Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Új év, régi félelmek

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. január 2.   09:09

Erste kommentár Az óév elmúltával nem múltak el a befektetők félelmei. Továbbra is a globális recesszió aggasztja a befektetőket, miközben a kereskedelmi háborútól való félelem is változatlanul...

Erste kommentár

Az óév elmúltával nem múltak el a befektetők félelmei. Továbbra is a globális recesszió aggasztja a befektetőket, miközben a kereskedelmi háborútól való félelem is változatlanul fennmaradt. Ebben a hangulatban az ázsiai piacokon kimondottan gyengén indult az idei év.


Ennek ellenére a karácsonyi időszakban egy kisebb Mikulás rali összejött Amerikában, az ünnepi kereskedés napjaiban az S&P500 csaknem 7%-ot emelkedett, azonban az évet még ezzel sem sikerült megmenteni.


Tegnap nem csak az újévet, hanem az euró 20 éves születésnapját is ünnepeltük. A világgazdasághoz hasonlóan az euró is nehéz év elé néz, hiszen továbbra erősen kétséges, hogy az EKB képes lesz-e a monetáris szigorítás sikeres kivételezésére.

A válság óta a leggyengébb évet zárta az S&P500

Az év utolsó napján emelkedni tudtak a vezető amerikai részvényindexek, azonban ezzel együtt is negatív tartományban zárták az évet. Az S&P500 6,2%-kal esett, ezzel a gazdasági válság óta a legrosszabb teljesítményét nyújtotta éves szinten. A 2011-es és 2015-ös 0% körüli elmozdulás kivételével rendre emelkedés jellemezte ezt az időszakot. A jelen állás szerint az újév sem kezdődik könnyen, ugyanis a gyenge kínai beszerzési menedzser indexeket követően 1% körüli esést mutatnak a határidős indexek.


Immáron 11-dik napja van részleges leállás az amerikai kormányban, miután Donald Trump továbbra is ragaszkodik a mexikói határra tervezett fal 5 milliárd dolláros finanszírozásához. Tegnap azonban egyik twitter üzenetéből úgy tűnt, hogy egyelőre lemondhat erről, mára pedig a demokraták és republikánusok vezetőivel hívott össze egy találkozót. Ezzel elsőként láthattunk konkrét lépéseket annak érdekében, hogy megoldódjon a huzavona. Amíg azonban erre nem kerül sor, további makroadatok publikálása maradhat el a tengerentúlról, érdemi gazdasági károkat azonban a mostani részlegese leállás még nem okoz.


Több mint háromtucat nagy amerikai gyógyszergyártó emelte árait az újév kezdetével a tengerentúlon az Rx Savings Solutions adatai szerint. Az átlagos áremelés mértéke 6,3% volt. Többek között az Allergan, a Richter amerikai értékesítési partnere is elismerte, hogy 51 gyógyszerének emelte árát, egyik felét nagyjából 5, másik felét nagyjából 10%-kal.

Gyenge évkezdés Ázsiában

A japán tőzsde ma még zárva tartott, az első kereskedési nap csak pénteken lesz. A többi ázsiai piacon kimondottan gyenge évkezdés volt tapasztalható, a Shanghai index 1%-ot, a Hang Seng pedig 2,5%-ot esett.


A decemberi kínai PMI-ok alulmúlták a várakozásokat és annak ellenére is tovább zuhantak, hogy Kína és Amerika között aktívan zajlanak a tárgyalások a kereskedelempolitikáról, vagyis akár az újabb vámok bevezetése is elkerülhető lehet. Az év utolsó napján megjelent, kínai statisztikai hivatal által publikált PMI-ok alapján a feldolgozóipari index 49,4 pontra esett a korábbi 50 pontról, vagyis már gazdasági kontrakciót jelez. Szintén 50 pont alá, 49,7 pontra esett a Caixin által publikált feldolgozóipari beszerzési menedzser index. A szolgáltatóipar esetében jobb a helyzet, ugyanis a gazdaságélénkítő lépéseknek köszönhetően 53,4 pontról váratlanul 53,8 pontra csökkent az index értéke. Vagyis a feldolgozóipari pesszimizmus két fő oka változatlanul az amerikai kereskedelmi háború és a globális recessziós félelmek.


Az év utolsó napjaiban ismét nulla alá esett a 10 éves japán államkötvények hozama, amire 2017 óta nem volt példa. Ez a kockázatkerülés egyik biztos jele. A japán jegybanknak törekvései ellenére sem sikerül feljebb tornáznia a hosszú japán hozamokat.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben