Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jó hangulat

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. február 13.   09:24

Erste kommentár Továbbra is jó a hangulat a részvénypiacokon, amit a lassan csordogáló pozitív hírek is segítenek. Nevezetesen, hogy Xi kínai elnök pénteken csatlakozik a tárgyaló...

Erste kommentár

Továbbra is jó a hangulat a részvénypiacokon, amit a lassan csordogáló pozitív hírek is segítenek. Nevezetesen, hogy Xi kínai elnök pénteken csatlakozik a tárgyaló küldöttséghez. Trump pedig akkor találkozik a kínai elnökkel, ha a tárgyalások már előrehaladottak. Ráadásul az USA elnöke azt is elmondta, hogy a március elseje nincs kőbe vésve. Ha a jó esélyt lát a megállapodásra, akkor nem feltétlenül vezeti be az USA a magasabb és új vámokat. Ennek örülnek a piacok.


Itthon közben a maginfláció 3,2 százalék lett, de adóhatásoktól szűrt érték 2,9-ről 3 százalékra emelkedett csak. Azaz a valós inflációs folyamtok nem olyan erősek, mint első látásra tűnnek. Ráadásul Matolcsy lesz megint a jegybankelnök, ami azt sugallja, hogy továbbra is marad a relatíve laza monetáris politika. Ráadásul importált dezinflációra számítunk az EU-ból. Mindez így együtt azt sugallja számunkra, hogy újra gyengülésnek kellene indulnia a forintnak a 318-as szint környékéről.


Az OTP, a Richter és a MOL technikai képe jól néz ki. Komoly támaszszintek környékéről fordultak az árfolyamok, így a BUX is tovább emelkedhet. A DAX szintén komoly technikai fordulatot hajtott végre, s ma folytathatja az emelkedést.

Továbbra is középpontban az infláció

Pozitív hangulat uralkodott tegnap az amerikai tőzsdéken, a Dow és a Nasdaq 1,5%-kal, az S&P500 1,3%-kal került feljebb. Utóbbi index ezzel ismét elérte 200 napos mozgóátlagát, érdekes lesz figyelni, hogy sikerül-e ezúttal a nevezetes szint felé kapaszkodni. Amennyiben igen, úgy 2.815 pontig nem lenne érdemi akadály a további emelkedés előtt. Erre egyelőre megvan az esély, mivel a határidős indexek 0,5% körüli pluszba emelkedtek piaczárást követően, miután Trump nyitottnak mutatkozott arra, hogy kitolja a március elsején bevezetni tervezett magasabb importvámokat Kína ellen.


Két régiós Fed elnök is arról beszélt tegnap, hogy nincs jele erős inflációs nyomásnak az USA-ban, ezzel az amerikai jegybank továbbra is megteheti azt, hogy kivár az esetleges kamatemelésekkel. Eközben ráadásul a gazdasági növekedés üteme is várhatóan visszaesik valamekkora mértékben az adóreformok pozitív hatásának halványulása, külső keresleti sokkok és a szigorúbb pénzügyi kondíciók miatt. Ez pedig továbbra is kordában tarthatja az árszínvonal emelkedését. Friss adatok ezzel kapcsolatban a mai napon látnak napvilágot, ahol a konszenzus azt várja, hogy a maginflációs mutató 2,1%-ra lassult januárban a korábbi 2,2%-ról. Ez a felállás (nagyjából trendszerű gazdasági növekedés, mérsékelt inflációs nyomás) pedig továbbra is kedvez a tengerentúli részvénypiacnak, ahogyan azt eddig az idei évben láthattuk is.


Ugyan elmaradtak a várakozásoktól az Activision Blizzard számai a negyedik negyedéves gyorsjelentésben, de a piac végül pozitívan értékelte, hogy a játékkészítő igyekszik reagálni a megváltozott piaci környezetre. A negyedik negyedéves árbevétel 2,8 milliárd dollár lett a várt 3 milliárd dollárral szemben, ezen 2,10 dolláros tisztított EPS-t ért el a cég a várt 2,53 dollárral szemben. A most kezdődött negyedévre csupán 1,2 milliárd dolláros árbevételt vár a cég szemben az 1,5 milliárd dolláros konszenzussal, míg a 2019-es év egészére 6,3 milliárd dollárt szemben a 7,3 milliárd dolláros konszenzussal. A gyenge várakozásra már számított a piac a versenytársak gyenge jelentése után, ami miatt már korábban büntették az árfolyamot. A vállalat közben azt is bejelentette, hogy alkalmazottainak 8%-tól megválik, viszont kulcsfontosságú játékfejlesztőinek számát 20%-kal növeli. Ezzel igyekszik reagálni arra a trendre, hogy egyre kevesebben veszik meg a boltokban a számítógépes játékokat, helyette inkább online játszanak ingyenes játékokkal, itt azonban bizonyos kiegészítőkre, fejlesztésekre fizetnek az adott játék gyártójának. Ezt az üzleti modellt kéne sikerre vinnie a cégnek. A jelentést követően 3%-kal emelkedett az árfolyam, mivel a rossz hírek már több mint be voltak árazva a jelentés előtt.

Trump megkegyelmezhet Kínának

A kereskedelmi háborúval kapcsolatos pozitív fejleményekre ugrottak ma az ázsiai részvényindexek. A Shanghai index 2,1%-ot, a Nikkei 1,3%-ot, a Hang Seng pedig 1,2%-ot emelkedett.


Trump bejelentette, hogy rugalmasan fogja kezeli a március elejei határidőt és amennyiben úgy látja, hogy közeleg a kereskedelmi megállapodás Kínával, akkor nem fogja megemelni a vámokat. A lépés abszolút logikus, de erre való explicit utalás most hangzott el először az elnöktől. A rugalmasságot indokolja, hogy ha jövő hónap elején ténylegesen 10%-ról 25%-ra emelnék 200 milliárd dollárnyi kínai terméknek a vámját, az jelentősen visszavethetné a kereskedelmi tárgyalásokat, miközben a két elnök várhatóan márciusban fog találkozni, hogy megvitassák a még hátralévő vitás kérdéseket.


Közben tovább folynak a középszintű egyeztetések az USA és Kína között és váratlanul a kínai elnök Xi Jinping is bejelentette, hogy pénteken részt vesz a találkozón, ami annak a jele lehet, hogy az álláspontok közeledtek egymáshoz.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacok a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben