Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Felminősített az S&P

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. február 18.   09:25

Erste kommentár Megtette! Az S&P másfél éves várakozást követően, amely időszak alatt pozitív kilátással látta el a magyar államadósság BBB- besorolását, pénteken végül...

Erste kommentár

Megtette! Az S&P másfél éves várakozást követően, amely időszak alatt pozitív kilátással látta el a magyar államadósság BBB- besorolását, pénteken végül meglépte a felminősítést. Ezzel Magyarország már két fokozattal a befektetői kategória határvonala fölött, BBB kategóriában van, stabil kilátásokkal. Ugyanakkor a hitelminősítő közleménye kihangsúlyozza, hogy szerintük az államadósság 2022-ig nagy valószínűséggel nem fog 60 százalék alá csökkenni, és ilyen szempontból a kormányzati előrejelzés kicsit optimista. Az Erste metodológia szerint az S&P hitelminősítés változásával a magyar részvény kockázati prémium is változik. Így „ceteris paribus” a részvények fair értéke néhány százalékkal emelkedik. Ráadásul a JP Morgan 14.500-ról 15.000 forintra emelte meg az OTP célárfolyamát. Így a mai napion a BUX indexben emelkedésre számítunk, amit a rövidtávú technikai kép is támogat. Mindezt annak ellenére, hogy amúgy a piacok a mai napon árván maradnak az amerikai elnökök napja miatt, hiszen ilyenkor zárva vannak a tőzsdék. A DAX index esetében oldalazásra számítunk.

Ünnepnapján sem pihenhet Trump

Egy utolsó nagyobb emelkedéssel zárták az előző hetet a tengerentúli részvényindexek. A Dow 1,7%-kal, az S&P500 1,1%-kal, a Nasdaq 0,6%-kal emelkedett. Az elnökök napját ünneplik ma az USA-ban George Washington szülinapján, így mind a részvény-, mind a kötvénypiacok zárva tartanak. Holnaptól ismét minden visszatér a régi kerékvágásba.


A kereskedelmi tárgyalások eddig egyelőre a vártnak megfelelően folynak: érdemi bejelentések nem érkeztek, ennek ellenére mindenki nagyon pozitívan nyilatkozik. A héten az USA-ban folytatják a felek, áttörés továbbra sem valószínű, inkább a március 1-jei határidő meghosszabbítása, amit Trump már többször belengetett.


A kereskedelmi tárgyalások mellett más dolga is akad az elnöknek, ugyanis tegnap kézhez kapta a Kereskedelmi Minisztérium tanulmányát az USA-ba importált gépjárművek esetleges nemzetbiztonsági fenyegetésével kapcsolatban. Erre hivatkozva tudna az USA-ba importált autókra büntető vámot kiszabni, amit főként az EU elleni intézkedésként fontolgatott eddig. Mostantól számítva 90 napja van döntést hozni, így még izgulhatnak egy darabig a nagy európai autógyártók.


Vegyesen nyilatkoztak a Fed kormányzók az idei kamatemelésekkel kapcsolatban. Ezúttal a San Franciscói Fed elnöke, Mary Daly nyilatkozta, hogy 2%-os gazdasági növekedést és 1,9%-os inflációt vár 2019-re, és ha ez valóban így lesz, akkor nem látja okát további kamatemelésnek. Eközben az atlantai Fed elnöke, Raphael Bostic egy kamatemelést tervezne 2019-re, majd még egyet 2020-ra, miután idén szerinte az USA gazdasága még trend felett növekedhet.


A várt feletti visszapattanást mutatott pénteken a Michigan Egyetem fogyasztói bizalmi indexe februárra, miután 95,5 pont lett a várt 93,7 és az előző havi 91,2 pontot követően. Ez arra enged következtetni, hogy a részleges kormányzati leállás feloldása, valamint a részvénypiacok nagyobb visszapattanása a decemberi mélyrepülés után ismét optimizmussal töltötte el az embereket. Ennek fényében érdekes lesz figyelni, hogy szintén visszapattanást láthatunk-e majd a nagyon gyenge decemberi kiskereskedelmi értékesítési adatokat követően.

Több havi csúcsot értek a pozitív nyilatkozatok

Október óta nem látott szintekre ugrottak ma az ázsiai piacok. A Shanghai index 3,1%-ot, a Nikkei 1,8%-ot, a Hang Seng pedig 1,7%-ot emelkedett ma reggel.


A jó hangulat elsődleges forrása az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások, melyről mindkét elnök nagyon pozitívan nyilatkozott, azt sejtetve, hogy sikerült közelebb jutni a megállapodáshoz. A tárgyalások a héten is folytatódnak, ezúttal az amerikai fél lesz a házigazda. Trump megismételte, hogy hajlandó a március 1-jei határidőt meghosszabbítani, amivel fellélegezhetnek a kínai exportőrök. Korábban 60 napos hosszabbításról volt szó, így májusig lenne idő lezárni a kereskedelmi tárgyalásokat.


Januárban 4%-kal csökkentek az új autó értékesítések Kínában, így „csak” 2,18 millió új személygépkocsi talált gazdára.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben