Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Öröm és bohózat

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. december 12.   09:27

Erste kommentár Miután a kínaiak újra belengették az Amerikában gyártott gépkocsikra vonatkozó 40 százalékos adó visszacsökkentését 15 százalékra, az USA is megenyhült. Trump szerint...

Erste kommentár

Miután a kínaiak újra belengették az Amerikában gyártott gépkocsikra vonatkozó 40 százalékos adó visszacsökkentését 15 százalékra, az USA is megenyhült. Trump szerint vannak fontos és fontosabb dolgok, így „cserébe” a Huawei pénzügyi igazgatója 10 millió dolláros óvadékért házi őrizetbe kerülhet. Vagyis működik a „szemet szemért, fogat fogért” elv. Ennek alapvetően örülnek a piacok, még az sem keseríti el őket, hogy May ellen elindulhat a pártján belül a bizalmatlansági indítvány, hiszen összegyűlt a 48 aláírás. Ugyanakkor a bizalmatlansághoz 161 szavazat kell, és ha figyelembe vesszük, hogy milyen nehezen gyűlt össze a 48 aláírás, akkor kicsi valószínűséget adhatunk a párton belüli bukásának. Ezt különben az is alátámasztja, hogy a jelenlegi szituációban nem tolonganak a helyére a jelöltek. Mindeközben az olaszok a mai napon nagy valószínűséggel mutatnak egy új költségvetési tervet az EU-nak.


Összességében ma is emelkedésre számítunk. A DAX ellenállása 11.000 pontnál van, miután tegnap végleg marginalizálta a 10.800 pontos szintet. A BUX is tovább emelkedhet a mai napon.

Fontos a kereskedelmi megállapodás Trumpnak

Elolvadtak a kezdeti pluszok a tengerentúlon a tegnapi kereskedés során, az S&P500 stagnálással, a Nasdaq 0,2%-os emelkedéssel, a Dow 0,2%-os eséssel búcsúztatta a napot. A gyengébb teljesítményt követően ma reggel a határidős indexek már 0,5%-os pluszban vannak, miután a Huawei pénzügyi igazgatója óvadék ellenében visszatérhetett vancouveri otthonába, kissé enyhítve az USA és a Kína közti diplomáciai feszültséget.


A Reutersnek adott interjút tegnap Donald Trump a Fehér Házban, ennek főbb pontjai a következők voltak: Trump a kereskedelmi megállapodás érdekében hajlandó lenne közbeavatkozni a Huawei pénzügyi igazgatójának ügyében is, ugyanis szerinte ez szolgálná igazán az USA érdekeit. A Kínával való kereskedelmi tárgyalásokról optimistán nyilatkozott, szükség esetén ismét hajlandó lenne találkozni Xi Jingpingel. Trump szavaiból az tűnt ki, hogy kiemelten fontos neki a Kínával való kereskedelmi megegyezés, úgy tűnik az alsóház elvesztését követően valóban ez a legfőbb fókusza. Az EU-ból és Japánból az USA-ba érkező autókra kivetendő importvámról nem mondott érdemi újdonságot, amennyiben nem haladnak megfelelően a kereskedelmi tárgyalások (egyelőre szerinte nagyon jól haladnak), ez is egy opció lehet szerinte. A Fed-et a változatosság kedvéért ismét ostorozta, szerinte balgaság lenne jövő héten kamatot emelni.

Eredményes volt az amerikai-kínai egyeztetés

Az ázsiai piacokon ma örömteli hangulat uralkodott, jelentősen emelkedtek az indexek. A Shanghai index 0,5%-ot, a Hang Seng 1,7%-ot, a Nikkei pedig 2,2%-ot emelkedett.


A jó hangulat oka, hogy ma optimistábban ítélik meg a befektetők az Amerika és Kína közti kereskedelmi vitát. A feszültség enyhülésének két szemmel látható jele is van, egyrészt Kína csökkenteni készül az autókra kivetett vámot, amire a japán autóipari beszállítók is pozitívan reagáltak, másrészt szintén előrelépésként értelmezhető, hogy a kanadai hatóságok kiengedték a Huawei pénzügyi igazgatóját a letartoztatásból, viszont továbbra is házi őrizetben kell maradnia kanadai otthonában. Bár az amerikai és a kínai fél is korábban úgy nyilatkozott, hogy a Huawei ügyet elszeparáltan kezelik az egyéb kereskedelmi vitáktól, mégis érdekes az egybeesés, hogy pont a két fél közti egyeztetést követően és pont a kínai autóvám csökkentési tervek megjelenését követően engedélyezték a házi őrizetet a Huawei pénzügyi igazgatójának.


Újabb Trump-Xi találkozóra kerülhet sor a közeljövőben, miután az amerikai elnök jelezte, hogy ismét szívesen tárgyalna kínai partnerével. Trump elnök örömét fejezte ki, hogy Kína óriási mennyiségű amerikai szóját fog vásárolni.


Novemberben a kínai aggregát új finanszírozás 1519 milliárd jüannal növekedett, gyakorlatilag duplázódott az előző hónaphoz képest és mintegy 170 milliárd jüannal meghaladta az elemzői várakozást.


Októberben a gépipari megrendelések is felpattantak Japánban, több más gazdasági indikátorhoz hasonlóan. A szeptemberi 7,0%-os éves csökkenést októberben 4,5%-os növekedés követte, ami azonban még így is elmaradt az 5,0%-os piaci várakozástól.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben