Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Valóban 2018 lesz a fordulatok éve?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. december 28.   09:47

Erste Kommentár A 2018. januári extrém optimizmus után erősen pesszimista hangulatban búcsúztatják az évet a nemzetközi részvénypiacok. Az évközi csúcsokhoz képest a kínai és a német...

Erste Kommentár

A 2018. januári extrém optimizmus után erősen pesszimista hangulatban búcsúztatják az évet a nemzetközi részvénypiacok. Az évközi csúcsokhoz képest a kínai és a német részvénypiac is a medvepiac definíciójának megfelelő 20% feletti mínuszban tartózkodik, sőt a hét elején volt olyan pillanat, amikor az idén sokáig jól teljesítő amerikai részvénypiac is ezzel kacérkodott. A szinkronizált gazdasági növekedés valóban véget ért, ami 2017-et jellemezte, a beszerzési menedzser indexek sok helyen konstans esést mutattak idén. A gazdaság alapvető ciklikussága mellett, több olyan tényező is volt, ami ezt előidézhette. A világ jegybankjai - igaz lassan -, de a szigorítás útjára lépnek, ami a pénzügyi kondíciók szigorodását idézi elő. Ehhez ráadásul egy erősödő dollár párosult idén, amit egy darabig még emelkedő olajárak is kísértek. Ezt pedig az USA-Kína kereskedelmi konfliktus csak tetőzte. Ezen tényezők együttese az üzleti bizalom további visszaeséséhez vezethetett, ami tovább tetőzhette ezeket a folyamatokat. Kérdés, hogy a fent említett szembeszelek továbbra is fennmaradhatnak 2019-ben? Az olajárak kérdése egyelőre úgy tűnik megoldódott, míg az USA-Kína kereskedelmi konfliktusban is a mielőbbi megegyezés irányába haladhatnak a felek (Kínát a lassuló gazdasági növekedés motiválja, Trumpot az eső amerikai részvénypiac). Érdemi inflációs nyomás hiányában valószínűleg a jegybankok sem fognak ész nélkül szigorítani, főként egy törékenyebb gazdasági növekedés közepette. Végül pedig a dollárra kitérve: idén részben az amerikai gazdaság felülteljesítése hozta magával a zöldhasú erősödését, a globális növekedési lassulás és a pénzügyi kondíciók szigorodása azonban az USA-t is hamarosan elérheti. Ezzel pedig további masszív dollárerősödés már nehezebben összeegyeztethető. Mindezek fényében érdemes lesz figyelni 2019-ben, hogy mennyire lehetnek kitartóak azok a medvék, akik idén elszabadultak.

Kitartott a fordulat a tengerentúlon

A kereskedés utolsó óráiban megjöttek ismét a vevők az amerikai piacra, ezzel második egymást követő napja tudtak emelkedni a vezető indexek. A Dow vezette az emelkedést, 1,12%-kal került feljebb, az S&P500 0,9%-kal, a Nasdaq 0,4%-kal emelkedett.


A részleges kormányzati leállás elkísér bennünket a héten az USA-ban, emiatt ma a kereskedelmi mérleg adatok publikálása kerül elhalasztásra. Trump továbbra is ragaszkodik a mexikói határra beígért falához, ami 5 milliárd dollárjába kerülne a költségvetésnek. A demokraták ezt továbbra is ellenzik, de döntés már csak jövőre fog születni.

Vegyes adatok Japánból

Kisebb elmozdulásokkal búcsúztatták az idei évet az ázsiai részvényindexek. A Nikkei a jen további erősödése okán 0,3%-kal esett, míg a Shanghai index 0,4%-kal, a Hang Seng 0,1%-kal került feljebb.


A vártnál kisebb mértékben esett hó/hó alapon az ipari termelés Japánban novemberben az októberi erős teljesítmény után. Ennek mértéke 1,1% volt a várt 1,5%-kal szemben. Évesített alapon 1,4%-os emelkedést láthattunk. A kiskereskedelmi adatok viszont gyengébbek lettek a vártnál, év/év alapon 1,4%-os emelkedést mutattak a várt 2,1%-kal szemben.

Korán búcsúzik a német piac

Nagy eséssel tértek vissza az ünnepekről a vezető európai részvényindexek, a német DAX például 2,4%-kal került lejjebb. A mai reggelen egyelőre felpattanás látható a 10.500 pontos szintekig, kérdés, hogy a törékeny piaci hangulatban sikerül-e ezt átvinni.


Erre csupán délután 2 óráig nyílhat ma lehetősége az indexnek, ugyanis az ünnepi nyitva tartás a Xetrán ezt diktálja.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben