Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Infláció elhalasztva

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. február 15.   09:46

Erste kommentár Ma reggel gazdagabbak lettünk a kínai inflációs adattal, amely a nyersanyagárak csökkenésének köszönhetően a várt 1,9 százalékon való stagnálás helyett 1,7 százalékra...

Erste kommentár

Ma reggel gazdagabbak lettünk a kínai inflációs adattal, amely a nyersanyagárak csökkenésének köszönhetően a várt 1,9 százalékon való stagnálás helyett 1,7 százalékra lassult januárban. Ugyanakkor a maginfláció 1,8 százalékról 1,9 százalékra gyorsult. A kép nagyon hasonló más nagyobb gazdasági régiókhoz. Nevezetesen a monetáris unióban az inflációs nyomás folyamatosan csökken a csökkenő üzemanyagáraknak köszönhetően, és például januárban 1,4 százalékra esett a decemberi 1,6 százalékról. Az USA-ban szintén csökkenő inflációt láthatunk, hiszen ott a fő szám 1,9-ről csökkent 1,6 százalékra januárban, miközben a maginfláció 2,2 százalék körül stagnált. Ha pedig haza tekintünk, akkor itt is azt látjuk, hogy az októberi 3,7 százalékról 2,7-ra csökkent az infláció (januárban stagnált) miközben az adóhatásoktól tisztított maginfláció kismértékben növekedett (2,9-ről 3 százalékra). Vagyis az egyik oldalon még emelkedő maginflációs számokat látunk, miközben a lassulástól félünk, a csapból is ez folyik, ami valószínűleg a fogyasztás visszafogásán keresztül végül tényleg megfékezi a mélyben zajló inflációs folyamatokat, amelyet ráadásul az üzemanyagok alacsonyabb ára segít. Egy szó mint száz, ez alapján úgy tűnik, hogy a magyar folyamatok nem lógnak ki jelentősen a világban látható trendből, vagyis nem kell arra számítanunk, hogy a magyar monetáris politika elkezdene divergálni a nemzetközitől. Ennek fényében azt gondoljuk, hogy a forint jelenleg túl erős szinten tartózkodik.


A mai napon az S&P közzéteszi a hitelminősítések felülvizsgálatának eredményét. Annak ellenére, hogy pozitív kilátással vagyunk ellátva, nem várunk változtatást a BBB- besoroláson. Azt gondoljuk, hogy az év közepi felülvizsgálatnál jöhet majd a felminősítés. Különben a piac valójában már ezt árazza, azaz egy pozitív lépésnek limitált hatása lenne. Mindeközben egy kis jó hírt kaptunk a Waberer’s-től. Egyezséggel zárta a vitát a Link eladójával. A szavatossági vita lezárásaként 2,5 millió eurót kap a cég, ez 45 forint részvényenként. A mai napon eséssel kezdett mind a DAX, mind a BUX index. Napközben valamiféle fordulatot kellene látnunk ebben, azaz az indexnek meg kellene indulnia észak felé.

Optimista az év második felére az Nvidia

Jórészt ledolgozták a rendkívül gyenge kiskereskedelmi adat hatására elszenvedett visszaesést tegnap a vezető amerikai indexek, azonban a kereskedés végén ismét előjöttek az eladók. A Dow végül 0,4%-kal, az S&P500 0,3%-kal esett vissza, míg a Nasdaq 0,1%-kal emelkedett. A tegnapi nap folyamán több elemzőház is megkérdőjelezte a most publikált kiskereskedelmi adatok hitelességét, miután az online értékesítések kifejezetten gyenge képet mutattak az adatok szerint, ami ellentmond több nagy kiskereskedő korábbi beszámolójának. Emellett pusztán a nagyon kiugró visszaesés miatt is kérdőre vonták a statisztikai hivatalt, így a piac egyelőre nem tulajdonít kiemelt jelentőséget ennek az egy rossz adatnak.


A korábbi profit warningnak megfelelő számokat közölt az Nvidia a tavalyi negyedik negyedévre, ami 2,2 milliárd dolláros árbevételen (-27% év/év) 0,80 dolláros tisztított EPS-t jelent. A vállalatot egyszerre sújtotta az idei év második felében a kriptodeviza piac összezuhanása és a végfelhasználóknál felhalmozódott készletek emelkedése, ami miatt az elmúlt két negyedév rendkívül gyengére sikeredett. Még a most kezdődött negyedévre is gyenge számokat vár a vállalat, év/év alapon 20%-os árbevétel-visszaeséssel számol. Ez 2,2 milliárd dollárnak felel meg, ami kismértékben elmarad a 2,3 milliárd dolláros konszenzustól. Az év hátralevő részére azonban kifejezetten erős várakozást fogalmazott meg a cég, ugyanis az első negyedéves 20%-os visszaesést követően azt várja, hogy a teljes évi árbevétel nagyjából meg fog egyezni, illetve talán kissé alacsonyabb lesz a 2018-as naptári évinél. Ebben a volatilis iparágban ezt az előrejelzést még korántsem érdemes készpénznek venni, mindenesetre pozitívum, hogy a félvezetőgyártók többségéhez hasonlóan hamarosan fordulatot lát már a cég. Erre a hírre 5%-kal emelkedtek a részvények piaczárás után.


A vártnál minimálisan jobb első gazdasági negyedéves eredményt tett közzé tegnap az Applied Materials, amely a félvezetőgyártáshoz szükséges berendezéseket állít elő. Mindez 3,75 milliárd dolláros árbevételen 0,81 dolláros EPS-t jelent, a tavalyi 1,06 dollárt követően. A vállalatnak nem tett jót, hogy a félvezetőszektorban több nagyobb szereplő a beruházások visszavágásáról döntött az utóbbi hónapokban, ami a mostani negyedéves előrejelzéseken is meglátszik. A vállalat a második gazdasági negyedévre 3,33-3,63 milliárd dollár közötti árbevételt vár, miközben a konszenzus a sáv tetejét várta. A szektorban a vállalatok többsége 2019 második felétől már pozitív fordulatra számít, ami az Applied Materials-nak is kedvezhet. Az árfolyam 2%-kal esett piaczárás után.


Mind a Képviselőház, mind a Szenátus megszavazta az újabb kormányzati leállás elkerüléséhez szükséges költségvetési tervezetet, így most az elnökön a sor, hogy aláírja azt. A Trumphoz közeli források szerint ezt meg is teszi a mai nap folyamán, azonban a mexikói határra tervezett falról ezzel együtt sem hajlandó lemondani. Azt tervezi, hogy nemzeti vészhelyzetre hivatkozva 6 milliárd dollárt átcsoportosít a védelmi minisztérium költségvetéséből a falra, illetve további 600 milliót még máshonnan. Ez azonban hosszas jogi vitákba torkollhat.

Kínában is eltűnt az infláció

Rossz hangulatban, a növekedési félelmek újbóli előtérbe kerülésével csökkentek az ázsiai piacok. A Nikkei 1,1%-ot, a Shanghai index 1,6%-ot, a Hang Seng pedig 1,9%-ot csökkent.


Januárban a kínai infláció a várt 1,9%-os stagnálás helyett 1,7%-ra csökkent. A termelői árindex pedig mindössze 0,1% lett, vagyis a termelői árak lényegében stagnáltak az előző évhez képest. Főként a nyersanyagárak csökkentek (1,6%), ami lehúzta a teljes indexet.


A kiszivárgott információk szerint nem hoztak jelentős előrelépést a héten zajló amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások. Azonban a legfontosabb megbeszélésre, a kínai elnökkel való találkozóra még nem került sor, így az még hozhat előrehaladást.


Ismét, ezúttal már harmadik alkalommal maradhat el az áfa emelés Japánban. 8%-ról emelnék 10%-ra az áfát, azonban a legutóbbi 3 százalékpontos áfa emelés jelentősen visszavetette a lakossági fogyasztást és gazdasági növekedést, így vonakodnak az újabb lépéstől és elképzelhetőnek tűnik, hogy az eredetileg tervezett április helyett csak októbertől emelik meg az áfát.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon negatív hangulat uralkodott ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben