Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Felminősített a Fitch is

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. február 25.   09:28

Erste kommentár A Fitch is meglépte a „kötelezőt”, s ezzel már a legkisebb hitelminősítőnél is kettővel a határvonal fölött vagyunk a befektetetői kategóriában. Ez azt jelenti, hogy a besorolásunk BBB...

Erste kommentár

A Fitch is meglépte a „kötelezőt”, s ezzel már a legkisebb hitelminősítőnél is kettővel a határvonal fölött vagyunk a befektetetői kategóriában. Ez azt jelenti, hogy a besorolásunk BBB mínuszról BBB-re változott stabil kilátással. Ők is kiemelték, hogy a külső államadósság 10 százalék alá csökkent az elmúlt években, ami jelentős, 34,4 százalékpontos csökkenés a GDP arányában. Ebben jelentős szerepet játszott a külkereskedelmi többlet, s a beáramló uniós pénzek. A költségvetésben az elkövetkező években 2 százalék körüli hiányt várnak, míg az államadósság az elkövetkező években dinamikusan csökkenhet. Kiemelték, hogy felminősítés akkor várható, ha az üzleti környezet tovább javul, miközben az államadósság tovább csökken. Erre jó esély van. Mivel a lépés várható volt, és a Fitch lépésének amúgy is kisebb jelentőséget tulajdonítunk, ezért ennek jelentősebb hatással nem kellene a részvénypiacra lennie, de segítheti az amúgy is pozitív hangulatban, hogy a BUX index a pozitív tartományban zárjon a mai napon, amire különben számítunk.


Trump elnök bejelentette, hogy nem vezetik be március 1-jén a megemelt vámtételeket. Szerinte 2-3 héten belül jelentős megállapodást érhetnek el. Ennek örülnek a piacok, s ennek köszönhetően az ázsiai piacok a pozitív tartományban zártak. Elsősorban Shanghai-ban örültek a befektetők, hiszen ott 5,6 százalékot emelkedett az index. A DAX indexben a Daimler 4,5, a Volkswagen 2,8, míg a BMW 2,5 százalékos súllyal szerepel. Ezek a részvények örülhetnek a Trump nyilatkozatnak, hiszen így Kína sem emeli vissza az „amerikai” gyártású autók vámját. Ezek a részvények egy komolyabb ellenállásnál vannak éppen, amit most akár át is törhetnek. A Fiat-Chryslert pedig még inkább érintette, itt az árfolyam egy lokális mélypont környékén oldalazott az utóbbi időben, ahonnan el kellene indulnia fölfelé. Mindezekből következik, hogy a DAX index esetében emelkedésre számítunk a mai napon.

Az amerikai közgazdászok fele recessziót vár 2020-ig az USA-ban

Emelkedéssel zárták az elmúlt hetet a vezető amerikai részvényindexek, a Dow 0,7%-kal, az S&P500 0,6%-kal, a Nasdaq 0,9%-kal került feljebb. A határidős indexek pedig 0,5% körüli emelkedést mutatnak a hét elején, ugyanis Trump hivatalosan is bejelentette, hogy ki fogja tolni a kereskedelmi tárgyalások a március 1-jei határidejét.


Január 30. és február 8. között került sor a világ legnagyobb, alkalmazott közgazdászokat, akadémikusokat, statisztikusokat és politikai döntéshozókat magába foglaló nemzetközi szervezete, a Nemzeti Üzleti Gazdasági Szövetség (angolul: NABE) legfrissebb felmérésére az USA-ban. A megkérdezett tagok 10%-a már idén recessziót vár az USA-ban, míg 42%-uk 2020-ban. További 25% csupán 2021-re várja a következő recessziót. A felmérés a Fed kamatemelési pályájával kapcsolatos várakozásokra is kitért. A megkérdezettek 65%-a idén további legalább 1 kamatemelést vár a jegybanktól, miközben a piac az alapkamat tartását várja. A felmérésből összességében az látszik, hogy idén még relatíve jó növekedést vár a piac az USA gazdaságától, azonban 2020-ra érdemben romolhatnak a kilátások a megkérdezettek szerint.

Trump kitolta a határidőt, ugranak a piacok

Óriásit ugrottak ma a kínai részvények arra a bejelentésre, hogy Trump meghosszabbítja a március 1-jei határidőt. A Shanghai index 5,3%-ot ugrott a hírre, míg a Nikkei és a Hang Seng is 0,5%-ot emelkedett. A kínai jüan pedig erősödéssel reagált, az USDCNY árfolyam 6,7 alá zuhant.


Trump hivatalosan is bejelentette, hogy meghosszabbítja az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások határidejét, ami eredetileg március 1-je lett volna. Bár korábban 60 napos határidő hosszabbításról volt szó, a mostani Trump bejelentés nem tartalmazott konkrét határidőt. Trump szerint jelentős előrelépések történetek a tárgyalásokban, többek között a szellemi tulajdonjogok védelme, a technológiai transzferek, a mezőgazdaság és a devizaárfolyam témakörében is.


A két elnök várhatóan március végén fog találkozni, hogy tárgyaljanak a kereskedelem politikáról, a találkozó a megállapodás reményével is kecsegtethet.


Kim Dzsongun már a hétvégén elindult Vietnámba, ahol február 27-én és 28-án is Trumppal fog egyeztetéseket folytatni. A fő téma ezúttal is az atomfegyverek leszerelése lesz majd. Az észak-koreai vezető szokásához híven vonattal utazik a találkozó helyszínére, ami indokolja a több nappal korábbi indulást.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben