Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Demográfiai robbanás?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. február 11.   09:54

Erste kommentár Tegnap Orbán Viktor az évértékelő beszédében jelentős szociálpolitikai intézkedéseket jelentett be. Persze az ördög a részletekben rejlik, de úgy látjuk, hogy a tervezett lépések...

Erste kommentár

Tegnap Orbán Viktor az évértékelő beszédében jelentős szociálpolitikai intézkedéseket jelentett be. Persze az ördög a részletekben rejlik, de úgy látjuk, hogy a tervezett lépések alkalmasak a szülési kedv növelésére. Ugyanakkor az ilyen intézkedések hatását nehéz megbecsülni. Például Lengyelországban az 500 zlotyi explicit pénzjuttatás gyerekenként ugyan növelte a fertilitási rátát, de a népességfogyást nem tudta megállítani. Nyilván a népességfogyás megállításában a bölcsődei férőhelyek számának növelésén túl az ellátó rendszerek javítása is fontos (lenne). Ugyanakkor egyelőre úgy tűnik, hogy az intézkedéscsomag nem fog túlzott terhet okozni a költségvetésnek. Például a 10 millió forintos támogatott hitel a 40 év alatti hölgyek esetében a házasságkötés alkalmából, mintegy 30 milliárd forintra rúghat az első évben, ami kevesebb, mint a költségvetés 0,1 százaléka. Ugyanakkor a nagyszülők jogosultsága a gyedre akár még pozitív is lehet a költségvetés számára, hiszen a nagyszülők sok esetben nyugdíjasok, míg a dolgozó szülő adóbevételeket generál a költségvetésnek. A részvénypiacra egyelőre sem költségvetési oldalról, sem hitelezési oldalról nem látunk komolyabb hatást.


Mindeközben a piacokon komoly eladási hullámot láthattunk, amit elsősorban a növekedési kilátások körüli romlás okozott. A DAX átesett a korábbi kitörési szinten, miközben az amerikai piacok lefordultak a 200 napos mozgóátlagokról. Kétnapos esést követően kissé túladottá vált a DAX index, így nem meglepő, ha megpróbálja letesztelni a 11.000 pont körüli szintet a mai napon. A BUX is jelentőset esett. A támaszszint picivel 39.000 pont alatt van, tehát ha meg is próbál emelkedni a mai napon (jó esély van rá), akkor is valószínűleg folytatni fogja a csökkenést az elkövetkező napokban.

Nőtt az újabb kormányzati leállás esélye

Kis elmozdulással zárták a pénteki napot a vezető amerikai részvényindexek. A Dow 0,3%-kal esett vissza, míg az S&P500 0,1%-kal, a Nasdaq pedig 0,2%-kal emelkedett.


Szombaton ismét zátonyra futottak a tárgyalások a demokraták és republikánusok között a mexikói határra tervezett fal finanszírozásával kapcsolatban, ezzel érdemben nőtt az esélye annak, hogy a február 15-i határidő lejártát követően ismét leállhat az amerikai hivatalok többsége. Ez a héten azért még változhat, ugyanis Trump népszerűsége megsínylette a leállást, így neki nagyon is az lenne az érdeke, hogy megállapodjanak a felek.


Nem akar lemaradni az USA Kínával szemben a mesterséges intelligencia terén folytatott kutatásokban, aminek nyomán belső források szerint hamarosan új elnöki rendelet írhat alá Donald Trump. Ebben arra szólíthatja fel az amerikai szerveket, hogy priorizálják a mesterséges intelligencia használatát kutatás-fejlesztési tevékenységük során.


Miután az Apple már nem publikálja azt, hogy pontosan mennyi okostelefont adott el egy adott negyedévben, felértékelődtek az IDC piackutató intézet negyedéves adatsorai, amelyben az eladott okostelefonok darabszámának márkánkénti eloszlását publikálják. Az intézet szerint az Apple 20%-kal kevesebb okostelefont szállított 2018 utolsó negyedévében Kínába, mint egy évvel korábban, miközben maga a piac „csupán” 10%-kal zsugorodott. A Huawei eközben 23%-kal növelte kínai szállításait, tehát masszívan tovább növelte piaci részesedését. Az IDC szerint 2019-ben nem túl rózsásak még az okostelefonpiac kilátásai, ugyanis a már 5G-s telefonok a teljes piac elenyésző hányadát fogják kitenni, ami egy új növekedési motort jelenthet.

Jó hangulatban, de visszafogott költekezéssel indult az év

A kínai újévet követően ma ismét kinyitott a shanghai tőzsde, mely jóval átlag fölötti forgalom mellett 1,5%-os emelkedéssel indította a disznó évét. A Hang Seng, mely már pénteken is nyitva volt, 0,3%-ot emelkedett. Ma sem volt teljes az ázsiai piacok aktivitása, ugyanis Japánban az államalapítást ünneplik, így a tokiói tőzsde várva tartott.


149 milliárd dollárt költöttek a kínaiak az elmúlt héten éttermekre és vásárlásra a kínai kereskedelmi minisztérium közlése alapján. Ez 8,5%-os növekedést jelent a tavalyi újévi szezonhoz képest, de még így is a leglassabb növekedést jelenti 2011 óta. A lassulás nem tekinthető igazán meglepőnek, hiszen a GDP és a kiskereskedelmi forgalom mellett az ünnepi vásárlások növekedése is évről-évre lassul. Óriási növekedést értek el ugyanakkor a makaói kaszinók, a Kínából érkező turista forgalom a héten elérte a 900 ezer főt, ami 26%-os növekedést jelent a tavalyi évhez képest.


Trump bejelentette, hogy február 27-28-án Hanoiban találkozik Észak-Korea vezetőjével, Kim Dzsongunnal. A találkozó fő témája várhatóan az észak-korai atomfegyverek leszerelése lesz majd. Korábban olyan híreket is lehetett hallani, hogy Trump a vietnámi találkozón a kínai elnökkel fog tárgyalni a kereskedelmi kapcsolatokról, ez azonban most már meglehetősen valószínűtlennek tűnik.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a negatív, az európaiak a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben