Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A Commerzbank pozitív, a BNP negatív meglepetést okozott eredményével - Európa Best Of

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2014. február 13.   11:17

Meg nem nevezett források szerint a spanyol kormány több bankkal, köztük a Banco Santander-rel és a Banco Bilbao-val is egyezkedik kb. 3,5 milliárd eurós veszteségleírásról. Az állam képviselői tegnap ismertették a javaslatot a bankokkal, melyek nyolc olyan autópálya építést finanszíroztak, ahol végül becsődölt az kivitelező. A kormány azt...


Meg nem nevezett források szerint a spanyol kormány több bankkal, köztük a Banco Santander-rel és a Banco Bilbao-val is egyezkedik kb. 3,5 milliárd eurós veszteségleírásról. Az állam képviselői tegnap ismertették a javaslatot a bankokkal, melyek nyolc olyan autópálya építést finanszíroztak, ahol végül becsődölt az kivitelező. A kormány azt szeretné, hogy a bankok vállalják a veszteséget, mert szeretnék befejezni a 364 mérföldnyi beruházást. Egy 1972-es törvény szerint az államnak kell megtérítenie a befektetők felé fennálló tartozásokat, amennyiben az autópálya építés csődbe megy.
A Bayer ma jelentette be, hogy az új, alacsony dózisú átlátszó fogamzásgátló tapaszát engedélyezték az EU hatóságai. Így megnyílt a tér, hogy a nemzeti hatóságok is engedélyezzék a hetente egyszer használandó tapaszt, amelynek hatóanyaga gestodene/ethinylestradiol. Három hét használatot követően egy tapaszmentes hét következik az ezt használó hölgyek esetében. Habár a hír pozitív, hatalmas jelentőséget nem tulajdonítunk neki.
Jelentősen elmaradt a BNP Paribas eredménye a várakozástól, amit az okozott, hogy 1,1 milliárd dollárt (807 millió eurót, részvényenként 65 euró centet) céltartalékolt amerikai jogi költségekhez kapcsolódóan, így az adózott eredmény csak 127 millió euró lett, szemben a várt 1.020 millió eurós várakozással. A társaság változatlanul 1,5 eurós részvényenkénti osztalék kifizetésre tett javaslatot, ami alacsonyabb a várt 1,75 eurónál. A negatív hatást némileg enyhítheti, hogy 2016-ra 10%-os saját tőke arányos nyereséget (ROE) vár a BNP, míg az elemzői várakozás ennél visszafogottabb, 9,15%, igaz erre már csak 4 elemző adott előrejelzést. A Bázel III szerinti CET1 tőkemegfelelés 10,3%-ra csökkent a szeptemberi 10,8%-ról, amiben nagy szerepe lehet a negyedév során végrehajtott akvizíciónak (a BNP Paribas megvette a BNP Paribas Fortis 25%-át a belga államtól).
Vártnál kedvezőbb negyedik negyedéves eredményt publikált a Commerzbank. Az adózott eredmény 64 millió euró lett, ami meghaladta a Bloomberg 23,3 millió eurós konszenzusát és a Commerzbank saját gyűjtésű 5 millió eurós konszenzusát is. A nettó kamatjövedelem 1.680 millió euró lett, ami meghaladta az elemzői várakozások maximumát is. A rossz hitelek miatti céltartalékolás 451 milliós terhet jelentett, ami gyakorlatilag a legoptimistább várakozásnak felel meg. Ebből 317 millió euró kötődik az NCA szegmenshez, ami a hajózási üzletágat, a kereskedelmi ingatlanokat és az állami szektor finanszírozását foglalja magában. A nettó díjbevétel 775 millió euró lett, kissé gyengébb, mint a várt 787 millió euró. A nettó kereskedési jövedelem 302 millió euró veszteséget mutatott, ami lényegesen gyengébb, mint a várt +79 millió eurós várakozás. A működési költség 1.688 millió euró lett, ami kedvezőbb, mint a várt 1.734 millió euró. Ennek egyik fő oka, hogy a vállalatnál a korábban tervezettnél gyorsabb ütemben haladnak a létszámleépítéssel. Az adózás előtti eredmény a várt 39 millió euróval szemben 89 millió euró volt. Az adók 7 millió eurót tettek ki, míg a várakozás 9 millió euró volt. A 64 millió eurós adózott eredmény nem csak a várakozásnál, de az előző évi veszteségnél (726 millió euró) is lényegesen jobb. A bank bejelentette, hogy felgyorsítja az NCA szegmens eszközeinek leépítését, és 2016-ra 75 milliárd euróra tervezik csökkenteni az üzletág eszközállományát az eredeti 93 milliárd euróról. Ebben az is segíti a társaságot, hogy 2013-ban a vártnál gyorsabban haladtak az eszközök leépítésével. Az eszközleépítés főleg a Németországon kívüli eszközöket érinti, így a Németországhoz kötődő kitettség aránya emelkedik. A Commerzbank a várakozásoknak megfelelően nem fog osztalékot fizetni. A bank vezetősége magasabb üzleti tevékenységre számít, ugyanakkor az alacsony kamatszint alacsonyan tarthatja a kamatmarzs nagyságát is, ami negatívan hat az eredményre. 2014-ben a céltartalékolás (LLP) a 2013-as szint alatt lehet, ami pozitív, ugyanakkor a hajózási üzletág esetében az LLP nagysága változatlan maradhat. A Bázel III szerinti CET1 tőke megfelelési rátára vonatkozó várakozást a 9% fölötti értékről 10% fölé növelte a Commerzbank, ami javítaná a bank tőkemegfelelését és stabilitását is. A vártnál jobb eredmény hatására pozitív árfolyam reakcióra számítunk ma.
A Deutsche Bank 2.500 fősre bővíti egyik berlini irodáját, ez azonban nem feltétlenül jelenti új munkavállalók felvételét, hiszen a bank a város más részeiből is az új épületkomplexumba költözteti az alkalmazottakat. A fejlesztés régi irodaépületek felújítását és egy új épület felépítését tartalmazza, ami várhatóan 2016-ra fejeződik be.
A Fiat érdekeltségébe tartozó Chrysler 700 millió kanadai dolláros támogatásra számít a kanadai kormánytól, amiért bővíti gyártókapacitásait, ugyanakkor valószínűtlen, hogy ekkora támogatást kapjon, mivel a támogatási alap mérette 500 millió kanadai dollár, amin ráadásul több autógyártónak kell osztoznia. Ha sikerülne állami támogatást szereznie a Chryslernek, az mindenképpen pozitív hír lenne.
A Lufthansa kötelékébe tartozó Germanwings vezérigazgatója egy interjúban elmondta, hogy sikeres volt a cég stratégiája, nevezetesen a rövidtávú utak Lufthansa csoporton belüli átcsoportosítása a Germanwings-be, hiszen a veszteségek 90 millió euróval csökkentek tavaly azután, hogy a második félévtől 90 repülőgép került át a fapados légitársasághoz. A vállalat március 13-án teszi közzé negyedéves eredményét. A hír pozitív, de nem meglepetés, és nincs jelentős hatással a Lufthansa árfolyamára.
Az Európai Unió jóváhagyta, hogy a Thyssenkrupp visszavásárolja az olasz Acciai Speciali Terni (AST) acélüzemet és a magas minőségű ötvözeteket gyártó VDM üzemet az Outkumpu-tól. A cégek összeolvadása nem vet fel versenyjogi aggályokat, mert az összefonódással létrejött vállalkozásnak továbbra is számos versenytárssal kell szembenéznie.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben