Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megállt a Fed

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. január 31.   09:39

Erste kommentár Emelkedtek az amerikai piacok a Fed jegyzőkönyvre. Ugyanis kikerültek belőle a további szigorításra utaló mondatok, és helyette az adatok figyelésére és az azok alapján való döntésre...

Erste kommentár

Emelkedtek az amerikai piacok a Fed jegyzőkönyvre. Ugyanis kikerültek belőle a további szigorításra utaló mondatok, és helyette az adatok figyelésére és az azok alapján való döntésre vonatkozó mondatok vették át a helyet. Ez teljesen összhangban van a korábbi nyilatkozatokkal. Ennek ellenére beleadtak a dollárba, és a forintot is megvették a hírre. A külföldi befektetők nagyon belehittek a szétváló monetáris politikákba. Nevezetesen, hogy az USA és az EU inkább a lazább pálya felé mozdul el, miközben Magyarország a szigorúbb pálya felé mozog. Pedig szerintünk az MNB lazább irányba mutató politikája akkor sem fog változni, ha netán nem Matolcsy György marad március 4-e után a jegybankelnök. Ez ellen amúgy az emelkedő infláció hatna, de például a tegnapi, a várakozásoknál alacsonyabb német infláció (1,4 százalék a várt 1,6-tal szemben a korábbi 1,7 százalékról) is azt mutatja, hogy az Európából importált infláció is inkább visszahúzza majd a magyart. Ráadásul az MNB már jóval korábban komoly mozgásteret kreált magának azzal, hogy az inflációs céltartományt 3 +/- 1 százalékra állította be. Vagyis, abszolút semmi sem sürgeti az MNB-t hogy lépjen, legalábbis szerintünk.


A DAX és a BUX is újra emelkedhet nem csak a nemzetközi jó hangulat hátán, hanem a rövidtávú technikai indikátorok alapján is.

Váratlant húzott a Fed, magasabb lehet a mérlegfőösszeg

Az amerikai részvénypiacok kilőttek tegnap a Fed kamatdöntő ülését követően. Az S&P 500 1,6%-ot, a Dow 1,8%-ot, a Nasdaq pedig 2,2%-ot emelkedett.


A Fed egyhangúan a kamatok tartására szavazott és a további kamatemelésekre vonatkozó explicit utalást is törölte a közleményből. Helyette a rugalmasságot és az adatfüggőséget hangsúlyozta. Egyes vélemények szerint ez akár egy márciusi kamatcsökkentés előtt is utat nyithatott, ami azonban nem tűnik reálisnak és Powell is kizárta beszédében, valamint a piac is egyértelműen a kamatok tartását árazza. Eddig minden megfelelt a várakozásoknak. Az igazi meglepetést a mérleg leépítéssel kapcsolatos megnyilatkozás tartalmazta. Ugyanis a lassabb és törékeny növekedés, valamint a nyomott infláció miatt a Fed készen áll a mérlegszűkítés módján változtatni. Powell kijelentette, hogy a mérlegszűkítés, vagyis a korábban vásárolt eszközök leépítése a vártnál hamarabb és magasabb szinten érhet véget. Vagyis a vártnál magasabb lehet a Fed mérlegfőösszege, ami többlet likviditást jelent a piac számára. Ez pedig pozitív a részvénypiacnak és a feltörekvő piaci devizáknak is.


Az ADP adatok alapján januárban a foglalkoztatottság 213 ezer fővel bővült, felülmúlva a várt 181 ezres bővülést.


Nagyot estek decemberben a függőben lévő lakásértékesítések. Szezonális igazítás nélkül 9,5%-kal esett év/év alapon az adat.


A Microsoft a vártnak megfelelő 1,1 dolláros egy részvényre jutó eredményt ért el és szintén a várakozásnak megfelelően 12%-kal növelte árbevételét. Ennek ellenére nem kímélték a részvényt a zárás utáni kereskedésben, 2,7%-ot esett a felhő alapú szolgáltatásokhoz kötődő aggodalmak miatt. A felhő alapú Azure szolgáltatásból származó bevétel 76%-kal bővült, de ez is lassulást jelent a 2017-ben és 2018 elején látható jellemzően 100% körüli növekedéshez képest.


Kilőtt a Facebook árfolyama a gyorsjelentést követően. 11,5%-ot ugrott a részvény a zárás utáni kereskedésben, pedig már a reguláris kereskedésben is több mint 4%-ot emelkedett a részvény. Az ok, hogy sem a felhasználó számon, sem pedig az árbevételen nem látszottak meg az elmúlt időszak botrányai. A társaság a negyedik negyedévben 16,9 milliárd dolláros árbevételt ért el, felülmúlva a 16,4 milliárdos várakozást. A napi aktív felhasználói szám 1,52 milliárd volt decemberben, 9%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. A jövőben kicsit változik a Facebook kommunikációja, mostantól azt fogják közzétenni, hogy összesen hányan használják a Facebook valamely alkalmazását (Facebook, Messenger, WhatsApp, Instagram), ez szám jelenleg több, mint napi 2 milliárd ember.


Negatív árfolyam reakció követte a PayPal gyorsjelentését. Az árfolyam 3,6%-ot csökkent az esti kereskedésben. A társaság 2015 óta először maradt el az árbevételi várakozástól, ez pedig akár a többi fizetési szolgáltatóra is rányomhatja a bélyegét majd a mai kereskedésben. Az idei évre a társaság 2,84-2,91 dollár közti EPS-re számít, ami összhangban van a piac 2,89 dolláros várakozásával.


A várttól elmaradó negyedéves számokat tett közzé a Tesla tegnap piaczárást követően, amire az árfolyam 4,8%-os csökkenéssel reagált. A társaság már második negyedéve tudott profitot termelni, de részvényenként csak 1,93 dollárt, elmaradva a 2,14 dolláros várakozástól. A Tesla 2,5 milliárd dollárt fog elkölteni 2019-ben a kínai terjeszkedésre és az új Model Y fejlesztésére. A társaság készpénz helyzete megnyugtató, 3,7 milliárd dolláros készpénzállománnyal zárták a negyedévet. Nyáron pedig bemutathatnak egy új pick-up modellt is. A tervezett létszámcsökkentés már korábban megjelent, most megtudhattuk, hogy 400 millió dolláros költségcsökkentésre számít a menedzsment a restrukturálás eredményeként.

Nem közeledtek egymáshoz az álláspontok

Az amerikai jó hangulat az ázsiai részvénypiacokra is átragadt. A Shanghai index 0,7%-ot, a Hang Seng 1%-ot, a Nikkei 1,1%-ot emelkedett ma reggel.


Tegnap kezdődtek és ma folytatódnak az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások. Bár egyelőre nincs érdemi előrelépés, ennek ellenére ma már Trump is csatlakozhat a tárgyalásokhoz. A fő vitakérdés továbbra is a technológiai transzfer és a szellemi tulajdonjogok védelme. A feleknek március elejéig van még ideje megállapodásra jutni.


Januárban váratlan javulás következett be a kínai beszerzési menedzser indexekben. A feldolgozóipari index 49,4 pontról 49,5 pontra javult, így a várt további lassú csökkenés elmaradt, bár a mutató még így is elmarad az 50 pontos vízválasztó értéktől. A szolgáltatóiparban a várt 53,8 pontos stagnálás helyett 54,7 pontra emelkedett az index étéke. A javulás fő oka, hogy a gazdasági élet szereplői a kereskedelmi tárgyalásokat látva némileg megnyugodtak.


Az előzetes adatok szerint a vártnál jobban, de még így is gyengén teljesített decemberben a japán ipar. Az ipari termelés 1,9%-kal maradt el az egy évvel korábbi értéktől, de még ez is pozitív meglepetést jelentett a várakozáshoz képest, ami 2,3%-os csökkenésre számított.


Gyenge negyedéves számokat tett közzé a Samsung Electronics. A negyedik negyedéves nettó eredmény a várt 10,3 ezermilliárd won helyett 8,3 ezermilliárd won lett. A profitcsökkenés fő oka a vártnál gyengébb igény a memória chippek iránt. A Samsung várakozása szerint még az első negyedéves kereslet is nyomott maradhat és a második negyedévtől következhet be a felpattanás. A cég előrejelzése szerint 2109-ben a DRAM piac közel 20%-kal, a NAND chipek piaca pedig 30% fölött bővülhet. Mindenesetre a Samsung idén nem bővíti termelési kapacitásait, ezáltal csökkenti beruházásait. A gyenge eredmény ellenére csak minimális mértékben csökkent a részvények árfolyama.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben