Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Pánikba csaphatott át az amerikai esés

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. január 4.   09:21

Erste kommentár Az amerikai piacok tegnap jelentős esést szenvedtek el, részben az Apple profitwarning, részben pedig a meglepően gyenge ISM adat hatására. A piaci reakció viszont inkább pánikra utal, nem pedig szimpla recessziós...

Erste kommentár

Az amerikai piacok tegnap jelentős esést szenvedtek el, részben az Apple profitwarning, részben pedig a meglepően gyenge ISM adat hatására. A piaci reakció viszont inkább pánikra utal, nem pedig szimpla recessziós aggodalomra. Ezt támasztja alá a Citi vezető stratégájának tegnapi véleménye is, aki ugyan 3.100 dollárról 2.850 dollárra vágta az S&P 500-re vonatkozó célárát, de összességében jó beszállási lehetőséget lát. A Citi Panic/Euphoria modellje alapján a piacokon a pánik lett úrrá, ez pedig túlzott piaci eladásokat és ezen keresztül jó beszállási lehetőségeket teremt. Közben ne felejtsük el, hogy 2.350 pontnál rendkívül erős támasz, a hosszútávú trendet jelző 200 hetes mozgóátlag húzódik, melynek letörése még a mostani negatív szentimet mellett sem várható.


A magyar részvénypiac a globális piacoktól függetlenül mozgott az elmúlt napokban és mondhatni a béke szigetét jelentette. Az ázsiai piacok ma már felpattantak és az amerikai határidő is 1%-os emelkedést mutat, így ma bízunk a részvénypiaci emelkedésben.

Megbotlott decemberben az amerikai ipar

Az Apple felől érkező rossz híreket az amerikai ipar növekedésének lassulása is tetőzte tegnap, ezek együttes hatása pedig újabb mélyütést vitt be az ottani részvényindexeknek. A Dow 2,8%-kal, az S&P500 2,5%-kal, a Nasdaq 3%-kal esett vissza.


A várt 57,5 ponttal szemben csupán 54,1 pont lett az ISM feldolgozóipari indexe az USA-ban december hónapra az előző havi 59,3 pontot követően. Ez 2016. novemberi mélypontot jelent. Erre részben a gyenge régiós indexekből már számítani lehetett, a visszaesés mértéke azonban ezzel együtt is meglepő. Az igazi feketeleves az új megrendelések komponens visszaesése volt 51,1 pontra az előző havi 62,1 pontról. Kérdés, hogy a hirtelen nagymértékű visszaesés mennyire lehet csupán egyszeri a tengerentúlon, mindenesetre ez mindenképpen egy figyelmeztető jel, hogy az USA sem immunis a globális gazdasági növekedés lassulására. Ezzel pedig újabb olyan input érkezett a Fed számára, ami arra késztetheti, hogy egyelőre felhagyjon az alapkamat fokozatos emelésével.


A fenti adattal szemben decemberben az autóértékesítések még egészen jól alakultak, évesített szinten 17,5 millió autót adtak el a hónapban a várt 17,24 és az előző havi 17,4 millióval szemben. A Ford és a General Motors esetében is visszaesést láthattunk a számokban, ami mögött főként a szedánok értékesítésének visszaesése állt. Erre egyébként az elemzők is számítottak.


Noha tegnap megszavazta az Amerikai Képviselőház (immáron demokrata többséggel) a költségvetési tervezetet, ez továbbra sem tartalmazta a Donald Trump által szorgalmazott 5,6 milliárd dollárt a mexikói határra tervezett fal felépítéséhez. Így ez csupán formalitás lehet, ugyanis az elnök ebben a formában nem szándékozik rábólintani a javaslatra. Trump ma ismét találkozik a demokrata és republikánus vezetőkkel, hogy dűlőre jussanak. Amíg ez nincs meg, addig maradhat a részleges kormányzati leállás.


Kína megerősítette, hogy a jövő hétfőn és kedden amerikai delegáció érkezik az országba, ezzel folytatva a kereskedelmi tárgyalásokat.

Visszatért Japán és a jen is

Emelkedés jellemezte az ázsiai piacokat, a Hang Seng és a Shanghai index is 1,4-1,5%-ot emelkedett a hét utolsó napján. Ez alól kivételt jelentett a japán tőzsde, a Nikkei ugyanis 2,3%-ot esett, mivel Japánban ez volt az év első kereskedési napja, így ott a tőzsde ma reagálhatott csak az elmúlt néhány nap eseményeire.


A japán jen mostanra nagyrészt ledolgozta a hajnali órákban elszenvedett összeomlását, amit egy úgynevezett flash crash okozott egy rendkívül illikvid időszakban, melyet az automatikus megbízások is felerősítettek. Mostanra viszont a 4%-os elmozdulásból 3%-ot le is dolgozott az USDJPY devizapár.


Jövő hét elején, január 7-én és 8-án folytatódnak a kereskedelmi tárgyalások Kína és Amerika között, mégpedig miniszterhelyettesi szinten. Az időpont megfelel a korábban kommunikált menetrendnek, mely január elejére ütemezte az idei első találkozót a két fél között. Valószínűleg tovább dolgoznak a megállapodás részletein, azonban átütő siker nem várható.


Decemberben a várt csökkenés helyett minimálisan, de emelkedett a Caixin szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexe, ami ismét abba az irányba mutat, hogy elsősorban a globális kereslet a gyenge, nem pedig a belső kínai kereslet.


Egy neves kínai kutatóintézet elemzése szerint már 2027-től csökkenhet Kína lakossága, míg ezt korábban csak 2030-ra becsülték.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacok a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben