt, hogy nem lesz Németországban recesszió. Persze ott még gondolhattunk a kötelező kincstári optimizmusra, de egy független piaci szereplő optimizmusát már sokkal inkább lehet készpénznek venni.


Mindezen jó hírek ellenére a DAX index csökkenhet a mai napon, miközben a BUX indexnek a gyenge kezdést követően emelkednie kellene.

Máris itt a pozitív fordulat?

A gyengébb kezdés után enyhe emelkedés jellemezte a tegnapi kereskedést a tengerentúlon, de végül ezzel együtt is kisebb, egységesen 0,1%-os mínusszal zártak.


Nem hozott meglepetést Jerome Powell tegnapi szenátusi meghallgatása. A Fed elnöke elmondta, hogy a tavalyi évben kifejezetten jól teljesített az amerikai gazdaság, és jelenleg is jó állapotban van. Az utóbbi hónapokban azokban vegyes jelek érkeztek, így továbbra is fontos, hogy kivárás és türelem jellemezze a monetáris politika irányvonalát. A globális gazdasági lassulás mellett a továbbra is mérsékelt inflációs nyomással magyarázta Powell, hogy egyelőre kivár a további kamatemeléssel a Fed.


A Powell által említett vegyes adatok a héten is megmutatkoztak. Míg tegnapelőtt relatíve gyenge lakáspiaci adatok érkeztek (igaz még december hónapra), addig tegnap kifejezetten jó előremutató indikátorok láttak napvilágot. Egyrészt a richmondi Fed feldolgozóipari indexe 16 pont lett februárra a várt 5 pont helyett és az előző havi -2 pontot követően, ami egy igen erős visszapattanást jelent.


Hasonlót láthattunk a Conference Board fogyasztói bizalmi indexében is miután 131,4 pontra ugrott az előző havi 120,2 és a konszenzus által várt 124,9 ponthoz képest februárban. Ráadásul a jövőbeni kilátásokat mérő mutató 103,4 pontra ugrott a korábbi 87,3-ról, ami szintén erős pozitívum.


Tegnap tehát két pozitív adat is érkezett a jövőbeni gazdasági kilátásokkal kapcsolatban. Ez pedig akár egy gyors fordulatra is utalhat az utóbbi év végét jellemző bizonytalanságot követően, amit a tőzsdei árfolyamok gyakorlatilag már áraznak is. Ez pedig nem csak az USA-ban, de globálisan is tetten érhető a Goldman Sachs vezető közgazdászának legutóbbi kijelentése alapján. Jan Hatzius szerint elképzelhető, hogy már megvolt a mélypont a 2018 év elején kezdődött globális gazdasági lassulásban.

A veszteséget is vállalja a japán jegybank

Vegyes képet mutatnak ma az ázsiai indexek. A Nikkei 0,5%-ot emelkedik, miközben a Shanghai 0,5%-ot, a Hang Seng pedig 0,2%-ot csökkent. A Morgan Stanley megemelte a kínai indexekre vonatkozó célárait. Összesen négy indexre adtak célárat, s azokat legalább 7%-kal emelték fel a javuló környezet hatására.


Az USDJPY érintette a 200 napos mozgóátlagot, azonban onnan lefordult. Az MACD relatíve magas értékről fordult le és hamarosan eladási jelzést adhat, vagyis a technikai kép alapján a jen erősödhet annak ellenére is, hogy a kedvező globális fejlemények hatására menedékeszköz szerepe háttérbe szorulhat.


Haruhiko Kuroda jegybankelnök parlamenti meghallgatásán arról beszélt, hogy a japán jegybank akkor is folytatja az ETF-ek vásárlását, ha ezzel a jegybanknak vesztesége keletkezik. Az inflációs cél elérése és a növekedés élénkítése érdekében az ETF-ek vásárlását is egy szükséges jegybanki eszköznek tekintik.


Donald Trump megérkezett Hanoiba, ahol Kim Dzsongunnal találkozik. A holnapi formális egyeztetést ma egy informális találkozó és díszvacsora előz meg. A találkozó fő témája ezúttal is az észak-koreai nukleáris fegyverek leszerelése lesz.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon negatív hangulat uralkodott ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben