Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Javuló hangulat

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. január 24.   09:24

Erste Kommentár Technikailag megtörtént, aminek meg kellett történnie, azaz a rövid távú indikátorok átmentek a szükséges korrekción. Azaz mind a DAX, mind a BUX készen áll az emelkedésre. Mindeközben...

Erste Kommentár

Technikailag megtörtént, aminek meg kellett történnie, azaz a rövid távú indikátorok átmentek a szükséges korrekción. Azaz mind a DAX, mind a BUX készen áll az emelkedésre. Mindeközben meg jött egy picit jobb hangulat is a börzéken, amely részben a tegnap közzétett, a várakozásoknál jobb vállalati eredményeknek köszönhető. Az összkép pozitív, hiszen a DAX index 11 000 pont fölött maradt. A BUX esetében kicsit sérült a füles csésze alakzat, de „határeset elfogadjuk”, azaz szerintünk itt is kellene emelkedésnek jönnie. Az EUR/HUF továbbra is a 318 forint környékén oszcillál. Szerintünk, a piac kissé túlreagálta Nagy Márton jegybank alelnök szavait. Szerintünk marad a relatíve laza monetáris politika, amelyet az inflációs folyamatok is támogatni fognak. Nevezetesen azt gondoljuk, hogy a maginfláció csak átmenetileg fog 3 százalék fölé emelkedni.


A mai napon a negatív nyitás ellenére, mind a DAX, mind a BUX index esetében pozitív zárást várunk.

Kisebb fellélegzés a félvezetőszektorban

Kisebb hullámvasút jellemezte a tegnapi kereskedést a tengerentúlon. A Dow végül az IBM emelkedésének köszönhetően 0,7%-kal emelkedett, az S&P500 0,2%-kal, a Nasdaq 0,1%-kal.


Közzétette negyedik negyedéves gyorsjelentését tegnap az amerikai félvezetőszektor egyik zászlóshajója, a Texas Instruments, melynek analóg chipjei rengeteg elektronikai cikkben megtalálhatóak. A vállalat a vártnak megfelelő 3,7 milliárd dolláros árbevételen (-1% év/év) 1,27 dolláros egy részvényre jutó tisztított profitot ért el, szemben a várt 1,23 dollárral. Idei első negyedéves bevétel várakozását a 3,34-3,62 milliárd dolláros sávban határozta meg a cég. Ez ugyan elmarad a 3,60 dolláros konszenzustól, de ennek ellenére megnyugtatta a befektetőket, mivel sokan ennél akár jóval gyengébbre is számítottak. A bevétel-várakozás azt jelentené, hogy 4,5-12%-kal esne a cég árbevétele év/év alapon. A menedzsment elismerte, hogy valóban gyengeség jeleit látják a félvezető piacon, többek között a Kínából érkező okostelefonokhoz kapcsolódó megrendelésekben tapasztalható nagyobb visszaesés. Szerintük az első negyedévben várhatóan visszaeső árbevétel inkább a félvezetőszektor ciklikussága miatt következhet be, és kevésbé az általános makrokörnyezet romlása miatt. Az USA és Kína közt zajló kereskedelmi háború azonban súlyosbíthatja ezt a vállalat szerint. Piaczárást követően 1%-kal emelkedtek a részvények.


Közzétette gazdasági második negyedéves gyorsjelentését a Lam Research is, aki szintén a félvezetőszektor egyik jeles képviselője, mivel félvezetőgyártáshoz szükséges gépeket gyárt. A cég a vártnak megfelelő 2,5 milliárd dolláros árbevételen 3,87 dolláros egy részvényre jutó tisztított EPS-t ért el, ami felülmúlta a 3,66 dolláros elemzői konszenzust. A most folyó negyedévre 2,25-2,65 milliárd dollár közötti árbevételt vár a cég, ami közel esik a 2,46 milliárd dolláros konszenzushoz, így ez esetben sem érkezett nagyobb negatív meglepetés, amitől többen esetleg tartottak a piacon. Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy talán nem lesz olyan nagy korrekció a félvezető piacon, mivel az idei második félévre már javuló fundamentumokat vár a cégek többsége. A Lam Research emellett egy 5 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot is bejelentett, ami szintén növeli a bizalmat a cég iránt. A hírekre 6%-kal emelkedtek piaczárás után a cég részvényei.


Veszteséges negyedévet zárt a Ford a tavalyi negyedik negyedévben, miután a kínai és európai veszteségek, illetve a nyugdíjalapjában keletkezett 880 millió dolláros veszteség túl nagy falat volt a cég számára. A tisztított eredmény már pozitív lett, 0,30 dollár részvényenként, ami megfelelt a konszenzusnak. Az autóipari szegmens 38,7 milliárd dolláros árbevételt ért el, felülmúlván a 37,4 milliárd dolláros konszenzust. A vállalat komoly restrukturálásokat hajt végre Európában és Latin-Amerikában, melyek 2019-ben már jobb eredményhez vezethetnek. Ennek ellenére várakozást nem közölt a 2019-es évre a cég, ugyanis túl sok még a bizonytalanság. Az árfolyam érdemben nem reagált a jelentésre, mivel a fenti folyamatokról többször beszélt már a cég.


A vártnak megfelelő -2 pontra esett a richmondi Fed feldolgozóipari indexe az USA-ban januárban, ami kisebb felpattanás a decemberi nagyobb esést követően. Egyelőre ez is arra enged következtetni, hogy a decemberi gyenge ipari hangulatindexek talán kissé túlzóak voltak. Erről pontosabb képet a ma érkező PMI adatokból kaphatunk.

Folytatódó növekedésben bízik a kínai vezetés

Enyhe emelkedést láthattunk ma reggel Ázsiában. A Shanghai index 0,6%-ot, a Hang Seng 0,3%-ot emelkedett, miközben a Nikkei 0,1%-ot csökkent.


A svájci Davosban tartott konferencián a kínai elnökhelyettes előadása alapján bár sok a bizonytalan tényező 2019-ben, ugyanakkor biztos abban, hogy a kínai növekedés tovább fog folytatódni, ráadásul nemcsak idén, hanem fenntartható módon. Ismét megismételte, hogy a növekedés értékénél fontosabb a növekedés szerkezete és minősége, ami már tavaly is egy központi eleme volt a növekedési kommunikációnak.


A koreai jegybank a várakozásoknak megfelelően 1,75%-on tartotta az alapkamatot. Ugyanakkor a japán jegybankhoz hasonlóan a 2019-es inflációs várakozást csökkentették, 1,7%-ról 1,4%-ra.

Határidős piacok

A mai napon vegyes értékeket mutatnak az európai és amerikai piacok.


 

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben