Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Korrekció vagy fordulat?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. február 20.   09:18

Erste kommentár A kínai növekedési félelmek, amik aztán globális növekedési félelmekké nőtték ki magukat, jócskán rányomták bélyegüket a tavalyi utolsó negyedévben a...

Erste kommentár

A kínai növekedési félelmek, amik aztán globális növekedési félelmekké nőtték ki magukat, jócskán rányomták bélyegüket a tavalyi utolsó negyedévben a részvénypiaci hangulatra. 2019-ben eddig 180 fokos fordulatot látunk a 2018 végi világvége hangulathoz képest, kérdés, hogy ez a fordulat mennyire megalapozott. A részvénypiaci árfolyamok alakulása köztudottan a várható gazdasági növekedés egyik fontos előremutató indikátora, még akkor is, ha különböző oda-vissza csatolások vannak a kettő között. Amennyiben a kínai részvényindex, a Shanghai index idei mozgását tekintjük, stabil emelkedést láthatunk, aminek folyamán eljutott a 200 napos mozgóátlagig. Ez az a kritikus szint, ami felett általában egy pozitív középtávú képet társítanak az adott indexhez a befektetők, míg alatta ennek ellenkezőjét. Eközben idén az európai részvénypiacokon is visszapattanást láthattunk. Itt a francia indexet már csak egy hajszálnyi választja el a 200 napos mozgóátlagtól, míg a spanyol sincs már olyan messze. A német DAX még lemaradó, ahogyan maga a német gazdaság is.


Egy másik fontos előremutató indikátor-csoportot képeznek a beszerzési menedzser indexek (BMI-k). Ezekben egyelőre nem mutatkozik a részvénypiacokéhoz hasonló fordulat idén, így egyelőre ellentmondás feszül e két előremutató indikátor között. A friss februári BMI-ket holnap publikálják világszerte, tehát kiderülhet, hogy továbbra is fennáll-e ez az ellentmondás.


Amennyiben igen, úgy könnyen elképzelhető, hogy idén eddig csupán a tavalyi gyenge részvénypiaci környezet korrekcióját láthattuk, amit többek között a Fed hirtelen monetáris politikai fordulata fűtött. Ha azonban megállna a BMI-kben látható csökkenő trend Kínában és az Eurózónában, az könnyen lehet, hogy a 200 napos mozgóátlagok áttöréséhez vezetne az említett indexekben. Összességében az látszik, hogy éppen középen állt meg most a libikóka, viszont amelyik irányba egy kicsit elindul, arra hirtelen felerősödhet a lendület.


Ma piaczárás után teszi közzé IV. negyedéves eredményét a Magyar Telekom.


A mai napon mind a DAX, mind a BUX esetében enyhe pozitív teljesítményt várunk.

Kedvezhet a részvényeknek a mai Fed jegyzőkönyv

Szűk sávban mozogtak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, az S&P500 és a Nadsaq végül 0,2%-kal került feljebb, míg a Dow stagnált.


Felszólalt tegnap a befolyásos New York-i Fed elnöke, John Williams, illetve a clevelandi Fed elnöke, Loretta Mester is. Előbbi szerint ha a növekedési és inflációs kép változatlan marad, akkor nincs szükség további kamatemelésre. Emellett azt is hozzátette, hogy nagyjából addig támogatná a Fed mérlegének további leépítését, amíg az amerikai bankok tartalékai el nem érik nagyjából az 1.000 milliárd dolláros szintet. Ez pedig hozzávetőlegesen azt jelentené, hogy az idei év vége felé már leállítaná a mérleg leépítést. Eközben Mester is hasonlóan nyilatkozott, ő is támogatná a mérleg leépítés idei leállítását. Újabb Fed tagok erősítették meg tehát, hogy a korábban kommunikáltnál hamarabb érhet véget a Fed mérlegének szűkítése, ami által több likviditás maradhatna a piacon. Ez pedig kedvező a részvénypiac szempontjából, így az innen érkező hírek még további katalizátort nyújthatnak az idei emelkedésnek.


A következő ilyen pedig akár már magyar idő szerint ma este 8 órakor érkezhet, ugyanis publikálásra kerül a Fed legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve. Ebből kiderül, hogy hol tart a mérleg leépítés korai befejezése körüli vita.

Stabil devizaárfolyamot is kér az USA Kínától

Emelkedtek az ázsiai részvényindexek. A Shanghai index 0,3%-ot, a Nikkei 0,6%-ot, a Hang Seng pedig 0,9%-ot emelkedett.


Jelentősen erősödött a kínai jüan arra a hírre, hogy a kereskedelmi tárgyalások során állítólag az egyik fontos kérés Kínával szemben a stabil devizaárfolyam. Korábban az USA pont azzal vádolta Kínát, hogy mesterségesen manipulálja árfolyamát, gyengén tartva azt a versenyképesség érdekében, most pedig pont azt kérik, hogy stabilizálják, vagyis lényegében manipulálják a jüan árfolyamát. Tavaly a kereskedelmi háború kitörését megelőzően 6,3-6,4 között tartották, ahonnan jelentős gyengülés következett be, csaknem érintve a lélektani 7-es szintet, majd idén év elejétől kezdve a hangulat javulásával fokozatosan 6,7-ig is csökkent a devizapár jegyzése.


Trump ismét megerősítette, hogy a kereskedelmi tárgyalások március 1-jei határideje nincs kőbe vésve, mint fogalmazott, az nem egy mágikus dátum. Ezzel érdemben megerősítést nyert, hogy meghosszabbíthatják a tárgyalások határidejét.


Januárban a japán export a vártnál is nagyobb mértékben, 8,4%-kal csökkent, főleg a gyenge kínai kereslet miatt. A Kínába irányuló export 17%-kal esett vissza.

Határidős piacok

A Dow és az S&P mínuszban, a Nasdaq pluszban volt ma reggel. Az európai határidős piacok is a pozitív tartományban voltak.

Az S&P felminősítette az OTP-t

Az S&P stabil kilátások mellett „BBB”-re módosította az OTP besorolását a korábbi „BBB-„-ról. A lépés várható volt Magyarország múlt pénteki felminősítése után.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben