Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jó hírek hátán ellenállások közelébe emelkedtek az indexek

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. január 9.   09:57

Erste kommentár Jól haladnak az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások. Jól jelzi a megállapodási szándékot, hogy egy nappal meg is hosszabbították a hétfőn kezdődött tárgyalásokat, így ma is...

Erste kommentár

Jól haladnak az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások. Jól jelzi a megállapodási szándékot, hogy egy nappal meg is hosszabbították a hétfőn kezdődött tárgyalásokat, így ma is folytatódnak a megbeszélések. Mindeközben a tegnapi pletyka, nevezetesen, hogy az EU és Nagy-Britannia tárgyal a március 29-i határidő eltolásáról, még ha csak néhány héttel is, a hírek szerint egyre valószínűbbnek tűnik. A brit parlamentben tovább megy a huzavona, hiszen a rendezetlen kilépés esetére tartogatott adó változtatásokat megszorításokkal fogadta el a brit parlament, azaz további parlamenti jóváhagyás szükséges ilyen esetben.
Ha az indexeket nézzük, akkor az S&P500 egy ellenállási szinthez ért, amely 2.585 pontnál húzódik. A DAX is közelíti a 11.000 pont környéki komolyabb ellenállást, de a 30 napos mozgóátlag is ellenállásként viselkedhet 10.900 pont környékén. A BUX is kritikus tartományba ért. 40.945 és 41.609 pontnál vannak a csúcsok, amelyek kijelölik az ellenállási szinteket. Mindezek ellenére a mai napon emelkedésre számítunk mind a BUX, mind a DAX esetében.

Jól haladnak a kereskedelmi tárgyalások

A kereskedés elejét ugyan lecsorgás jellemezte az amerikai részvénypiacokon tegnap, azonban ezt követően ismét előjöttek a vevők és 1% körüli pluszba húzták fel az indexeket.
Tegnap ismét jó hírek érkeztek a kereskedelmi tárgyalások felől, ugyanis az USA és Kína váratlanul egy nappal meghosszabbította azokat. Erre pedig azért kerülhetett sor, mert az eddig vitatott pontokban elkezdtek közeledni az álláspontok, amit ki akarnak használni a felek. Ilyen például a kínai piacok megnyitása a világ előtt. Ezzel szemben az olyan strukturális reformok, amik a Kína által kierőszakolt technológiai transzfert érintik, továbbra is vita tárgyát képezik.
A Fehér Házból eközben olyan információk szivárogtak ki, hogy Trump mindenképpen megállapodást szeretne, ugyanis ezzel szerinte végre emelkedésre tudná bírni az amerikai részvénypiacot. Már korábban is sejteni lehetett, hogy az elnök mindent megtenne azért, hogy feltámassza a részvénypiacot, ezt most belső források is megerősítették. Ez eddig sikerült is neki, ugyanis a tavalyi rég nem látott gyenge évvége után az idei évet eddig több mint 10 éve nem látott jó formában kezdte az S&P500.
Enyhe profitwarningot közölt az Apple egyik nagyobb beszállítója, a Skyworks Solutions, miután a korábbi 1,91 dollárról 1,81-1,84 dollárra vágta le negyedik negyedéves profit-előrejelzését. A piac a hírt kitörő örömmel fogadta, 5%-kal emelkedtek a részvények piaczárás után. Ez jól mutatja azt, hogy jelenleg mennyire pesszimista szcenáriót áraznak a befektetők a félvezető szektorban, ennek fényében könnyebb lesz jó hírekkel szolgálni a több nehézséget ígérő jelentési szezonban.
Összességében 22,1 milliárd dollárral nőtt az amerikai fogyasztók hitelállománya novemberben, ami kisebb mértékben meghaladta a várakozásokat. Ez 6,7%-os bővülés év/év alapon az előző havi 7,6%-ot követően.

A költségvetés rovására élénkítene Kína

Kitartott a jó hangulat Ázsiában, a Shanghai index 0,8%-ot, a Nikkei 1,1%-ot, a Hang Seng pedig 2,1%-ot emelkedett. A részvénypiaci optimizmushoz hozzájárult, hogy Trump egy twitter üzenetben arról írt, hogy nagyon jól haladnak a tárgyalások Kínával. Egy az elnökhöz közel álló tanácsadó szerint a kereskedelmi megállapodás nem titkolt célja, hogy ismét lendületet adjon a tőzsdéknek.
A korábbi 2,6%-os költségvetési hiány helyett 2,8% lehet a költségvetési hiánycél Kínában, miután a kormány gazdaságélénkítő lépéseket tervez. A hiánycélt márciusban fogadhatják majd el. A cél, hogy a fiskális politika proaktívan tudjon működni, ezzel támogatva a gazdaságot. Az egyik cél a gépkocsi vásárlások élénkítése lehet majd.
Novemberben a japán bérek 2,0%-kal emelkedtek év/év alapon, felülmúlva az 1,2%-os várakozást.

Határidős piacok

A mai napon mind az európai, mind az amerikai piacok pozitív tartományban vannak.


 

MOL: A horvát kormány változtat a privatizációs szerződésen

A horvát kormány az EU nyomására 17 év után változtatni kényszerül az INA privatizációs szerződésen. A kormánynak korábban vétójoga volt a stratégiai kérdésekben, ami most megszűnik. A kormány csak vészhelyzetben és az energiabiztonság veszélyeztetése esetén léphet közbe. A horvát kormány maximum két tagot delegálhat az igazgatóságba. Véleményünk: A MOL gyakorlatilag szabad kezet kap a stratégiai lépésekben vagy éppen a részesedés eladásában. Fontos azonban kiemelni, hogy egy új vevőnek ezzel együtt is meg kell egyeznie a horvát állammal, ha az INA-t meg akarja vásárolni a MOL-tól, így mi továbbra is a patthelyzet fennmaradására számítunk.


Az EKB észt tagja, Ardo Hansson szerint az Európai Unió gazdasága nagyjából összhangban van az EKB előrejelzéseivel, ezért szerinte idén kamatot emelhet az Európai Központi Bank. Hansson egyébként az EKB-n belül az egyik leginkább héja szemléletű jegybankár, vagyis kamatemelési elképzelése nem számít meglepőnek.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben