Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megjöhet a mikulás a tőzsdékre is?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. december 27.   09:55

Erste Kommentár Ugyan a vezető európai részvénypiacok zárva tartottak a hét első három napján, eközben az USA-ban egyáltalán nem állt le az élet. Míg hétfőn újabb már-már...

Erste Kommentár

Ugyan a vezető európai részvénypiacok zárva tartottak a hét első három napján, eközben az USA-ban egyáltalán nem állt le az élet. Míg hétfőn újabb már-már pánikszerű esés volt tapasztalható a piacon, addig tegnap közel 10 éve nem látott emelkedést mutattak az amerikai indexek. A Dow Jones 1.086 pontot emelkedett, ami az első 1.000 pont feletti teljesítménye története során. A hirtelen pattanás üzenete, ami egyébként az olajárakban is meglátszott talán az lehet, hogy azért még korai recesszióval riogatni. Noha az utóbbi hetek esése után, valójában már érett egy szimplán technikai jellegű korrekció is. Kérdés, hogy most hogyan tovább a hátralevő két napban, ugyanis ez érdemben meghatározhatja azt, hogy miként indítják a piacok az új évet.


A tegnapi lendület a mai napon Európában is kitarthatna, azonban egyelőre a kereskedés első órájában nem ezt tükrözik a főbb indexek.

Nagy visszapattanás az USA-ban

A 2009-es márciusi tőzsdei fordulat óta nem látott emelkedést mutattak az amerikai részvénypiacok tegnap, a Dow és az S&P500 5%-kal, a Nasdaq 5,8%-kal került feljebb. Érdemi hírek nem kapcsolódtak a nagy felpattanáshoz, részben okozhatta a piacok erős túladottsága, illetve talán az, hogy a befektetők kicsit optimistábban tekintenek a jövő évbe, az egyre erősödő recessziós félelmeket követően, ami az utóbbi hónapokat jellemezte.


A gazdasági fundamentumokat illetően optimizmusra adhat okot, hogy a Mastercard adatai szerint 5,1%-kal nőttek a kiskereskedelmi érétkesítések az USA-ban az idei ünnepi vásárlási szezonban (november 1. – december 24.), ami az utóbbi 6 év legmagasabb értéke. Ezt az Amazon tegnapi bejelentése is megerősítette, miszerint újabb rekordot döntöttek az érétkesítések a cégnél az ünnepi szezonban. A kiskereskedelmi vállalatok és a ciklikus fogyasztási javakat gyártó cégek részvényei így kifejezetten jól teljesítettek tegnap, az Amazon részvényei 9,5%-kal, a Nike részvényei 7,2%-kal emelkedtek.


Az ügyhöz közel álló források szerint a január 7-én kezdődő héten amerikai tárgyaló-delegáció érkezhet Kínába, ezzel ismét személyesen folytatódhatnak a kereskedelmi tárgyalások. Ezt némileg komplikálhatja az, hogy a Reuters forrásai szerint a Trump adminisztráció azt mérlegeli, hogy az összes Huzwaei és ZTE eszközt kitiltja az Egyesült Államokból.

Újabb gyenge kínai adat

Az ázsiai piacok már vegyes képet festettek ma hajnalban. A Nikkei közel 4%-kal tudott emelkedni, de a Hang Seng és a Shanghai index 0,6-0,7% körüli mínuszban zártak.


Novemberben 1,8%-kal esett vissza a kínai vállalatok profittömege év/év alapon, ami az első visszaesés az utóbbi közel 3 évben. Ezt a legutóbbi beszerzési menedzser indexek is megerősítik, amennyiben az ipart nézzük, éppenhogy pozitív tartományban tartózkodik a mutató.

Az olaj is pattant

A részvénypiacok mellett az olaj árfolyama is érdemben emelkedni tudott tegnap, a WTI típusú kőolaj árfolyam közel 9%-ot emelkedett tegnap. Ez is annak a jele lehetett, hogy a befektetők kicsit kitolhatták recessziós várakozásaikat. Emellett az a hír is kedvezhetett, hogy az oroszok 2019-ben stabilizálódás jeleit látják az olajpiacon.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben