Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Hangnemet váltott a jegybank

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. december 19.   09:20

Erste kommentár A várakozásokkal összhangban a Magyar Nemzeti Bank nem változtatott az alapkamaton, azonban a közlemény hangneme megváltozott, szigorúbbá vált és több pontos is módosult a korábbi...

Erste kommentár

A várakozásokkal összhangban a Magyar Nemzeti Bank nem változtatott az alapkamaton, azonban a közlemény hangneme megváltozott, szigorúbbá vált és több pontos is módosult a korábbi közleményekhez képest. A legfontosabb változások: (i) Kikerült az állásfoglalásból az mondat, miszerint a tanács megítélése szerint az inflációs cél fenntartható eléréséhez a laza monetáris kondíciók további fenntartása szükséges. (ii) Kommunikációjában az MNB most sokkal inkább leválasztotta várható monetáris politikáját az Európai Központi Banktól monetáris politikájától. Nálunk ugyanis az MNB szerint megnövekedett annak a valószínűsége, hogy a tartós tendenciákat megragadó adószűrt maginfláció 3% fölé emelkedik, miközben EKB laza monetáris kondíciói tovább maradhatnak fenn. A két tényező közül az MNB monetáris politikáját elsődlegesen a hazai tartós inflációs tendenciák alakulása határozza majd meg. Úgy tűnik az MNB az EKB kamatemelését és az inflációt is korlátnak tekintette, ami véget vet a nagyon laza monetáris politikának, de úgy tűnt az EKB válik előbb effektívvé. Most viszont fordulni látszik a kocka és inkább az inflációs korlátot érhetik el előbb, ezért a kommunikációs hangsúlyt is áthelyezték erre. (iii) Az inflációt illetően az állásfoglalás a „headline” infláció a szokásosnál nagyobb mértékű változékonysága mellett a tartós inflációs tendenciák erősödésének növekvő valószínűségét hangsúlyozza. A jegybank csökkentette a 2019-es „headline” inflációra vonatkozó előrejelzését, melyben valószínűleg a bezuhanó olajár játszott szerepet.


Egy szó, mint száz, a jegybank a vártnál szigorúbb, de azért nem túl szigorú hangnemre váltott a tegnapi kamatdöntő ülésen, ami megerősíti azon véleményünket, hogy jövőre kezdődik a monetáris kondíciók normalizálása.


Romániában tegnap este új különadókat lengetett be a pénzügyminiszter. Köztük egy banki különadót is, ami eszközarányosan akár a 0,9%-ot is elérheti. Számításunk szerint ez éves szinten akár 6 milliárd forintnyi kötelezettséget is jelenthet az OTP román leánya számára, ami fair értékben 200 forint körüli negatív hatást jelenthet.

Baljós árnyak

Enyhe emelkedéssel zárták a tegnapi kereskedést a vezető amerikai részvényindexek, a Dow 0,4%-kal, a Nasdaq 0,5%-kal emelkedett, az S&P500 stagnált. A határidők a tegnapi gyengébb gyorsjelentések ellenére 0,5% körüli pluszban vannak, miután pozitív hírek érkeztek az USA és Kína közti kereskedelmi viszonyról.


Nagyjából a vártnak megfelelő eredményt jelentett a memóriachipeket gyártó Micron Technology a gazdasági első negyedévre, azonban a most folyó negyedévre kifejezetten gyenge várakozást tett közzé. Az első negyedéves EPS 2,97 dollár lett a várt 2,95 dollárral szemben, mindezt 7,9 milliárd dolláros árbevételen a várt 8 milliárddal szemben. A most folyó negyedévre 1,75 dollár +/- 10 cent EPS-t vár a cég, ami jócskán elmarad a 2,42 dolláros várakozástól, míg az árbevétel terén 5,7-6,3 milliárd dollárt vár az ezt megelőző 7,3 milliárd dolláros konszenzussal szemben. A vállalat vezérigazgatója szerint ez annak köszönhető, hogy több nagyobb ügyfélnél halmozódtak fel készletek, amelyek leépítése nagyjából két negyedévet vehet igénybe. Azaz a most folyó és a rákövetkező negyedév még gyengébb lehet, mielőtt ismét stabilizálódna a helyzet. A vállalat vezérigazgatója szerint ez továbbra is csupán rövidtávú volatilitás, és hosszabb távon kifejezetten kedvező a trend. Azért, hogy a rövidtávú volatilitáson is próbáljon javítani a vállalat, 1,25 milliárd dollárral visszább vágta idénre tervezett beruházásait. Piaczárás után 9%-ot estek a részvények a vártnál rosszabb rövidtávú kilátások hírére.


A FedEx részvényeivel is elbántak tegnap piaczárás után, 6%-os esés volt megfigyelhető. Ez nem az elmúlt negyedév számainak volt köszönhető, ugyanis ezek jobbak lettek a vártnál (EPS: 4,03 dollár, várt: 3,94 dollár). A hidegzuhanyt a cég idei gazdasági évre vonatkozó várakozása okozta: 15,5-16,6 dollár közötti EPS a várt 17,4 dolláros elemzői konszenzussal szemben. A vállalat a világkereskedelem utóbbi hónapokban látott lassulására, illetve a várható további lassulásra hivatkozott a gyengébb előrejelzés kapcsán.


A Bloombergnek adott interjúban tegnap az amerikai pénzügyminiszter, Steven Mnuchin azt mondta, hogy folyamatosan zajlanak a kereskedelmi tárgyalások az USA és Kína között. Mnuchin szerint a tárgyalások magasabb szinteken is folynak, most még csak telefonon, személyes találkozóra legközelebb januárban kerülhet sor. Mindkét fél azon dolgozik, hogy sikerüljön egy konkrét megállapodást nyélbe ütni a március 1-i határidőig, amikor a mostani állás szerint újabb importvámok lépnének életbe.

Újabb amerikai-kínai egyeztetés

Vegyes teljesítményt nyújtottak az ázsiai indexek. A Hang Seng 0,1%-ot emelkedett, míg a Nikkei 0,6%-ot, a Shanghai index pedig 1,1%-ot csökkent.


Tegnap az amerikai és a kínai miniszterhelyettesek egyeztettek a kereskedelmi kapcsolatokról. Az egyeztetések januárban folytatódnak majd személyes találkozó formájában. Az egyeztetések gyakorlatilag folyamatosak, amire szükség is van, hogy február végére sikerüljön tényleges megállapodást elérniük.


Novemberben a japán export a várt 1,2% helyett csak 0,1%-kal növekedett éves alapon, míg az import a várt 11,8%-nál jobban, 12,5%-kal bővült.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben