Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Átsúlyozás a régiós indexben

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. december 21.   09:50

Erste Kommentár Ma a záró szakaszban kerül sor a régiós CECE index átsúlyozására. Az ünnepek miatt az új súlyokkal december 27-én kereskednek először. A Richter közkézhányada 70%-ról...

Erste Kommentár

Ma a záró szakaszban kerül sor a régiós CECE index átsúlyozására. Az ünnepek miatt az új súlyokkal december 27-én kereskednek először. A Richter közkézhányada 70%-ról 80%-ra emelkedik, ezzel együtt nő a súlya is. Ezen kívül a CIG közkézhányada szintén 70%-ról 80%-ra, míg az OPUS-é 30%-ról 50%-ra növekszik. Számításaink alapján a fent vázolt módosulások eredményeként az indexet követő ETF-nek a Richter esetében a napi forgalom 10%-nak, a kisebb papírok esetében pedig 20%-nak megfelelő vételt kell végrehajtania. Ez bár pozitív, de várhatóan nem fog jelentős árfolyamfelhajtó erővel bírni.


Az OTP-vel kapcsolatban negatív hír érkezett tegnap Romániából. Az ottani fogyasztóvédelmi hatóság 34 ezer eurós büntetést szabaott ki az OTP Bank Romania-ra, emellett azonban sokkal fontosabb, hogy 200 millió eurónyi jogtalan kamatlevonás visszafizetésére is kötelezte a bankot. Ez részvényenként kicsivel 200 forint felett negatív hatást jelenthet, amennyiben korábban nem képzett erre céltartalékot a bank.


A mai napon mind a DAX, mind a BUX index folytathatja az utóbbi napokban látott csökkenését a negatív nemzetközi piaci hangulat közepette.

Újabb feszültségek az USA és Kína között

Újabb eséssel zárták a piacok a tegnapi kereskedést az USA-ban, 1,5-2% közötti mínuszok voltak jellemzőek.


Tovább estek tagnap a vezető amerikai részvényindexek miután az utóbbi időkben inkább pozitívan alakuló USA-Kína viszonyról ezúttal rossz hírek érkeztek. Az amerikai igazságügyi minisztérium két kínai állampolgárt vádolt meg azzal, hogy kínai állami alkalmazottakkal összejátszva hosszú évek óta amerikai vállalatok technológiájának ellopásában mesterkedik. A kínai külügyminisztérium tagadja a vádakat. Ez az ügy árnyékot vethet a két nagyhatalom közti kereskedelmi tárgyalásokra, ami egy újabb okot adott a negatív részvénypiaci hangulatra.


Emellett ráadásul úgy tűnik, hogy amerikai idő szerint ma éjfélkor leállhat az amerikai kormány egy része, ugyanis nem sikerül megegyeznie Donald Trumpnak és a Szenátusnak egy ideiglenes áthidaló megoldásról a költségvetést illetően. Ez egyelőre önmagában még nem okozhat érdemi károkat a gazdaságnak, de ha később sem oldódik meg a helyzet az újabb bizonytalanságot szülhet a piacokon.

Lassul a japán infláció

Vegyesen zárták a mai kereskedést a vezető ázsiai indexek. A Hang Seng 0,5%-kal emelkedett, a Nikkei 1,1%-kal, a Shanghai index 0,8% –kal esett vissza.


Novemberben tovább lassult a japán infláció, ezzel 0,8%-os év/év alapú emelkedést mutatott az előző havi 1,4%-kal szemben. A maginflációs adat csupán 0,3%-os áremelkedést mutatott a várt és az előző havi 0,4%-kal szemben. Ez azt erősíti, hogy még hosszabb ideig tarthatja ultralaza monetáris politikáját a japán jegybank.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben