Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

"Vérengzés” a tőzsdéken

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. február 8.   09:33

Erste kommentár Az Európai Bizottság jelentősen visszavágta a GDP növekedési kilátásokat a monetáris unióban. A korábbi 1,9 százalékkal szemben már csak 1,3 százalékos növekedést...

Erste kommentár

Az Európai Bizottság jelentősen visszavágta a GDP növekedési kilátásokat a monetáris unióban. A korábbi 1,9 százalékkal szemben már csak 1,3 százalékos növekedést lát az idei évre, ami elsősorban az olasz gazdaság gyengélkedésének köszönhető. Olaszország 1,2 helyett csak 0,2 százalékkal növekedhet. Ez szerintünk egy jóindulatú előrejelzés, hiszen a beszerzési menedzser index már jó ideje a gazdaság zsugorodását jelentő 50 pont alatti tartományban van. A német gazdaság, amely esetében az 50 pont felszínét karcolgatják a különböző beszerzési menedzser indexek, szintén jelentősen lassabban, a korábban várt 1,8 százalék helyett 1,1 százalékkal növekedhet idén. Így a DAX visszaesett a 11.000 pontos támaszszint környékére, és ha a mai napon áttöri azt, akkor akár a 10.100 pont körüli szintig is eshet.


Amerikában még jobban aggódnak a lassulás miatt. A Fed leginkább galamblelkű tagja, James Bullard szerint a jelenlegi alapkamat szint már inkább restriktív jellegű, de még nem tartja szükségesnek a kamatcsökkentést. Lehet, hogy megváltozik majd a véleménye, ha március 1-jén nem írják alá az amerikai-kínai kereskedelmi egyezményt, aminek megnövekedett az esélye azután hogy a Fehér Ház tanácsadója, Kudlow szerint távol vannak még a megállapodástól. Az elnök valószínűleg nem fog március 1. előtt találkozni kínai partnerével. Mindezek ellenére folytatódnak a miniszteri szintű tárgyalások. Ez és az európai aggodalmak az amerikai piacot sem kímélték, de a csökkenés nyilván jóval kisebb mértékű volt.


Itthon Orbán Viktor vasárnapi évértékelő beszédében várhatunk részleteket a gazdáság-élénkítő csomaggal kapcsolatban, amely segítene elkerülni, vagy legalábbis tompítani a centrumból érkező gazdasági lassulás negatív hatásait. A forint ennek ellenére tovább gyengülhet azután, hogy a 20-30 napos mozgóátlagokat elérte, s itt megpihen egy rövid időre (pár nap).


A BUX index esetében is csökkenésre számítunk, sőt az elkövetkező napokban akár a 39.000 pont környékére is eshet, hogy remélhetőleg egy méretes csészének a fülét hozza létre az elkövetkező hetekben, amelyből remélhetőleg egy fölfelé bekövetkező elmozdulás fog jönni.

Ismét előtérbe került a kereskedelmi háború

Csökkenés jellemezte tegnap az amerikai tőzsdéket. Az S&P és a Dow is 0,9%-ot csökkent, utóbbi a 25.000 pontos szintet is visszatesztelte a kereskedésben, a Nasdaq pedig 1,2%-ot csökkent.


A Fehér Ház tanácsadója, Larry Kudlow tegnap azt nyilatkozta, hogy jelentős távolság van az amerikai és a kínai álláspontban a kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatban. Közben ettől függetlenül a CNBC is arról tudósított, hogy a két elnök mégsem találkozik március 1-jét megelőzően, vagyis nem tudják a vitás kérdéseket határidőre rendezni, ami azt is magával hozhatja, hogy március elején újabb Kína ellenes vámok lépnek életbe. Eddig is lehetett tudni, hogy főként a szellemi jogok tekintetében távol állnak az álláspontok egymástól, de ezzel együtt is negatív fordulatot jelentenek az új hírek. Mindenesetre továbbra is úgy tűnik, hogy a kereskedelmi kapcsolatokról szóló következő tárgyalást jövő héten az eredeti terveknek megfelelően miniszteri szinten megtartják.


James Bullard, a Fed szavazó tagja szerint már a jelenlegi monetáris politikai kondíciók is enyhén restriktív jellegűek és a jegybanknak nagyobb figyelmet kéne fordítania az idei évre várható lassulásra és a gyenge inflációra. Azonban azt ő is leszögezte, hogy nincs szükség a kamatok csökkentésére. Bullard az egyik leginkább galamb mentalitású, vagyis a lazább monetáris politika híve a Fed-en belül.


2009 májusa óta nem látott mértékben, 4,1 bázisponttal esett a 3 hónapos dollár Libor kamata. Ez arra utalhat, hogy a piaci szereplők egy része már nem csak a kamatok tartására számít, hanem elképzelhetőnek tart akár egy kamatcsökkentést is.


A Bank of America bejelentette, hogy 2,5 milliárd dollárral 22,5 milliárd dollárra növeli június 30-ig életben lévő részvény visszavásárlási programját. A bejelentésre elhanyagolható mértékű pozitív árfolyam reakció volt tapasztalható.


Megzsarolták Jeff Bezost, az Amazon alapítóját és egyben a Washington Post tulajdonosát. A National Enquirer nevű bulvárlap fenyegette meg, hogy nyilvánosságra hozza a Lauren Sanchez médiaszeméllyel való kapcsolatát. Bezos nem engedett a zsarolásnak és inkább maga hozta nyilvánosságra a számára elküldött anyagokat. Bezos felvetette annak a lehetőségét, hogy az egész mögött politikai indítatás húzódik meg, hiszen míg az ő érdekeltségébe tartozó Washington Post erősen Trump kritikus és például sokat foglalkoztak a meggyilkolt szaúdi újságíró, Dzsamal Hasogdzsi esetével, addig a National Enquirer és kiadója egyértelműen Trump pártinak számít.

30 milliárd dolláros plusz terhet kaphat a kínai gazdaság

A shanghai tőzsde továbbra is zárva tart az újévi ünnepség miatt. Viszont a hongkongi tőzsde ma már ismét kinyitott, és bár napközben jelentősebb esés is látható volt, zárásra csak 0,2%-ot csökkent az index értéke. A japán Nikkei viszont lényegesen nagyobbat, 2%-ot csökkent. Holnaptól visszatér minden a rendes mederbe, hiszen a shanghai tőzsde is újra kinyit majd.


A mai ázsiai kereskedésre rányomta a bélyegét, hogy elképzelhetőnek tűnik, hogy március elejére nem sikerül megállapodni a kereskedelmi kapcsolatokról. Ebben az esetben pedig március elején 200 milliárd dollárnyi USA-ba irányuló kínai exportot 25%-os vámmal sújtanának a jelenlegi 10%-os vám helyett.


Kamatcsökkentés lehetőségére utaló kijelentést tett az ausztrál jegybank elnöke, pedig a jelenlegi 1,5%-os kamat már így is rekord alacsonynak számít. A további kamatcsökkentést a céltól elmaradó infláció és a növekvő munkanélküliség indokolná.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon negatív hangulat uralkodott ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben