Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Elbukott a Brexit javaslat, ma May következhet

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2019. január 16.   10:10

Elkerülhetetlen a határidő hosszabbítás Átlagos forgalom mellett kisebb emelkedést mutattak tegnap az európai indexek. A DAX 0,3%-ot, a CAC40 0,5%-ot, a FTSE100 pedig 0,6%-ot emelkedett. Csúfos vereséget szervezett tegnap a Brexit...

Elkerülhetetlen a határidő hosszabbítás

Átlagos forgalom mellett kisebb emelkedést mutattak tegnap az európai indexek. A DAX 0,3%-ot, a CAC40 0,5%-ot, a FTSE100 pedig 0,6%-ot emelkedett.


Csúfos vereséget szervezett tegnap a Brexit megállapodás tervezet a brit parlament alsóházában tartott szavazáson. 432-en elutasították és mindössze 202-en támogatták azt, míg 12-en nem adtak le szavazatot. Az egyes pártokat tekintve a Skót Nemzeti Párt és az északír DUP összes képviselője elutasította a javaslatot. A Munkáspárt szinte kivétel nélkül a javaslat ellen szavazott, sőt még Theresa May pártjában, a konzervatív párton beül is csak mintegy 60% volt a javaslat támogatottsága.


Ma a Munkáspárt kezdeményezésére bizalmatlansági szavazást tart a brit parlament Theresa Mayről és kormányáról. A szavazásra magyar idő szerint este 8-kor kerül majd sor. Bár Brexit javaslata nagy arányban elbukott, de ez nem azt jelenti, hogy a mai nap biztosan May bukását hozza. A DUP például már jelezte, hogy továbbra is támogatja Mayt. A sikeres bizalmatlansági indítványhoz arra lenne szükség, hogy a kormányon lévő Konzervatív Párt tagjai is tömegesen szavazzanak miniszterelnökük ellen. 15 képviselő nem szavaz, így az egyszerű többséghez 318 szavazatra van szükség. Amennyiben mégis leszavazzák a miniszterelnököt, akkor 14 nap áll rendelkezésre az új kormány megalakítására. Ha ez nem jár sikerrel, akkor előrehozott választás jöhet.


Az, hogy a képviselők csaknem 2/3-a elutasította a megállapodást, azt jelentheti, hogy a kisebb finomhangolások nem lesznek elégségesek, elkerülhetetlenné válik a március végi határidő meghosszabbítása. Az EU továbbra sem hajlandó a megállapodás újratárgyalására, de valószínűleg belemegy a március végi határidő meghosszabbításába, azonban itt korlátot jelenthet a május 23-26-i EP választás és az új európai parlament megalakulása. A piacokon hosszabb távon is maradhat a bizonytalanság, míg ma a bizalmatlansági indítvány okozhat turbulenciákat.


Mario Draghi EKB elnök tegnapi, Európai Parlamenti meghallgatásán arról beszélt, hogy csak a lassulás jeleit látja, ami ugyan a vártnál tovább tarthat, de továbbra sem látnak recesszióra utaló jeleket.


2018-ban 0,04%-kal csökkent az Európában eladott gépkocsik száma, ami ugyan nem jelentős visszaesés, de ezzel véget ért a 2013 óta tartó növekvő periódus.

80 millió dollárt bukhatott a BNP

A Bloomberg értesülései szerint a BNP Paribas 80 millió dollárt veszíthetett az ünnepek alatt az S&P500 indexhez kötődő derivatív ügyleteken keresztül. Ez részvényenként azonban mindössze 5-6 cent, vagyis bőven a napi mozgástartományon belül van, így a negatív hír ellenére nem várható árfolyamhatás.

Üzletágat adhat el a BASF

A BASF eladhatja a festékekhez pigmenteket gyártó üzletágát. A részesedés értékesítéséről még nem született döntés, az üzletág 1 milliárd eurót érhet.

Megerősítette együttműködési szándékát a Ford és a Volkswagen

A detroiti autóshown bejelentette a Ford, hogy a Volkswagennel közös fejlesztésbe és gyártásba fog haszongépjárművek esetében. Ez egyelőre pick-up-okat és kisteherautókat érint majd. A jövőben az elektromos és önvezető autók terén is megoszthatják erőforrásaikat a cégek. Korábban már kiszivárogtak hasonló hírek, így nagy újdonság nem látott napvilágot, ez talán kisebb csalódásként is érte a befektetőket. A most bejelentett intézkedések hatására 2023-tól évi 500 millió dolláros költségcsökkentést vár a Ford.

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben