Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Gyenge német, erős magyar GDP

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. február 14.   09:19

Erste kommentár A mai nap a GDP-k napja. Míg Japánban a vártnak megfelelően 1,4 százalékkal bővült a GDP, addig a németeknél az autóipar gyengélkedésének köszönhetően negyedév per negyedév...

Erste kommentár

A mai nap a GDP-k napja. Míg Japánban a vártnak megfelelően 1,4 százalékkal bővült a GDP, addig a németeknél az autóipar gyengélkedésének köszönhetően negyedév per negyedév stagnált, azaz 0 százalék volt a növekedés. Ez év per év alapon 0,6 százalékos bővülést jelent a várt 0,7 és az előző negyedévi 1,1 százalékos értékekkel szemben. Annak ellenére, hogy Németország Magyarország legnagyobb export piaca, a magyar GDP még gyorsulni is tudott a harmadik negyedévi 4,9 százalékról, és 5 százalékkal tudott növekedni, ami a fentiek értelmében egy kisebb (vagy nagyobb) csoda. Ezzel megelőztük Romániát (4,1 százalék) és a befékező Szlovákiát (3,6 százalék). A várakozásoknál jobb magyar GDP adat valószínűleg a piaci szolgáltatások felfutásának köszönhető.


A mai napon a DAX indexben további emelkedés valószínű, és a rövidtávú technikai kép alapján a reggeli negatív kezdés ellenére is emelkednie illene a BUX indexnek a nap végére. Pl. az OTP célárfolyamát a Morgan Stanley a korábbi 13.200 forintról 13.500 forintra emelte.

Meglepően jó előrejelzés a Cisco-tól

Egyelőre nem tud elszakadni a 200 napos mozgóátlagtól az S&P500 index, miután a tegnapi napközbeni kisebb emelkedést végül nagyrészt visszaadta az utolsó órában. Ezzel együtt is 0,3%-os emelkedéssel zárt, míg a Dow 0,5%-kal, a Nasdaq pedig 0,1%-kal emelkedett. A határidők ma hajnalra ismét zöldbe borultak, miután az ügyhöz közel álló források szerint Trump 60 nappal tolhatja ki azt a március 1-én lejáró határidőt, amelynek lejártát követően 25%-ra növelné 200 milliárd dollárnyi kínai importárura jelenleg kivetett 10%-os vámot.


A vártnak megfelelő számokat közölt a Cisco a gazdasági második negyedévre, miután 12,5 milliárd dolláros árbevételen (+4,7% év/év) 0,73 dolláros tisztított EPS-t ért el. A most kezdődött negyedévre 4-6%-kal növekvő árbevételt vár a cég, ami meghaladja a 3%-os konszenzust. Emellett 64-65% közötti bruttó marzsot vár a cég, ami szintén meghaladja a konszenzust (64%), és akár javulás is lehet a mostani 64,1%-ot követően. Maga a vállalat vezérigazgatója is csodálkozását fejezte ki azon, hogy a mostani bizonytalanabb gazdasági környezet nem igazán hatott a cég üzletmenetére eddig, ami azt mutatja, hogy IT infrastruktúrába továbbra is rendületlenül ruháznak a cégek. A hírekre 4%-kal emelkedett a részvényárfolyam piaczárás után.


Tovább nőtt az USA költségvetési hiánya a 2018. október-decemberi időszakban, miután a bevételek stagnáltak év/év alapon, miközben a kiadások továbbra is emelkedtek. Ezzel összességében 319 milliárd dollár lett a költségvetési hiány a negyedévben, ami 42%-os növekedés az előző év azonos időszakához képest. A GDP arányosan egyre növekvő költségvetési hiánynak, ami 2018-ban már 4%-ot ért el, valamikor véget kell vetni, ugyanis ez lassan megkérdőjelezheti az amerikai államadósság fenntarthatóságát.

60 nap haladékot kapott Kína

A pozitív hírek és adatok ellenére nem volt érdemi árfolyam reakció az ázsiai tőzsdén. A Hang Seng 0,3%-ot, csökkent, a Nikkei stagnált, a Shanghai index pedig 0,2%-ot emelkedett.


Újabb részletek jelentek meg a kereskedelmi tárgyalások elhúzódásáról, az új hírek szerint Trump 60 nappal hosszabbítaná meg a tárgyalások határidejét, így március 1. helyett május elejéig lenne idejük a feleknek megállapodni a kereskedelmi kapcsolatokról. Ez elsősorban a kínai félnek kedvezőbb, hiszen nekik lenne több vesztenivalójuk, ha 200 milliárdnyi termékre 10%-ról 25%-ra emelnék a vámot. Ez egyúttal azt is jelzi, hogy Trump úgy látja, van értelme a tárgyalásoknak, történtek előrelépések.


Januárban a kínai export dollárban számítva 9,1%-kal bővült a várt 3,3%-os csökkenés helyett. Az import pedig csak 1,5%-kal csökkent a várt 10,2%-os beszakadás helyett. A külkereskedelemre egyrészt pozitív hatással volt, hogy pozitív hírek uralták a kereskedelmi tárgyalásokat, ami növelte az üzleti bizalmat. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az év eleji adatok mindig nagyon volatilisek a kínai újév miatt, így elképzelhető, hogy a kiugró januárt egy gyengébb február követi majd.


Az előzetes adatok szerint a negyedik negyedévben a japán GDP a várakozásoknak megfelelően 1,4%-kal bővült. A bizonytalan nemzetközi környezet ellenére erőteljes volt a privátszektor beruházásaink hozzájárulása a növekedéshez, a beruházások 2,4%-kal múlták felül az előző negyedévi értéket, az import pedig 2,7%-os negyedéves növekedést tudott felmutatni.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben