Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Eddig bírta az USA?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. december 17.   09:41

Erste kommentár Az ünnepek miatt a szokásosnál hamarabb, már múlt hét pénteken kijött a decemberi előzetes beszerzési menedzser indexek egy része a Markittól. Az Eurózóna idei gyenge trendjében továbbra...

Erste kommentár

Az ünnepek miatt a szokásosnál hamarabb, már múlt hét pénteken kijött a decemberi előzetes beszerzési menedzser indexek egy része a Markittól. Az Eurózóna idei gyenge trendjében továbbra sem volt változás, igaz ezúttal a francia sztrájkok hatása érdemi egyszeri negatívumot jelentett. E nélkül talán egy stagnálásra futotta volna, igaz már nem sokkal, de továbbra is a bővülést jelentő 50-es érték felett. Az idei év nagy sztorija az volt, hogy eközben az USA gazdasága ellenállt a globálisan lassuló növekedésnek, ez azonban a mostani beszerzési menedzser indexek publikálásával megtörni látszik. Mind az előző havi, mind a várt adatoktól érdemben elmaradtak a mostani indexek, feldolgozóipari és szolgáltatóipari fronton is. Ahogy múlik az adóreformok hatása, ez nem is csoda, de eddig ennek ellenére is rendkívül jól tartotta magát az ottani gazdaság. Részben ez is volt a mögött, hogy az amerikai részvénypiac idén októberig jelentős felülteljesítő volt. A piac úgy tűnik már megelőlegezte a most már körvonalazódó lassulást a növekedési ütemben, ugyanis ez a felülteljesítés az utóbbi hetekben megszűnni látszik. A nagy kérdés most az, hogy meddig folytatódhat ez, a már tényleg globálissá terebélyesedő lassulás a növekedési dinamikában. Ennek egyik fontos mérföldköve lehet az, hogy vajon az utóbbi hónapokban gyengélkedő európai és kínai autópiac milyen arcát mutatja jövőre, hogy vajon tényleg csupán egyszeri tényezők sújtják-e ezeket. Az autópiac ugyanis gyakran jó előrejelző az általános gazdasági folyamatok alakulását illetően.


A mai napon mind a magyar, mind a német részvénypiacon enyhe csökkenésre számítunk.

Kivégezték a Johnson & Johnsont

Újabb esést szenvedtek el pénteken a vezető amerikai részvényindexek, egységesen 2% körüli mínuszokat láthattunk. Az esést újfent a globális gazdasági növekedés visszaesése körüli félelmek fűtötték, ami mögött ezúttal a gyenge kínai makroadatok és az eurózónás autópiac gyengélkedése álltak.


10%-kal esett a pénteki kereskedésben a Johnson & Johnson árfolyama, miután a Reuters oknyomozó cikke szerint a vállalat 1971 és a 2000-es évek eleje között tisztában volt azzal, hogy hintőporai olykor minimális mennyiségben azbesztet tartalmaztak. A Reuters belsős dokumentumokra hivatkozva állítja most azt, hogy többen a cégnél tisztában voltak ezzel az idők során, azonban mindenáron titkolniuk kellett az ügyet. Ezen dokumentumok tartalmának többsége a Reuters szerint most kerül először a nyilvánosság elé. Jelenleg több mint 10 ezren perelik a céget, hogy emiatt lett daganatos megbetegedésük. Korábbi esetekben volt, hogy a bíróság a sértettek javára döntött, de sok esetben nem találta perdöntőnek a bizonyítékokat. Ezzel a tényfeltáró cikkel könnyen elképzelhető, hogy sokkal szigorúbban veszik majd górcső alá a Johnson & Johnson termékeit az egyes vizsgálatok során, illetve egyre többen indíthatnak majd pert ezen felbátorodva a cég ellen. Arról már nem is beszélve, hogy a márkanéven ez milyen komoly csorbát ejthet. A cég továbbra is kategorikusan tagadja a vádakat, azonban ha kiderül, hogy ebben sem állított esetleg igazat, az még komolyabb károkat okozhat. Erre remélhetőleg a jövőbeni vizsgálatok választ adnak majd. Addig azonban a pénteki 10%-os esést lehet, hogy további mínuszokkal fejeli még meg az árfolyam, ugyanis nagy a bizonytalanság.


Elérte az USA-t is globális gazdasági növekedés lassulása, legalábbis ezt látjuk, hogy ha a legfrissebb, előzetes decemberi beszerzési menedzser indexekre tekintünk. A feldolgozóipari adat 53,9 pontra esett az előző havi 55,3 és a várt 55 ponttal szemben, míg a szolgáltatóipari adat 53,4 pontra az előző havi 54,7 és a várt 54,6 ponttal szemben. Kérdés, hogy ez mennyire lesz tartós.

Jövőre tovább lassulhat a kínai növekedés

Mérsékelt emelkedés jellemezte ma az ázsiai piacokat. Bár a Shanghai index 0,2%-ot csökkent, a Hang Seng stagnált, a Nikkei viszont 0,6%-ot emelkedett.


A romló globális gazdasági környezet és a növekedés évek óta tartó fékeződése miatt piaci várakozások szerint jövőre 6-6,5% közötti kínai GDP növekedés lehet a reális és a kínai kormány is e körül határozhatja meg növekedési célját. Ennek elérésével kapcsolatban a legnagyobb kockázatot a kereskedelmi háború jelenti, ami akár 1,5 százalékponttal is visszavághatja a növekedést.


Kína beváltotta ígéretét és pénteken bejelentették, hogy az Egyesült Államokban gyártott gépkocsikra kivetett 40%-os vámot 15%-ra csökkentik, legalább is átmeneti jelleggel.

Határidős piacok

Alapvetően pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben