Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Véget ért a leállás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. január 28.   09:43

Erste kommentár Végre egy kis racionalitás. A következő három hétben, február 15-ig visszatér a normál kormányzati munka és a dolgozók megkapják az elmaradt fizetésüket is, a demokrata-republikánus...

Erste kommentár

Végre egy kis racionalitás. A következő három hétben, február 15-ig visszatér a normál kormányzati munka és a dolgozók megkapják az elmaradt fizetésüket is, a demokrata-republikánus egyezség kapcsán. Trump ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy egyelőre kicsi a megállapodás valószínűsége ebben a három hétben, azaz újabb leállás jöhet. Így már igencsak drága lehet ez az 5 milliárd dolláros fal, mert egyes becslések szerint az eddigi leállás 0,5-1 százalék közötti mértékben csökkentette az első negyedéves GDP-t, ami csak részlegesen jöhet vissza a második negyedévben. Ez pedig jó pár milliárd (első körben néhány 10 milliárd) dolláros negatív hatást jelent. Mindenesetre az átmeneti megállapodásnak örültek a piacok, míg mára inkább korrekciós a hangulat.


A DAX esetében a rövid indikátorok korrekciós jelzést adtak, így oldalazás mellett a negatív tartományban zárhat az index a mai napon. A BUX esetében jó a technikai kép, így nem lepődnénk meg, ha oldalazó mozgás mellett egy enyhe plusz jönne össze a nap végére.

Egyelőre vége a valaha volt leghosszabb kormányzati leállásnak

Emelkedéssel búcsúztatták az előző hetet az amerikai részvénypiacok. A Nasdaq 1,3%-kal, az S&P500 0,9%-kal, a Dow 0,8%-kal emelkedett.


Átmeneti megoldás született pénteken Donald Trump és a demokraták között a részleges kormányzati leállás feloldására, ami február 14-ig finanszírozást nyújt az eddig működésképtelen hivataloknak. Korábban Trump sokáig azt állította, hogy csak olyan egyezséget ír majd alá, amibe bele van foglalva a mexikói határra tervezett fal finanszírozása, ez azonban nem következett be. Mivel a leállás komoly káoszt okozott például a reptereken, egyre nagyobb volt a nyomás Trumpon, hogy enyhítse az amerikaiak frusztrációját. Ráadásul népszerűségi indexe is esett a részleges leállás óta, ami szintén motiváló tényező lehetett. Trump figyelmeztetett, hogy ha kell, akkor nemzeti vészhelyzetre hivatkozva csikarja ki a szükséges finanszírozást a falra, ez azonban jogilag nem biztos, hogy meg fogja állni a helyét. Mindenesetre úgy tűnik, hogy ezúttal nem jött be az elnök keményvonalas tárgyalási technikája. A piacok szempontjából ez alapvetően pozitív hír, de a végső megoldásra még mindig várni kell. Érdekesség, hogy az S&P hitelminősítő szerint eddig 6 milliárd dollárjába került az USA-nak ez a huzavona, pontosan annyiba, mint amennyi finanszírozást Trump a mexikói falra követelt volna.


Visszavonta a korábban Oleg Deripaska orosz üzletember érdekeltségeibe tartozott három cég elleni szankcióját az Egyesült Államok. Ezek közül kettő, a Rusal és az EN+ Group a világ vezető alumíniumgyártói, míg a harmadik cég egy nagy energiatermelő vállalat. A három cég azután kapott felmentést a szankciók alól, hogy a nemkívánatos orosz oligarchák távoztak a tulajdonosok közül, illetve megfelelően ellenőrizhetővé tették működésüket. Ezzel fellélegezhetnek például egyes autógyártók, ugyanis a szankciók érdemi emelkedést hoztak az alumínium-árakban, amik most ezután talán korrigálhatnak.

Tovább csökkent a kínai vállalatok profitja

Visszafogott csökkenéssel indult a hét az ázsiai részvénypiacokon. A Shanghai index stagnált, míg a Hang Seng 0,2%-ot, a Nikkei pedig 0,6%-ot csökkent.


Decemberben is tovább folytatódott Kínában az iparvállalatok profitcsökkenése. Decemberben 1,9%-kal maradt el az egy évvel korábbi értékről. Főleg a számítógép és telekommunikációs cégek profitja szenvedett, a kereskedelmi háború miatti bizonytalansággal összefüggésben.


A kínai értékpapír felügyelet elnökét leváltották, ami arra utalhat, hogy akár további intézkedések is jöhetnek a kínai részvénypiac élénkítése és az árfolyamok megtámogatása érdekében.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Minimálisan csökkentette részesedését a tulajdonos

A Brandes Investment Partners által a Magyar Telekomban birtokolt szavazati jogok aránya 5% alá csökkent.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben