Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A feszültségek ellenére emelkednek a piacok

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. január 21.   09:42

Erste kommentár Nagyot emelkedtek pénteken mind az európai, mind az amerikai részvénypiacok. Az USA ma zárva tart Martin Luther King napja miatt, míg az Egyesült Királyságban továbbra is áll a bál. Kérdéses,...

Erste kommentár

Nagyot emelkedtek pénteken mind az európai, mind az amerikai részvénypiacok. Az USA ma zárva tart Martin Luther King napja miatt, míg az Egyesült Királyságban továbbra is áll a bál. Kérdéses, hogy lesz-e a határidő hosszabbítás, miközben Theresa May azon aggódik, hogy a képviselők ellehetetlenítik a kilépést. Ráadásul a vállalatvezetők újra annak adtak hangot, hogy új népszavazást kellene kiírni. A brit miniszterelnök ma fogja felvázolni a további menetrendet a Brexit ügyében. Ráadásul épp a forró ponton, Észak-Írországban a hétvégén 20 év után újra pokolgépes merényletet hajtottak végre. Ez pedig azt mutatja, hogy az ír határ kérdés megoldása szinte lehetetlen, s akkor még a skótokról nem is beszéltünk.


A részvénypiacok nem törődnek ezzel, és más problémákkal sem, az év végén / év elején kialakult alulértékeltségnek köszönhetően erősen viselkedtek. Komoly akadályokat küzdött le az S&P500 és a DAX index is. Az amerikai index a háromnapos szünet előtt megerősítette a kitörést, míg a DAX pénteken törte át a 11.000 pont körüli szintet, és ma ezt meg kellene erősítenie, ami azt jelenti, hogy már nem megy ezen szint alá. A mai napon a DAX index esetében csökkenést várunk. A BUX esetében pedig rettenetesen közel kerültünk a történelmi csúcshoz, amely 41.603 pontnál van. Itt is jöhet a szint áttörése talán egy rövid megálló után. A mai napon itt is csökkenésre számítunk.

Pihenőre megy Amerika

Tovább emelkedtek pénteken az amerikai részvénypiacok, a Nasdaq 1%-kal, az S&P500 1,3%-kal, a Dow 1,4%-kal került feljebb. A mai napon ünneplik Martin Luther King napját az Egyesült Államokban, így ma mind a részvény-, mind a kötvénypiacok zárva tartanak. Holnaptól minden visszaáll a régi kerékvágásba.


Továbbra sincs megoldás a részleges kormányzati leállás ügyében az USA-ban, annak ellenére, hogy Trump a hétvégén megtette első lépését a kompromisszum felé. Az elnök 700 ezer Amerikában élő bevándorló fiatalnak három évre biztosítaná, hogy nem utasítják ki őket és szabadon vállalhatnak munkát az USA-ban. A demokratáktól ezért cserébe azt várná el, hogy megszavazzák a szükséges közel 6 milliárd dollárnyi költségvetési támogatást a mexikói határra tervezett fal építéséhez. A demokraták egyelőre nem hajlandóak a kompromisszumra, de ha Trump ajánlatát nem csak három évre, hanem kötetlen időre garantálná, akkor elképzelhető lenne az egyezség.


Az idő viszont sürget, ugyanis a részleges kormányzati leállásnak egyre több negatív hatása van a gazdaságra. Pénteken ez már a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexén is meglátszott. Januárban az index 90,7 pont lett a várt 96,8 és a megelőző havi 98,3 ponttal szemben, ami 2016 vége óta nem látott alacsony érték.


Az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokhoz közel álló hivatalnokok szerint konkrét ajánlattal állt elő Kína arra vonatkozóan, hogy hogyan csökkentse kereskedelmi mérleg többletét az USA-val szemben. Kína a következő hat évben több mint 1.000 milliárd dollárral növelné amerikai importját, így 2024-re teljesen megszüntetné kereskedelmi többletét az USA-val szemben. Az amerikai fél ezzel az ajánlattal azonban nem volt feltétlen elégedett, ők már 2 éven belül le akarnának számolni a kínai kereskedelmi mérleg többlettel.


Az ügyhöz közel álló források szerint legközelebb Vietnámban találkozhat egymással Donald Trump és Kim Dzsongun. A találkozóra február második felében kerülhet sor.

6 éves megoldást javasol Kína

Kisebb emelkedéssel indult a hét Ázsiában. A Nikkei 0,3%-ot, a Hang Seng és a Shanghai index egyaránt 0,4%-ot emelkedett. A fő mozgatórugó, hogy továbbra is bíznak a piacok a sikeres kereskedelmi megállapodásban.


A Bloomberg értesülései szerint Kína egy 6 éves megoldási javaslattal állt elő. Ennek lényege, hogy az évek alatt fokozatosan ezermilliárd dollárral növelnék az amerikai termékek importját. Ennek eredményeként 2024-re megszűnne az USA kereskedelmi hiánya Kínával szemben. Az amerikai fél ugyanakkor túl lassúnak találta a kínai megoldást és 2 éven belül szeretnék a külkereskedelmi különbözetet megszüntetni.


A vártnak megfelelően 6,6% lett a negyedik negyedévben a kínai GDP éves növekedési üteme, ami 2009 első negyedéve óta a leglassabb növekedési ütemet jelenti, és ennél gyengébb adat nem volt 1992 óta. Szintén a várakozások körül alakult a decemberi kínai kiskereskedelmi forgalom, ami a várt 8,1% helyett 8,2%-kal növekedett. Az ipari termelés 5,7%-kal bővült az év utolsó hónapjában, felülmúlva az 5,3%-os várakozást.


Február végén ismét találkozik Trump és Kim Dzsongun, valószínűleg Vietnámban. A fő téma ezúttal is atomfegyverek leszerelése lesz majd.

Határidős piacok

Mind az amerikai,  mind az európai határidős piacokon negatív hangulat uralkodott ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben