Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Erste BÉTa Hírek - Jól szerepelt a stressz teszten a két spanyol bank

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2012. szeptember 27.   10:10

ArcelorMittalHelyi médiaértesülések szerint az ArcelorMittal dokkjának a fala beomlott, miközben egy teherhajót pakoltak ki a kikötőben. A hír kissé negatív, de árfolyamhatással nem jár, ugyanis ettől függetlenül továbbra is működőképes maradt a cég termelése.

ArcelorMittal
Helyi médiaértesülések szerint az ArcelorMittal dokkjának a fala beomlott, miközben egy teherhajót pakoltak ki a kikötőben. A hír kissé negatív, de árfolyamhatással nem jár, ugyanis ettől függetlenül továbbra is működőképes maradt a cég termelése.
Banco Santander, Banco Bilbao
A Banco Santander mexikói leányvállalatának kibocsátott részvényeivel tegnap kezdődött a kereskedés Mexikóban. A 31,25 pezó kikiáltási árnál magasabban, 32 pezón kezdődött a kereskedés, majd a nap során óriási forgalom mellett 6%-ot tudott emelkedni az árfolyam.

A Santander Mexico vezérigazgatója gyorsuló növekedést jósol a banknak. Marcos Martinez szerint ez a hitelnyújtás kibővítésével fog bekövetkezni Latin-Amerika második legnagyobb gazdaságában.

A spanyol banki stressz teszt eredménye szerint a Banco Bilbao és a Banco Santander tőkehelyzete is megfelelő. A hír kedvező, ugyanis nem kell a bankoknak további tőkemegfelelést segítő intézkedéseket hozni, mint amilyen az elmúlt időszakban a kockázattal súlyozott eszközök értékének csökkentése volt, ez pedig növelheti a banki profitábilitást.
BASF
A BASF a kutatás és fejlesztés terén is Kínában növekedne. Az éves keretnek a negyedét költené el a társaság Ausztráliában és Ázsiában, de főleg Kínában szeretne terjeszkedni. A beruházások növelését a növekvő kereslettel indokolták a cég képviselői. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy a lépést költséghatékonysági okok is indokolják.
BMW
A BMW 2013 végére 3.000 új állást szeretne létrehozni Németországban. Az új munkahelyeket úgy hozná létre a cég, hogy a jelenleg ideiglenesen alkalmazott 11.000 főből 3.000-et véglegesítenének.

A BMW reméli, hogy Malájziában az állam adókedvezményekkel fogja támogatni a hatékony és környezetkímélő diesel technológia elterjedését. Amennyiben erre ténylegesen sor kerülne, az versenyelőnyt jelentene, az európai autógyártóknak így a BMW-nek is. A hírnek azonban egészen addig nincs jelentősége, amíg ilyen jellegű lépésről nem dönt a maláj kormány.
Daimler
A Handelsblatt információi szerint a Daimler 1 milliárd euró megtakarításra készül, de nem elbocsátásokon keresztül. A tervet október 25-én jelenti be a cég, amikor a harmadik negyedéves gyorsjelentését is közzéteszi. Ez kb. 20%-kal növelné a cég eredményét éves szinten, ami pozitív az árfolyamra nézve.
Deutsche Bank
A Deutsche Bank az elkövetkező 18 hónapban egybeolvasztaná két lengyel leányvállalatát. A lépés a szinergia jobb kihasználását és költségmegtakarítást is lehetővé tenne, azonban ennek mértéke egyelőre nem ismert. A hír pozitív a Deutsche Bank számára.
E-ON
Az E-ON svéd Oskarshamn-3 atomreaktora ismét leállt egy vészjelzés következményeként. Az erőmű újraindítását 29-ére tervezik. A hír negatív, ugyanis nem tervezett módon néhány napra kiesett egy 1.400 megawattos erőmű teljes kapacitása, ráadásul az erőművön nyáron hajtottak végre elhúzódó felújítási munkálatokat.
Fiat
A Fiat bírósághoz fordul az Egyesült Államokban, mivel nem tudott megegyezni a szakszervezetekkel a 3,3%-nyi Chrysler részvénypakett árának tekintetében, amelyre opciója van. A részvénycsomagért kevesebb, mint 200 millió dollárt fizetne a Fiat, s így 61,8%-ra növelné a részesedését. (A pontos árat nem adja meg a cég.) Ha az ár 200 millió dollár körül lenne, akkor a Chrysler részesedés 2,9 milliárd eurót érne, amely a Fiat piaci kapitalizációjának több mint a fele, ugyanis a Fiatot a piac most 5,4 milliárd euróra értékeli. A hírnek szerintünk viszonylag kicsi a jelentősége.
Infineon
Az Infineont az eddigi tartás helyett felhalmozásra javasolja a Commerzbank.

A HSBC az Infineon célárát 6,1-ről 5,2-euróra csökkentette, változatlanul hagyva a semleges besorolást.
Lufthansa
A Lufthansa svájci leányvállalata, a Swissair közvetlen járatot indít Szingapúr és Zürich között. Az ázsiai nyitás egyértelműen kedvező, ugyanis a légi utasforgalom egyre nagyobb része irányul a Távol-Keletre, ráadásul a konkurencia sem jelent égető problémát a vállalat számára, ezért képes lehet az átlagnál magasabb eredményhányadot elérni ezeken a járatokon.
Nokia
A mobiltelefon gyártók között zajló jogi csatában nyithat új frontvonalat a Nokia azzal a lépéssel, hogy beperelné a dél-koreai HTC-t. A szektorban folyó jogi küzdelmeket elnézve, már meglepőnek sem nevezhető egy újabb perről szóló információ. A hírnek árfolyamhatása nincs, ugyanis egy viszonylag gyenge lábakon álló ügyről van szó, ami ráadásul sokáig el is húzódhat.

A Nokia hamarosan megállapodásra jut a kereskedőkkel az új készülékek értékesítéséről, ezzel egy újabb akadály hárulhat el az új készülékek bevezetése elől. A cég ismételten megerősítette az új Lumia széria év vége előtti piacra dobását.
Siemens
Az Osram pénzügyi vezérigazgatója szerint a cég készen áll a Siemensről való leválásra. Létrehozta a saját vállalatirányítási rendszerét, amely ráadásul olcsóbban működik, mint amíg a Siemestől vették meg ezt a szolgáltatást. Így a cég készen áll arra, hogy a Siemens részvényeseknek áttranszferálják az Osram részvényeket. Persze ezt a tervet a Siemens részvényeseknek még jóvá kell hagyniuk a januári közgyűlésen.
Telefonica
A Telefonica a mexikói leányvállalatától várja a növekedést a következő időszakban, amire a spanyol telefontársaságnak szüksége is van, ugyanis hazai előfizetőinek a száma folyamatosan csökken, és az európai piacokon folyamatos nehézségekkel kell szembenéznie. A mexikói növekedés érdekében idén és jövőre 3,12 milliárd pezót (187 millió eurót fektetnek) be a vezeték nélküli hálózat továbbfejlesztésére, ami részvényenként elenyésző nagyságú, mindössze 4 euró cent.
Total
A Total az előzetes terveknek megfelelően két napon át napi 11,5 millió köbméterrel csökkenti a Szent Fergus vezeték kapacitását. Mivel előre bejelentett lépésről van szó, ezért árfolyamhatásra nem számítunk.

A Total és a Lukoil még szeptember 6-án karbantartási munkálatok miatt kapcsolt le egy hidrokrakkolót Hollandiában. Két hétre tervezték a leállást, de az indítás csúszni fog, csak október elejére várják, hogy újra üzembe tudják helyezni a finomító létesítményt. A hír mindkét vállalat számára negatív, ugyanis jelenleg, ahogy a MOL esetében is láthatjuk, meglehetősen magasak a finomítói marzsok, vagyis a váratlan pár hetes plusz leállás negatívan befolyásolja a társaságok eredményét.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben